2024. április 29. hétfő Péter

Vulcan Repce és Kalászos KompleX lombtrágyák

Agro Napló
Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt a növények tápanyagfelvétele és növekedése közel sem mondható ideálisnak. Ezért egyre fontosabb, hogy olyan lombtrágyákat használjunk, amelyek szinte „tápoldatok”.

Mi a Vulcan Repce és Kalászos KompleX lombtrágya?

Mindkét termék alapja egy NPK-oldat, amely jelentős mennyiségű magnézium-szulfáttal és mikroelemekkel egészül ki. Használatukkal szinte az összes létfontosságú tápanyagot képesek vagyunk lombon keresztül is pótolni. Nem biostimulátorok a komplex lombtrágyák, hanem igazi „tápanyagbombák”.

Miben tér el a Repce és a Kalászos KompleX?

A Vulcan Repce KompleX-ben kevesebb a nitrogén, de több a magnézium-szulfát és a bór. Ezeknek az elemeknek a hiányára sokkal érzékenyebb a repce, ezért már ősszel, majd kora tavasszal is érdemes kijuttatni. A Kalászos KompleX-ben a nitrogén, a cink, a mangán és a réz a hangsúlyosabb. Azért, mert ezek segítik a bokrosodást és a hajtások kinevelését. Használjuk ősszel, még ha kicsi is az állomány, de a tél végétől akár több alkalommal is.

A korai tápanyaghiányt a tavaszi hirtelen megnyúlás követi. KompleX lombtrágyák kellenek már ősszel!

Kell melléjük tenni mást?

A lombtrágyák mellé tapadásfokozót célszerű használni. A harmatos, nedves levélre nehezebben tapad a lombtrágya, megfolyik. Ha tehetjük, akkor Vulcan Powert tegyünk a permetezőbe, mivel magas és összetett a hatóanyag-tartalma (kálium, vitaminok, aminosavak, nyomelemek) és nagyon jól tapad a növényre. A Power tehát önmaga is egy táp oldat, amely javítja a növény aszály- és fagytűrését is.

A lombtrágyázás egy technológia!

Régóta valljuk, hogy egy nagydózisú, de egyszeri lombtrágya keveset fog használni. Ha állományt kezelünk, akkor 3–5, egymásra épülő hatóanyag-tartalmú lombtrágyázásban érdemes gondolkodni. A növények korai (fiatal) fázisában az NPK-alapú termékek a sikeresek, majd inkább a kén–magnézium alapúak. A szemtelítődés időszakában pedig a nitrogén–magnézium hatóanyag, amely a leginkább hatásos.

Búza mangánhiánya. Nagyon hasonló a látvány a kén-, kálium-, cink- vagy nitrogénhiány esetében is.

A mikroelemek fontosak de túlértékeljük a szerepüket.

A mikroelemek túl nagy figyelmet kapnak a növények tápanyagpótlásában. Gyakori hiba az egyoldalú bór- vagy rézpótlás, aminek végső termésnövelő eredményét nem tapasztaljuk. Mi nem azt állítjuk, hogy nem kell bór, réz vagy cink. Kellenek, de inkább több, kisebb dózisban és más tápanyaggal együtt. Mit ér egy jól megbórozott napraforgó, ha kálium-, magnézium-, kén- és vashiányos? Semmit, sőt még hamarabb produkál aszályos tüneteket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2+1 lombtrágya akció

2+1 lombtrágya akció

A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

Vulcan Keserűsó akció!

Vulcan Keserűsó akció!

A keserűsó nem más, mint magnézium-szulfát, amely a kijuttatás után látványos hatást fejt ki és nagyon hasznos is. A magnézium fokozza a növény fotosz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!