2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ökotermékek feldolgozása

Agro Napló
A cikk célja nem a feldolgozás különbözõ módszereinek ismertetése, hanem azoknak a követelményeknek a bemutatása, amelyeknek az ökotermékek feldolgozásánál meg kell felelni.
A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai előírások szerinti előállítását, forgalmazását és jelölését az Európai Unióban az EU 2092/91sz. rendelete, hazánkban a 140/1999 sz. Kormányrendelet és a 2/2000 sz. FVM-KöM együttes rendelet szabályozza.
A legfontosabb általános követelmény, hogy az adott feldolgozóüzemben az ökotermékek és a konvencionális termékek feldolgozása térben és/vagy időben teljesen különüljön el, így az áruk keveredése elkerülhető. Szintén kiemelt fontosságú, hogy a feldolgozás és a raktározás során az ökotermékek mindvégig azonosíthatóak legyenek.
A legegyszerûbb esetben a feldolgozás a mezőgazdasági termék fagyasztását, szárítását, aprítását stb. jelenti. Ekkor adva van az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, átállási vagy öko termék, melyet a konvencionális termékek feldolgozásánál is használt technológiával dolgoznak fel.
A több összetevőből álló feldolgozott termékek előállításánál már jóval több szempontot kell figyelembe venni. Ezeket a termékeket összetételüktől függően 3 csoportba sorolhatjuk.
Az első csoportba sorolt termékek esetében az alábbi feltételeknek kell teljesülniük:
a) a mezőgazdasági eredetû alkotók legalább 95 %-a ökológiai gazdálkodásból származik és a többi mezőgazdasági eredetû összetevő szerepel a 2/2000 FVM-KöM együttes rendelet 3/C mellékletében;
b) a nem mezőgazdasági eredetû alkotók (adalékanyagok, víz, só stb.) szerepelnek a 2/2000 FVM-KöM együttes rendelet 3/A mellékletében;
c) a feldolgozás során csak a 3/B mellékletben felsorolt technológiai segédanyagokat használták fel;
d) feldolgozás során –beleértve az alkotórészek feldolgozását is-ionizáló sugárzással nem kezelték;
e) nem tartalmaz géntechnológiával módosított szervezeteket, illetve azok származékait.
A második csoportba sorolt termékeknél a következők a feltételek:
a) a mezőgazdasági eredetû alkotók legalább 70 %-a ökológiai gazdálkodásból származik és a többi mezőgazdasági összetevő szerepel a 2/2000 FVM-KöM együttes rendelet 3/Cmellékletében;
b) a nem mezőgazdasági eredetû alkotók (adalékanyagok, víz, só stb.) szerepelnek a 2/2000 FVM-KöM együttes rendelet 3/A mellékletében;
c) a feldolgozás során csak a 3/B mellékletben felsorolt technológiai segédanyagokat használták fel;
d) feldolgozás során –beleértve az alkotórészek feldolgozását is-ionizáló sugárzással nem kezelték;
e) nem tartalmaz géntechnológiával módosított szervezeteket illetve azok származékait.
A harmadik csoportba sorolt termékek az un. ökológiai gazdálkodásra való áttérés időszakából származó termékek, melyek előállításánál a következőket kell figyelembe venni:
a) egyetlen mezőgazdasági (az EU szabályozásban növénytermesztési) eredetû alkotóból áll, melynek betakarítását megelőzően legalább 12 hónap ellenőrzött átállási időszak eltelt;
b) a nem mezőgazdasági eredetû alkotók (adalékanyagok, víz, só stb.) szerepelnek a 2/2000 FVM-KöM együttes rendelet 3/A mellékletében;
c) a feldolgozás során csak a 3/B mellékletben felsorolt technológiai segédanyagokat használták fel;
f) feldolgozás során –beleértve az alkotórészek feldolgozását is-ionizáló sugárzással nem kezelték;
d) nem tartalmaz géntechnológiával módosított szervezeteket, illetve azok származékait.
Ez utóbbi kategóriánál meg kell említeni, hogy az FVM-KöM együttes rendelet 2000. december 31-ig engedélyezte az átállásra való utalást. Az EU 2092/91-es rendelete nem tartalmazza ezt a határidőt, így valószínûleg a hazai rendelet oly régen várt módosítása meg fogja szüntetni ezt a korlátozást.
A feldolgozott termékek csomagolásán fel kell tüntetni az áru megnevezését, összetett termék esetén az összetevőket, a termék feldolgozásáért felelős személy/vállalkozás nevét és címét, az ellenőrző szervezet kódját, valamint az ökológiai termelési módra való utalást. Az összetevőket csökkenő sorrendben kell felsorolni; a felsorolást, valamint az ökológiai gazdálkodásra való utalást nem lehet színben, stílusban, betûméretben kiemelni.
A feldolgozóüzemek számára előírt adminisztrációs kötelezettségeket a 2/2000 FVM-KöM rendelet 4/B melléklete ismerteti. Ebben a következőket jelöli meg feladatként:
- az üzemegység teljes leírásának elkészítése;
- feljegyzés a feldolgozás valamennyi gyakorlati intézkedéséről;
- az üzem minden árumozgással kapcsolatos írásos dokumentációjának, bizonylatának megőrzése, majd ellenőrzés során történő bemutatása;
- az időszakosan végzett feldolgozások bejelentése az ellenőrző szervezet részére.
Szemanik Enikő
okl. agrármérnök
Hungária Öko Garancia Kft.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?