2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Táblaszintű mikroelem utánpótlás a gyakorlatban

Agro Napló
Cégünk, a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. egy 1991-ben alakult családi vállalkozás. A műtrágya-, növényvédő szer- és vetőmag-kereskedelem mellett folyamatosan fejlesztjük az általunk gyártott SILENO® műtrágya termékcsaládot, valamint a Jó Gazda Program® néven ismert komplex, helyspecifikus gazdálkodást támogató szolgáltatási rendszert. Évről évre fajtasorokat és nagyparcellás tápanyag-ellátási kísérleteket állítunk be több növénykultúrában is, hogy kipróbáljuk, megvizsgáljuk és bemutassuk a saját, illetve az általunk forgalmazott termékeket, azok hatásait. 

A műtrágyákkal általában makro (nitrogén, foszfor, kálium) és mezo tápelemeket (kalcium, magnézium, kén) juttatunk ki, de egyre nagyobb jelentőségük van a mikroelemeket (vas, bór, mangán, cink, réz, molibdén, kobalt) is tartalmazó műtrágyáknak. Amennyiben a növény szükséglete szerint nem képes felvenni a tápelemeket a talajból, kisebb lesz a termés mennyisége, és romlik a minősége is. A gyakorlati mikroelem-trágyázás során figyelembe kell venni, hogy a növény a különböző tápelemeket milyen arányban igényli. Hiába adunk ki az egyik tápelemből többet, ha nem az a tápelem a korlátozó tényező a növény növekedésénél. Önmagában a mikroelem-trágyázás sem csodaszer, hanem az NPK-trágyázás hatását javítja. A mikroelem-trágyázás csökkenti a termékenyülési problémákat, a gabonaféléknél növeli a kalászonkénti szemszámot, és a beltartalmi értékeket.

Az őszi búza kísérletben a 300 kg MAS (27% N) és 300 kg SILENO® KALÁSZOS N-micro® (20% N) hatását láthatjuk az 1. ábrán. A mészammon-salétromhoz képest növelte a kalászonkénti szemszámot. A hektáronkénti kalászszám, és az ezerszemtömeg kicsit elmarad a mikroelem nélküli mészammon-salétromos kezeléstől, de ennek a lehetséges oka az, hogy a mikrolemes kezeléshez képest a mészammon-salétrommal 34%-kal több N-hatóanyagot juttatunk ki.


Szójakísérletben a SIELNO® Nmicro® Szója (N 20%) 100 kg-os adagja a kontrollhoz képest jelentősen növelte az ezerszemtömeget, és a tövenkénti szemszámot (2. ábra).


A SILENO® N-micro® műtrágyák egyszerre gondoskodnak a növények nitrogén- és mikroelem-szükségletéről. A hagyományos mészammon-salétrom típusú műtrágyákhoz hasonló nitrogéntartalom mellett magas a mikroelem-tartalmuk. A mikroelemek aránya a növény igényéhez igazodik, egyaránt használható a gabonák alap- vagy fejtrágyázásához. Használatával a mikroelemeket a növény a gyökéren keresztül képes felvenni, ami jobb hasznosulást jelent, illetve azonos mennyiségű mikroelemet sokkal kedvezőbb áron lehet kijuttatni, mint a permetezőgéppel végzett lombtrágyázás esetében. További előny, hogy a mű-
trágyával kijuttatott, majd a talajba került mikroelemek már a növény kezdeti fejlődése során is rendelkezésre állnak, így a növény a fejlődése során fokozatosan tudja felvenni a talajból a gyökérnövekedéssel összhangban. Ez segíti a gyökérnövekedést, az őszi vetésű növényeknél a télállóságot, a kalászosoknál a bokrosodást.

Partnereinknek a termékkínálatunkból jelenleg a SILENO® KALÁSZOS N-micro® műtrágyát (20% N, 2% SO3, 0,25% Cu, 0,17% Zn, 0,27% Mn, 0,05 Fe%, 10 CaO%, 5% MgO) tudjuk gabonafélékhez alap- és fej-
trágyának ajánlani, a SILENO® REPCE N-micro® műtrágyát (20% N, 2% P2O5, 4% SO3, 0,16% B, 0,17% Zn, 0,27% Mn, 0,15% Fe, 10 CaO%, 45% MgO) pedig az őszi káposztarepce alap- és fejtrágyázásához javasoljuk. A saját fejlesztésű műtrágyáink jellemzője, hogy a keverés során a műtrágyaszemcsékre felvitt bevonat folyamatos mikroelem-szolgáltatást tesz lehetővé.

Kukoricához, napraforgóhoz, szójához szintén rendelkezésre áll alap- és fejtrágya a SILENO® termékcsaládban. Ezenkívül egyedi összetételű – akár táblaszinten különböző – műtrágyák gyártását is vállaljuk. A műtrágyák kiszállítása tavasszal is lehetséges, térítésmentes tárolást biztosítunk.

Partnereink részére nagyon kedvező szezon előtti árakon, növényre szabott megoldásokat biztosítunk, mely lehetőségekről a www.agrokemiaikft.eu weboldalunkon bővebb információt talál.

Dr. Jolánkai Péter

fejlesztőmérnök



A cikk szerzője: Dr Jolánkai Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?