A LED Lighting Kft. ajánlásával

Agro Napló
A baromfifélék tenyésztésében nemcsak a genetikai tervezésnek, hanem a tartástechnológiának is döntő szerepe van a végtermékek, illetve az állatok életminőségének szempontjából.

A mesterséges világítási programok létrehozása lehetővé tette, hogy akár szezonálisan is szaporodjanak az állatok a kialakított mesterséges környezeten belül, így a fogyasztói igényeket (tojás, hús) egész évben ki lehessen szolgálni.

A gerincesek (Vertebrata) törzsén belül a madarak (Aves) osztálya az egyik legfény­érzékenyebb taxonómiai egység az egész állatvilágban. A rendszertanilag ide tartozó fajok életében a fény hatással van szinte minden életfolyamatukra, és meghatározza napi ritmusukat. A legtöbb madár nappali életmódú. Esetükben a látás megkülönböztetett élettani fontosságát bizonyítja.

A baromfifajok fényigénye kettős, szükségük van a fényre nem csak látásukhoz, de az a belső neuro-endokrin rendszeren keresztül kihat az állatok anyagcsere-folyamataira és szaporodásbiológiájára. Így tehát az állatokra a szemükön keresztül nagymértékben tudunk hatni, ezért körültekintően és gondosan kell megválasztanunk a technológiai elemeket, melyeket alkalmazni kívánunk tartásuk és termelésük során.

A fény nagy fontosságú környezeti tényező és egyben eszköz is a baromfitenyésztésben.

A fény és annak jellemzői (pl. a világos és a sötét periódus tartama, a fényerősség, a fény színe, illetve hullámhosszúsága) jelentősen befolyásolják a tyúkfélék viselkedését, anyagcsere-folyamatait, és ezeken keresztül szinte minden olyan tulajdonságot, értékmérőt, amelyek a tenyésztő számára fontosak.

Ezen tulajdonságaikat számunkra előnyös módon kihasználhatjuk. Zárt tartási rendszerekben, megfelelő világítási programok alkalmazásával szabályozható az ivar­érés ideje és üteme, maximalizálható a tojástermelés, a növekedés, valamint számos, a viselkedéssel és más értékmérőkkel összefüggő tulajdonságot is befolyásolni lehet.

A LED-technológiának számtalan előnye van!

A mai modern, jó minőségű LED költséghatékonyabb, mint az izzó, hosszabb élettartamú, mint bármely más fényforrás, dimmerelhető és képes elkerülni a stroboszkóp hatást.

Mindezen tulajdonságai új kapukat nyitottak meg a baromfitartásban, mert amellett, hogy költséghatékonyabb, szimulálható vele a napkelte és -nyugta, illetve elkerülhető, hogy madaraink villogó fényben éljenek, ami jobb állatvédelmi szempontból is, mert kevésbé stresszes tőle a madár, pont ezért jobb termelési értékeket is várhatunk el tőlük.

Miért ajánljuk a LED-technológiát?

  • Energiatakarékos,
  • programozható,
  • biológiai többlethozam,
  • hosszú távú befektetés,
  • a jövő technológiája.

Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy érdemes a LED-technológiára átállni, mert számos esetben felfedezhetjük előnyös hatásait.

VÁSÁROLJA MEG MOST ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL AZ ÚJ LEDES VILÁGÍTÁSTECHNIKÁJÁT!

Keressen bizalommal: info@ledlightingtech.hu

Forrás: Pap Tibor István, Varga Barbara szakdolgozata, Szent István Egyetem
Témavezető: Dr. Kovács-Weber Mária
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!