Ízesített borok, likõrborok, vermutok készítése

Agro Napló
Hagyományosan ismert, természetes borból készített termékcsoport a likõrborok kategóriája, amelynek újabb jelölésére használják az EU-ban is elfogadott „ ízesített borok” kifejezést. Rendkívül változatos, igen gazdag szortimenttel rendelkeznek Európában a mediterrán országok, míg hazánkban leginkább a fûszerezett. Borok (vermut) kerülnek forgalomba.
Szinte teljesen „kiment a divatból” nálunk a csemegebor, melyeknek készítéséhez jó minőségû alapbor, sûrített must, magas fokú borpárlat használható fel és az ital különleges értékeit érleléssel biztosítják. A csemegeborok alkoholtartalmát 16,0-22,5 v/v% cukortartalmát 80-300 g/l közé állítják be és színezéséhez felhasználható a karamell, vagy karamellizált sûrített must.

1 .táblázat

Az ürmösborok annyiban térnek el a csemegeboroktól, hogy ízesítéshez felhasználnak növényi fûszerkivonatokat. A fûszerkivonatok készítésekor a felaprított fûszernövény részeket 40-60% szeszt tartalmazó folyadékban kell áztatni 10-12 napig. Az 1.számú táblázatban a fûszerkivonat készítéséhez szükséges mennyiségek szerepelnek.
Ezeket a fûszer-növénykivonatokat fel lehet használni a vermutok ízesítéséhez is, amelyek abban térnek el az ürmösboroktól, hogy készítésükhöz felhasználható a cukorszirup és a finomszesz, valamint különböző aromák.
A vermutok készítéséhez kíméletes feldolgozással nyert neutrális alapbor szükséges, melynek alacsony a savtartalma (4,0-4,5 g/l). Az alkoholtartalmát általában 18v/v%-ra állítják be a cukortartalom pedig száraz vermutokban 30-40 g/l, édes vermutokban pedig 80-120 g/l összeállítás után a vermutok érlelést nem, csupán 2-3 hetes pihentetést igényelnek.
Az ízesített borok speciális típusa a „forralt bor”, melyet a téli hónapokban nálunk is fogyasztanak. Németországban a szegfûszeggel és fahéjjal ízesített, cukorral édesített Glühwein-t palackozva forgalmazzák és a fogyasztónak csupán fel kell melegíteni az előkészített bort.
Végül az ízesített bor alapú italok közül szeretném megemlíteni a különböző gyümölcslevekkel ill. üdítőitallal kevert termékeket, melyekben a bornak legalább 70%-ot kell elérni. Míg Spanyolországban gyakran találkozhatunk az ilyen típusú italféleségekkel, addig nálunk elvétve fordul elő a kereskedelemben az ilyen „koktél” jellegû ital.

Janky Ferenc
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!