Szántóföldjeink gyomnövényei

Agro Napló
Csillagpázsit – Cynodon dactylon (L.)Pers. Az elmúlt években sok információ, adat tanúskodik arról, hogy a csillagpázsit terjedése figyelhetõ meg. Életerõs telepek kialakulása található legkülönbözõbb országrészeken és helyeken ott is, ahol eddig nem volt jellemzõ a gyomnövény jelenléte. A csillagpázsit gyomként nagyon agresszív, és ott, ahol megtelepszik, rendkívül nehéz mechanikailag vagy vegyszeres úton eltávolítani.
Homoki gyeptársulásokban előnyös tulajdonsága, hogy a homokot nagyon jól megköti. Minimális nedvesség felvételével a löszlegelőkön és hordaléktalajokon kitartóan díszlik és uralkodóvá válik. Nem jó takarmány. A gyepszint alsó harmadában foglal helyet, aminek következtében minimális tömegû szénát ad.

Elterjedése
Nálunk az egész ország területén megtalálható. Elsősorban a meszes homokon és löszös talajokon érzi jól magát. Az utóbbi évek szárazabb időjárása következtében megjelent az ország nyugati területein is, ott, ahol előfordulására nem számítottak.
Azokon az erdőtalajokon is telepeket alkot, ahol a lösz nem talajalkotó. Hazánk nyugati megyéiben is számolni kell felszaporodásával a szárazabb kaszálók, legelők, füves területek gyomtársulásaiban. Mivel a taposást jól tûri, utak mentén, mezsgyéken gyakran találkozhatunk jellegzetes telepeivel, bundás növénytömeget alkotó állományával.

Eredeti elterjedési területe a trópusi és szubtrópusi övek vidéke, és innen került el északra és délre. A csapadékos, északi és északnyugati országokban nem gyakori, mivel a hûvösebb, egyben csapadékban gazdagabb klímát kevésbé szereti.
Szántóföldeken elsősorban az utak és mezsgyék széléről hatol be és fertőzi a talajokat. A mezőgazdasági területek közül azok a részek veszélyeztetettek, ahol a talaj rosszul kezelt, gondozatlan.
Ilyen szempontból elsődlegesen felszaporodhat a parlagokon, elhagyott, gazdátlan ingatlanokon, zártkertekben, a városi építési- és romterületeken, elhanyagolt porták kerítései mentén.
A csillagpázsit terjedésében szerepet játszik - időjárási szempontból - az évjárat hatása is. Száraz tavaszokon kapás kultúrákban az alapkezelések hatása elhúzódó, sok esetben pedig nem szolgáltatja az elvárható herbicidhatást. Ilyenkor az amúgy is nehezen irtható csillag-pázsit háborítatlanul szaporodhat. Az 1996/97-ben történt országos gyomfelmérés adatai alapján szántóföldeken a fontossági sorrend 54. helyét foglalta el.

Kártétele
A növény kártétele elsősorban a rendkívül agresszíven növekvő és egybefüggő növénytömegből adódik. A szőnyegszerû telepekben egyéb növény nem képes megkapaszkodni, ezért önállóan alakítja ki a föld feletti növényállományát. A rendkívül mélyre hatoló gyökerei gyakran több méteres mélységben felveszik a vizet és a föld feletti részek elpárologtatása következtében vízhiányt idéznek elő a kultúrnövények számára. A gyorsan képződő, hatalmas gyökértömeg gyorsan kiszárítja a felsőbb talajrétegeket is, és miközben elvonja a vizet, felhasználja a talaj tápanyagkészletét is. Az utóbbi esztendők szárazabbra forduló időjárása következtében kártételével fokozottabban kell számolnunk azokon a területeken is, ahol eddig még nem fordult elő.

Életmódja
A csillagpázsit szártarackos (G1) életforma csoportba tartozó gyomnövény. Jellemző tulajdonsága, hogy generatív úton magról és vegetatív úton tarackkal is képes szaporodni. Azonban a vegetatív úton történő szaporodása a faj fentmaradása és elterjedése szempontjából jelentősebb, bár az új területek meghódítása maggal történhet. Apró magja tavasztól őszig jól csírázik. Csíranövényének levéllemeze kopasz. Levélhüvelye rövid, hengeres. A levélnyelvecske helyén fehér szőrkoszorú található. Levélfülecskéje nincs. Sárgásbarna toklászos szemtermése 1-2 mm hosszúságú. A csupasz szemtermések 1 mm hosszúak, barnák.
Levelei rövidek, nyúlt háromszögûek. A levelek fonáka többé-kevésbé szőrös. Virágzata virágfüzérben egyesül, a szár csúcsán rendszerint 4-5-ösével állnak. A füzérek egy helyből erednek és ujjasan, csillagszerûen állnak szét. Virágai nagyon aprók, a külső pelyvák keskenyek, a magtól elállóak. Virágzása május végétől október végéig tart. Tarackjai a földben kúsznak, drótszerûek. A tarackon lévő csomókból igen vékony, de kemény, mélyre hatoló gyökerek erednek. A föld felszínéhez közel lévő tarackokból lefelé gyökerek, felfelé pedig friss hajtások nőnek.

Védekezés
A csillagpázsit elleni védekezést a megelőzésre kell alapozni. Abban az esetben, amikor elterjedt, már nagyon nehéz a továbbterjedést megakadályozni.
A tarackbúza ellen javasolt szerek
Hétvégi nyaralók körül, zártkertekben, konyhakertekben a védekezés legjobb módja az egybefüggő pázsittelep kiásása, azt követően a gyökerek közül a talajmaradványok eltávolítása.
Szántóföldeken a mechanikai védekezés a gyakori talajmûvelő eszköz (pl.: eke) használatával történhet. Vigyázni kell azonban, hogy a feldarabolt gyökérrészek újrahajtásának, ill. továbbterjedésének megakadályozása időben megtörténjen.
A vegyszeres védekezésre számos készítményt alkalmazhatunk. Amennyiben a gyomirtandó területen egyéb széles levelû, kétszikû gyomnövény is előfordul, célszerû a jól transzlokálódó herbicideket (pl.: glifozát hatóanyagú szerek) alkalmazni. Azokban az esetekben, amikor a megcélzott gyom a csillagpázsit, eredményesen kipermetezhetjük a speciális egyszikûirtó készítményeket is.
A permetezés optimális időpontja a csillagpázsit virágzásának kezdete, ill. a vegetáció vége előtt, amikor a növény tápanyagfelhalmozása a gyökér felé irányul. Bármelyik időpontban történik is a permetezés, tökéletes eredmény nem várható, ezért a megismétlendő kezelésekre fel kell készülni. A gyomnövény ellen alkalmazható gyomirtó szereket a mellékelt táblázat tartalmazza.

Dr. Karamán József
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?