Savanyú a káposzta?

Agro Napló
Finomat és egészségeses a családnak (A házi tartósítás titkai) A savanyítás kultúrája a mai Bajorország területérõl származik. A Vecsésre és környékére betelepült sváb családok a magukkal hozott technológia alapján honosították meg savanyított káposzta gyártását a környezõ falvakban. A technológia kialakulása feltehetõen a szegénységre vezethetõ vissza és az sem kizárt, hogy véletlenül jöttek rá arra, hogy a télire elraktározott és idõközben tejsavas erjedésen keresztülment káposzta magas élvezeti értéket nyújt.
A savanyú káposzta eleinte csak a családok saját fogyasztását elégítette ki, karácsonyra, húsvétra és esküvőkre készítettek nagyobb mennyiséget. Azóta Magyarországon "Hungaricumnak" számító termék lett belőle. Napjainkban az ország több területén készítenek kiváló minőségû savanyított termékeket, így valódi verseny alakult ki, melyik tájegységen a legízesebb, legfinomabb a savanyú káposzta.
Idén szeptember 22-én, szombaton Vecsésen lesz az első Savanyú Káposzta-Készítők Versenye, ahol összemérhetik tudásukat az egyes termelők.
Szeretettel hívom a kedves olvasókat is látogassanak el ezen a hétvégén erre a hagyományteremtő eseményre Vecsésre. Addig meg azoknak, akiknek felkeltette érdeklődését a téma ajánlom, hogy olvassák el újságunk hasábjain a házi savanyítás egyes otthon is elsajátítható trükkjeit:

A jó nyersanyag a jó termék záloga
Savanyítás szempontjából a káposzta következő tulajdonságainak nagy jelentősége van: a fej keménysége, a fej súlya és a torzsa nagysága. Minél tömörebb, keményebb a fej, annál gyengébbek és fehérebbek a belső levelek. A kemény fejnek kicsi a tisztítási hulladéka és a szeletelési vesztesége és a szeletek is egyenletesebbek. Minél kisebb és minél kevésbé hatol be a torzsa a káposztafejbe, annál kevesebb a vastag levélér, több a vékonyabb finom levél, és a torzsafúrási veszteség annál kisebb. Lazafejû, 1 kg-on aluli káposzta nem alkalmas feldolgozásra.

A savanyítást megelőző lépések
A káposztát a fagyok beállta előtt száraz időben kell vágni. A káposztát régen elásták, most megszokott a prizmás tárolás- föld felett, fólia takarással. Fontos, hogy a külső rész rászáradjon, mert akkor nem romlik a káposzta.


Savanyítási mûveletek

Tisztítás:
A tisztítást nagyon gondosan kell végezni, mert a legkisebb betegrész nem kívánatos íz- és szaganyagokat kelt a késztermékben. A tisztítás során kell a torzsavégeket is levágni.

Szeletelés:
Az erjedésre és a késztermék minőségére döntő kihatású a lelkiismeretesen és szakszerûen végzett szeletelés. Az előkészített káposztafejeket speciális káposztagyalun 2-3 mm vastag metéltre gyaluljuk.

Betöltés, sózás:
A gyalult káposztát speciális savanyító kőedénybe, hordóba vagy más edénybe rakjuk, amelyet kibélelhetünk polietilén zsákkal. Rétegezéskor a káposztát egyenletesen átsózzuk. . A téli káposztához 3 % sót adunk, a nyári káposztához 4 %-ot. A sózást rétegesen végezzük, különös gondot fordítva arra, hogy egyenletesen történjen Egyes tájegységeken a káposztához vagdalt hagymát, egész vagy feldarabolt almát, birset és sárgarépát valamint más zöldségeket is adnak.
A szeletelt káposzta közé szokásos 10 – 20 % fejes káposztát is tenni. A fejek torzsáját keresztbe kell vágni, sóval megszórni és bizonyos mennyiségû szeletelt káposztára egy réteg fejes káposzta jut, torzsával lefelé, szorosan egymás mellé helyezve.

Fûszerzés:
A káposztát fûszerezni általában nem szokták, kivétel a jellegzetes nyári káposzta, amelyhez 1% kaprot adagolnak. Egyes fûszerek és növényi ízesítők használata azonban megengedett, e célra felhasználható: piros csöves paprika, fehér és fekete bors, kapor, kömény, koriander, babérlevél.

Taposás:
Célja a levegő kihajtása, valamint a diffúzió meggyorsítása, a cukortartalmú sejtnedv kipréselése a káposzta szeleteiből. Minden réteget addig kell taposni, míg a kipréselt sejtnedv ellepi a szeleteket. A tejsavas erjedés a taposás által kinyert lében kezdődik és zajlik le. Így a taposás a káposzta savanyítás leglényegesebb mûvelete. A rosszul taposott káposztában igen könnyen különböző olyan mellékerjedések lépnek fel, amelyek meggátolhatják a tartósítást biztosító tejsavas erjedés zavartalan lefutását vagy legalábbis rosszminőségû és ízû terméket eredményeznek. A taposást még ipari méretekben is lábbal végzik vagy fasulykolóval, e mûvelet gépesítése még nem járt teljes sikerrel.

Lefedés és lenyomatás:
A káposztaszeletek sózása és taposása után a felületet levelekkel betakarjuk, majd ráhelyezzük a tetőt a nyomtató kövekkel. A lekövezés célja, hogy a káposztát a levegőtől elzárjuk és lé alatt tartsuk, így a tejsavas erjedésnek kedvező anaerob körülményeket biztosíthassuk. A lekövezés másik célja, hogy az erjedéskor keletkező igen nagy mennyiségû gáz felnyomó erejét ellensúlyozzuk. Ha ez nem történne a gázok a káposztát kinyomnák a tartályból. A kövek súlya a káposzta 20- 25 %-a. Ügyelni kell, hogy a fedél mindig vízszintes maradjon a savanyítás közben.
A hordóban lévő káposztára nehezéket kell tenni úgy, hogy a tetejére deszkát helyezünk, amelyet leszorítunk kővel, vízzel telt üveggel stb. A polietilén zsákot úgy kötözzük be madzaggal, hogy a gázok elillanhassanak belőle.

Erjesztés:
A káposzta erjesztési hőmérséklete az időszaktól függően 0 és 20-25 oC között is ingadozhat. Ennek megfelelően az erjedés ideje is 60 – 90 naptól 5 – 10 napig terjedhet. Őszi időszakban legtipikusabb a 30 napos erjedés. Az első időben a keletkező sok gáz a levet felhabosítja. Ezt időnként gondosan el kell távolítani és az élesztős réteget is le kell venni. Betöltés után néhány napig a taposás hatására még nagyon sok lé válik ki. Ha a szeleteket nagyon erősen megtapostuk vagy a kádat túltöltöttük, akkor a sok lé elcsuroghat, s a végén nem lesz elegendő lé mennyiség, hogy a káposztát teljesen elfedje. A hiányzó lé pótlásáról gondoskodnunk kell. (3 %-os sóoldattal)

Tárolás:
Míg a káposzta erjesztését legcélszerûbb 21 – 24 oC-on végezni, addig a tárolás –2 és 0 oC-os hőmérsékletet kíván. Kedvezőtlen körülmények közt azonban a tárolás alatt káros változások mehetnek végbe.

Szakszerû munkánk alapján azonban biztosak lehetünk a tartósítás sikerében, miszerint kiváló élvezeti értékû, télen is kitûnő vitaminforrást nyerünk a házi savanyítású káposztánkkal. Jó étvágyat kívánunk!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!