2024. május 5. vasárnap Györgyi

Hírek az õszi káposzta repce vetõmagcsávázásának idei kilátásairól.

Agro Napló
Az õszi káposzta repce vetõmagcsávázásában vált elsõként széleskörû gyakorlattá rovarölõ hatóanyag használata a gombaölõ készítmények mellett.
Pontosabban fogalmazva az egy fungicid hatóanyag mellett, mert összesen egy csávázószernek volt felhasználási engedélye repce vetőmag csávázására, amely azonban már hosszabb ideje nem volt kereskedelmi forgalomban. Por formájú készítmény lévén nem is hiányolta senki. Ma pedig, már az engedélyezett növényvédő szerek listáján sem szerepel. Így állt elő az a helyzet, hogy évről – évre a Vitavax 2000 csávázószer repcére történő kiterjesztésének eseti engedélyével pótolta a hatóság ezt az igényét a vetőmagtermelőknek.
Mi történt azóta?
Az elmúlt évek eseti engedélye is a Vitavax-szal végzett vetőmag kezelések folyamatban lévő biológiai és szermaradvány vizsgálatainak eredményeire támaszkodott. Ezek a vizsgálatok lezárultak. A Vitavax 200 FS és Vitavax 2000 felhasználási engedélyokiratának kibővítését tanúsító regisztrációs szám közlését most már csupán az adminisztrációs folyamat befejezetlensége hátráltatja. Úgy hírlik, hogy nem a repce vetőmagok csávázásának szezonkezdéséig.
Addig is álljon itt a Vitavax 200 FS és az újabb generációt képviselő Vitavax 2000 felhasználási engedélyokiratában szereplő kultúrák köre: Búza (őszi), rizs, árpa, (őszi és tavaszi) kukorica, borsó, szója, cukorrépa, burgonya, napraforgó, cirok és csicseriborsó. És még egy tudnivaló hír.
Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai és a csávázószer keverhetőségi próbák eredményei alapján elmondható, hogy a Vitavax csávázószer kompatíbilis az engedélyezett rovarölő hatóanyagú csávázószerekkel. Sőt a Mospilán használatánál még javasolt is a kombináció, a csávázószer magra tapadásának elősegítése érdekében. A repcevetőmag védelme pedig így lesz megnyugtatóan biztosítva, hiszen az őszi vetésû növények életében még fontosabb, hogy kártevőktől és kórokozóktól mentesen vághassanak neki a télnek.
Inczédy Péter
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!