A Biomin újragondolta az élesztõt

Agro Napló
Az élesztõket minden bizonnyal a legkorábban „háziasított” élõlények között tarthatjuk számon. Az ember már régóta használja õket erjesztési, sütési és egészségügyi célzattal egyaránt. Legismertebb képviselõjük a Saccharomyces cerevisiae, amely a sarjadzó- vagy élesztõgombák egyik fajtája, és amit élesztõgomba vagy sörélesztõ néven ismerünk. Az élesztõk alkalmazása tejtermelõ állatoknál is jelentõs múlttal rendelkezik, közel egy évszázada használjuk õket. A gazdasági haszonállatokkal többféle élesztõ tartalmú takarmányt is etethetünk. Ilyenek a telepeken elõállított erjesztett takarmányok, az erjesztett élelmiszeripari melléktermékek és a különbözõ élesztõt tartalmazó takarmány-kiegészítõk. Az élesztõk képesek javítani a bendõ mikrobiális aktivitását, a takarmányok hasznosulását és az állatok teljesítményét.  

A BIOMIN kutatás-fejlesztési részlege, több világszerte elismert kutatóintézettel közösen kifejlesztett egy olyan egyedülálló és speciális élesztő terméket, amely képes a kérődző állatok egészségét és gazdasági teljesítményét javítani.



Ez a Levabon Rumen E névre hallgató termék autolizált formában tartalmazza az élesztő sejteket. Az autolízis vagy „önemésztés” kifejezés annyit tesz, mint az élesztő sejt szétesése saját enzimei hatására (lásd a képet). Ez a standardizált emésztési eljárás olyan funkcionális komponenseket szabadít föl az élesztő sejtből, mint a ribonuklein savak (RNS), nukleotidok, sejtfal szénhidrátok (mannán, glükán), fehérjék és aminosavak. Ezek a bioaktív komponensek tápanyagul szolgálnak a bendő hasznos bélflóráját alkotó baktériumoknak, mint a cellulózbontó, tejsavhasznosító és több szénhidrátbontó baktérium. A hasznos bélflóra mennyiségi növekedése által javulhat a bendőkörnyezet és az elfogyasztott takarmányok emészthetősége, mint például a magas rosttartalmú takarmányoké (Ryan Mass és társai, 2001). Ennek eredményeként nő az elfogyasztott takarmány mennyisége, ami többletenergiát és tápanyagellátást jelent, valamint javul az állatok egészsége és teljesítménye is.

 

 








 



A takarmányozási szakemberek régóta vitatkoznak azon, hogy az élő vagy a nem élő élesztő a jobb, hatékonyabb a szarvasmarha-takarmányozás területén. A BIOMIN saját, átfogó kutatási tapasztalatai alapján tette le voksát az autolizált (fagyasztva szárított), tehát nem élő élesztő mellett. Ennek ellenére nem szeretnénk összehasonlításba bocsátkozni az élő élesztőt tartalmazó készítményekkel, csupán a Levabon Rumen E néhány tulajdonságát szeretnénk bemutatni:



- A Levabon Rumen E egy rendkívül konzisztens termék, amit nem befolyásol a hőmérséklet (pl. pelletálás), a más adalékanyagokkal való összekeverés, szállítási és raktározási körülmények és nem pusztul el a bendőben.



- A Levabon Rumen E-ben levő sejtalkotók nem csak fehérjeellátást biztosítanak az állat számára, hanem tápanyagot is a bendőbaktériumok mûködéséhez, növekedéséhez.



- A Levabon Rumen E nem érzékeny a bendő pH-csökkenésére, ezért szubklinikai és klinikai acidózis állapotában lévő állatoknál is eredményesen alkalmazható.



- Kész takarmányba keverése viszonylag egyszerû, mivel bekeverési adagja 10–50 g/állat/nap.



- A Levabon Rumen E-ben található sejtfalmolekulák képesek a káros bendőbaktériumokhoz kötődni és ezáltal inaktiválni azokat.



- Hatása rendkívül gyorsan jelentkezik „előemésztett” volta miatt.

 



A Biomin számos kipróbálást végzett az élesztő terméke tulajdonságainak meghatározására. Az egyik ilyen kipróbálás során az állatok szervezetében lejátszódó folyamatokat fisztulázott teheneken vizsgálták a szakemberek (Tudományos kipróbálás, Lavras Egyetem (UFLA), Minas Gerais, Brazília).

A kipróbálás igazolta, hogy a Levabon Rumen E etetése során a bendőben csökkent a szárazanyag- és a rosttartalmú szénhidrátok emésztési ideje, nőtt az elfogyasztott tápanyagok emészthetősége, valamint nőtt az állatok vizeletében lévő allantoin mennyisége, amely egyenes összefüggésben van a bendőbaktériumok mennyiségével (Tas B.M., Susenbeth A., 2007).



Egy másik telepi kipróbálás során (Ditzingen, Németország, 2012.) a tejtermelés és a tej beltartalmi paramétereinek (fehérje, zsír) növekedése volt tapasztalható.



Egy harmadik telepi kipróbálás alkalmával (Telepi kipróbálás a Levabon Rumen E egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban, Lengyelország 2012.) a tejtermelés növekedése mellett a szomatikus sejtszám és a vér fehérvérsejt szintjének jelentős csökkenését tapasztalták. Kimutatható volt továbbá a vér AST- és GGT-szintjének csökkenése is, amelyek a májfunkciók zavarának egyértelmû markerei.



Összefoglalva elmondható, hogy a Levabon Rumen E etetése pozitív hatással van a bendőflóra mennyiségére és mûködésére. Ezáltal javul az állat által elfogyasztott takarmányok emészthetősége, nő a metabolikus aktivitás, ezen keresztül erősebbé válik az immunrendszer, javul az egészség és így nő a teljesítmény.

 



Roszkos Róbert

kérődző specialista

BIOMIN Magyarország Kft.


 



Találkozzon velünk a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a 3-as csarnok fejstandján, 2013. április 26–28. között!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!