2024. május 14. kedd Bonifác

Állattartó épületek, építési rendszerek

Agro Napló
Az állattartó technológiák jelentõs része földszintes (horizontális) épületmegoldásokat kíván. Az istállók fokozott szellõzési igénye, valamint az istálló és a külsõ tér közötti kapcsolat (pl. kifutók) szükségessége miatt általában hosszú épületeket építünk.
Gyakori az ún. vázas építési mód, ami azt jelenti, hogy az épület teherhordó tartószerkezete különböző anyagú (vasbeton, acél, fa) vázak – pillérek, melyek jól használhatók az állattartó épületek építésénél. Ezen építési mód biztosítja, hogy az alaprajzi szerkesztés kötetlenségét – hiszen csak a pillérvázak kiosztásához kell alkalmazkodnunk -, valamint az állattartás igényeinek legjobban megfelelő külső térelhatárolás alkalmazását. A falakat a statikai állékonyságtól függetlenül utólag is megépíthetjük, ill. átalakítás során azokat elbonthatjuk.

Az istállók vagy tároló csarnokok tartószerkezetei különböző anyagú vázak. A keretállások mérete leggyakrabban 3,00 ill. 6,00 m. Ezek között szelemenek hidalják át a keretállás-távolságot. Az épületek szélessége a keretek fesztávolságától függ, az épület hosszát a kerettávolságok többszöröse adja. Bármilyen vázas szerkezet alkalmazásánál azonban ügyelnünk kell arra, hogy a szerkezet hossz- és keresztirányú merevségét már az építés során biztosítsuk. Átalakításoknál ha merevítő falakat (szerkezeteket) szükséges elbontanunk, akkor kiváltásukat meg kell oldanunk.

A hosszanti irányú merevséget általában elég egy-egy szélső keretállásban megadni átlós irányú („andráskereszt”) támasszal, vagy merev falszakasszal.

A tartóváz lehet: - vasbetonváz,
- fémváz,
- faszerkezet.

A tartóváz és a szelemenek anyaga lehet előregyártott vasbeton. Ekkor a pilléreket, a rájuk kerülő szaruzatot és szelemenrendszert az építkezés színhelyén csavarozással szerelik össze. A szarupárok szétcsúszását acél vonórúd akadályozza meg.

A melegen hengerelt szabványos I-acélgerendák közvetlenül tartószerkezeti célra való alkalmazása is előfordul.

A gerendák hosszanti fokozatos elvágásával és magasított formában való összehegesztésével a tartók inerciája megnő, „takaréküreges” (hatszöges) kivágással többletanyag-felhasználás nélkül. Az I-tartók kedvezően nagy falvastagsága megmarad, ami a korrózióveszély szempontjából előnyös. A pillérek, gerendák változó szélességét a statikai stabilitás indokolja.

A tartószerkezet anyaga lehet lombos fa (pl. akácfa deszka). A tartókereteket a helyszínen csavarozzák össze, a 2,0-3,0 m hosszú 3/12 cm keresztmetszetû anyagból laposacél kapcsoló elemekkel rögzítve. A hézagosan egymás mellé sorolt deszkaelemek rétegszáma a fesztávval nő.

A lombos fa fûrészáru hulladékméretû deszkaanyaga is felhasználható a faváz készítéséhez. Az akác deszkákból H-alakú elemeket alkotva ragasztással és szegezéssel készülnek a 2 vagy 3 csuklós váz tartókeretei, azokat pedig a helyszínen szerelik össze. Az íves szerkezet igen kedvező tartószerkezeti erőjátékot eredményez, így az olcsó, a hulladékjellegû anyagfelhasználás pedig kicsi.

Az előregyártott vázszerkezetek előnye, hogy a helyszínen viszonylag gyorsan felépíthetők, de különösen a vasbeton és fém anyagú szerkezetek hátránya, hogy szállításuk nehézkes és költséges, kivitelezésükhöz speciális építőgépekre van szükség.

Vázszerkezetû épületek természetesen készülhetnek egyedi szerkezeti tervek alapján, egyedi kivitelezéssel is. A hagyományos jellegû fa pillérvázas szerkezetek különösen alkalmasak állattartás céljára.

Az igénytelen, egyszerû, rövid elemekből álló akác szerfás szerkezet alacsony költségû és csekély megmunkálással készül, kis energia- és élőmunka-felhasználással. A szelemenek nyárfából készülnek, mely könnyebben alakítható sima felületûre, ahol a hullámlemez fedés felfekszik.

A vázas szerkezetek mellett, az állattartásban is használatos az ún. hosszfalas építési rendszer. A hosszfalas rendszer azt jelenti, hogy az épület terheit általában a két hosszirányú fal hordja. Hosszfalas rendszert akkor érdemes használni, ha jó hőszigetelő és jó hőtartó képességû falakra van szükség. Az ilyen falazat leggyakrabban a téglafalazatok, amelyek kisebb fesztáv esetén 25 cm, nagyobb fesztáv (6,00-8,00 m) esetén 38 cm vastagságban építve, egyszintes épületeknél még teherhordásra megfelelhetnek.

Az egyes állattartó épületeknél a funkcionális, a speciális hőgazdálkodási igények miatt használható a hosszfalas és a vázas építési mód, építési rendszer együttesen. A hosszfalas építési rendszer építése esetén ügyelnünk kell arra, hogy a hosszfalakba milyen méretû és mennyi nyílást vágunk. A sûrûn egymás mellett elhelyezett ablakok, ajtók esetén előfordulhat, hogy a nyílások fölött elhelyezett kiváltók csak téglapilléreken nyugszanak, így az épület tartószerkezeti jellege megváltozik: hosszfalas rendszer helyett tulajdonképpen vázas rendszer épült. Természetesen épülhet téglapilléres épület is, csak akkor e pilléreket pillérként kell méreteznünk és megépítenünk.

Az állattartó épületek elhelyezését a következő szempontok befolyásolják:
- az egyedszám,
- az állatok tartásmódja,
- a közlekedési, szállítási feltételek,
- az egészségügyi szempontok (humán és állategészségügy),
- domborzat,
- talaj,
- mikroklíma,
- víznyerés – vízelvezetés lehetősége.

Megjegyezzük, hogy az optimális feltételeket az állattartó telepek beruházásakor nehéz teljesíteni. A beruházási akaratot befolyásolja, hogy a gazdálkodó egyénnek vagy szervezetnek hol van tulajdona? A tulajdon nagysága, minősége, helye meghatározhatja, hogy az adott helyen mit érdemes, mit szabad tartani, milyen technológiával, milyen nagyságrendben. Amennyiben a telek nem megfelelő a kívánt gazdálkodási funkcióra, akkor vagy a funkciót kell a meglévő „birtok” adottságokhoz igazítani (más technológiát választani, állatlétszámot csökkenteni stb.) vagy a funkciónak megfelelő új területet kell venni.

(Dr. Bak János)
FVM Mûszaki Intézet, Gödöllő
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki a kormány Fazekas Sándor volt vidékfejlesztési, valamint fö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?