Gabonapiac-Decemberben

Agro Napló
November utolsó hetében kérdeztük Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettesét az aktuális adatokról és a kilátásokról.

Novemberben kettősség jellemezte a gabonapiacot, Nyugat-Európában egész hónapban a stagnálás volt a jellemző, főleg a búzára vonatkozóan – ez azt jelentette, hogy 200 euró felett stabilizálódtak a búzaárak. Kukoricában két kisebb kimozdulás volt, s mindkettő visszakorrigálta arra a szintre az árakat, ahonnan indultunk – most 180–185 eurós árak vannak.

Ezzel szemben Magyarországon mind a búzában, mind a kukoricában 3-4 ezer forintos áremelkedés volt jellemző a hónap folyamán. Ennek megfelelően a november 18-ával kezdődő héten már 50 ezer forinttól is voltak jó búzaár-kötések az ország déli részében. November utolsó hetére jellemzően a jobb logisztikai pozíciójú helyeken 47 ezer forintos kukoricaárak alakultak ki, s azon folynak üzletek.

Az olajosnövények közül a napraforgó ára jelentősen növekedett: közel 10 ezer forintos ármozgás volt fölfelé, így közelít a 100 ezer forinthoz a tonnánkénti ára – s gyakorlatilag együtt mozog a nemzetközi olajárakkal.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!