Remekelt a 2019-es évjárat a XIX. Országos Syngenta Borversenyen (x)
A Csubák Családi Pincészet, a Koch Csaba Vinart Pincészet, a Paulus Molnár Borház és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a XIX. Országos Syngent...
A Csubák Családi Pincészet, a Koch Csaba Vinart Pincészet, a Paulus Molnár Borház és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a XIX. Országos Syngent...
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 459 nevezés érkezett az ország összes bortermelő térségé...
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) határozatában tagjai számára kötelezővé tett intézkedést Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter kiterjeszti a...
A borok készítése és tárolása során igen jelentős veszélyt okoznak a különféle sav-toleráns baktériumok, így az ecetsav-baktériumok és a tejsavbaktéri...
A bor készítése, kezelése, tárolása során számos körülmény befolyásolja, veszélyezteti a bor finomságát, egészséges állapotát, tiszta illatát, kelleme...
Kétségtelen tény, hogy a borok összetétele rendkívül bonyolult és változatos, amely természetes úton a szőlőbogyó sejtnedveiből erjedés által jön létr...
A napjainkban zajló feszültségektõl sem mentes csatlakozási finisben a szõlõ-bor ágazat érintettjei is keresik a megoldás lehetõségeit. Mivel a nagy e...
Az elmúlt években egymást követően az átlagosnál melegebb nyári időszakok voltak jellemzőek, és emiatt a szőlőérés folyamata változott. A forró augusz...
Az idén várhatóan nagyobb termést szüretelnek majd a gazdák a tavalyinál - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyet...
A borkezelõ anyagok közül legnagyobb választék a bentonitokból állnak rendelkezésünkre, amelyek ma már alapvetõ borászati segédanyagnak minõsül. A köz...
Az Európai Unió a szõlõ és bortermelést piaci eszközökkel szabályozza. Teljes jogú tagság esetén (2004. május 1-tõl) ezt a rendszert Magyarországnak i...
Idén 3 hazai bort tüntettek ki Quadris díjjal hazánk egyik legnagyobb és szakmai körökben legelismertebb borversenyén, az Országos Syngenta Borverseny...
A magyar borok eladásának ösztönzése, növelése a középtávú magyar borstratégia egyik alappillére.
A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja, hogy az Egri borvidék rangja és a borok minőségének javítása érdekében az borvidéket zárttá tegyék, ám enne...
Az értelmes élet és a borfogyasztás között szorosabb összefüggés is van, mint gondolnánk. A bor a földet birtokába vevõ ember õsi jelképe. Türelem, he...
Minden bortermelõ célja, hogy a rendelkezésre álló szõlõbõl a lehetõ legjobb minõségû bort készítse el. Ehhez általában elegendõ a technológiai lépése...
Hagyományosan ismert, természetes borból készített termékcsoport a likõrborok kategóriája, amelynek újabb jelölésére használják az EU-ban is elfogadot...
Valamennyi európai bortermelõ országban megkülönböztetett védelmet és külön kategóriát jelölnek meg a természetes borokra vonatkozóan. Így a magyar bo...
A mûanyag edények és eszközök borászati alkalmazása a szürettõl a kész borok tárolásáig elõfordul és elterjedt, jól lehet a különbözõ mûanyagok jelent...
Legfõbb követelmény a borok érzékszervi értékelésekor a harmonikus összetétel, amikor a bor alkotórészei összhangban vannak, mind külsõ megjelenésében...
Az elmúlt 2 napban lehullott csapadéknak köszönhetően megszűnt a tűzkockázat Somogy, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Békés, Hajdú-Bihar vármegyében.
A legtermészetesebb állapotban lévő erdőkben is folyamatosan jelen van az elhalás, amely hirtelen, illetve fokozatosan, lassú korhadás révén is bekövetkezhet.
Voltak olyan pontok, ahol semmi sem esett, de akadtak olyanok is, ahol akár egy-két havi átlagcsapadék hullott.
Az alacsony kezdő árszintről indulva azonban egyelőre meglehetősen intenzív a drágulás, de nagyon kevés új alma van még a piacokon.
Nagy István a vihar utáni gyümölcsmentésre buzdítja a gazdákat, hangsúlyozva a szilva sokoldalú felhasználási lehetőségeit.