2024. május 9. csütörtök Gergely

MÁSODVETÉSEK A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYTERMESZTÉSBEN II.

Agro Napló
Elõzõ számunkban a másodvetésû szántóföldi növények sikeres termesztésének általános kérdéseivel foglalkoztunk. Most pedig dióhéjban sorra vesszük a lehetõségeket és a fontosabb tennivalókat. A lehetõségeket nagyban befolyásolja az idõtényezõ. Májusi másodvetésben pl. vállalkozhatunk a kukorica, napraforgó, szója, köles, mohar, cirok, bab magtermesztésre is rövid tenyészidejû fajtákat választva. Júniusban már szûkülnek a lehetõségeink, de még a silókukorica, a silónapraforgó, a keszthelyi keverék nyári változata a csemegekukorica, a zöldbab, a mohar, a köles, a fontosabb zöldtrágya növények (napraforgó, csillagfürt, facélia, tavaszi repce, olajretek) sikerrel termeszthetõk. Itt jegyezzük meg, hogy az ún. alávetett herefélék (szarvaskerep, bíborhere, fehérhere, somkóró és füves társításai) termését inkább takarmányként tervezzük hasznosítani, talajgazdagításra elégedjünk meg tarló- és gyökérmaradványaikkal.
Július az ún. tarlóvetések ideje, de a gyakori aszályos időszak kezdete is, ezért mindennemû másodvetés sikerét nagyban növeli az öntözés. Eredményesen termeszthetők az előzőekben felsorolt zöldtrágya növények, zöldtakarmányként hasznosítva a kukorica és a napraforgó a csalamádé, pohánka, mint árunövények a zöldbab, a zöldborsó, a tarlóburgonya. Elkezdhetjük a „szántóföldre kivonult” őszi és téli hasznosítású káposztafélék kiültetését. Augusztusban vethetjük azokat a rövid tenyészidejû, október végén, novemberben takarmányozható hidegtûrő zöldtakarmány növényeket, amelyek néhány évtizede váltak hazánkban ismertté, mint a fyton, perko, buko, emeralde.
Látható, hogy másodvetésekkel a legfontosabb gazdasági célkitûzéseinkhez (takarmánybázis biztosítása, árutermelés, talajtermékenység fenntartása) hozzájárulhatunk. Céljaink gazdaságos megvalósításához azonban további feltételeknek is meg kell felelnünk. Árutermelésre jó minőségû, magas szaporulati fokú vetőmagot használjunk. Takarmányozásra, zöldtrágyázásra megfelel a jó csírázóképességû utántermesztett vetőanyag is. A talajmûvelésnél a hangsúly a gyorsaságon, a forgatás nélküli gyökér- és vetőágy előkészítésen van, használjunk „kapcsolt”, kombinált eszközöket, mindenképpen őrizzük meg az elővetemény által visszahagyott víztartalékot. A másodnövényeknek gyorsan felvehető tápanyagokra van szükségük. A PK tápelemeket lehetőleg már az elővetemény alá adjuk, a N-t a vetőágy előkészítés során dolgozzuk be a felső 8-10 cm-es rétegbe. A másodvetések tápanyag ellátásában a mûtrágyáké a főszerep. Ne feledjük, hogy a zöldtrágyázás is csak akkor hatásos, ha kielégítő volt az alá adott NPK adag és nem az amúgy is szûkös talaj tápanyag tőke rovására próbálkozunk nagy zöldtömeget előállítani.
A másodvetésû növények sem nélkülözik a szakszerû növényvédelmi tennivalókat, amelyek tervezésekor figyelembe kell venni az elővetemények termesztése során alkalmazott peszticideket is. A peszticid használat során arra kell törekedni, hogy azok utóhatása kedvezőtlen befolyást ne gyakoroljon a másodvetésben termesztett növényekre. A korán lekerülő fővetésû növények többségénél a növényvédelmet a kémiai gyomirtás jelentette. A talajba visszamaradt gyomirtó szer maradék mennyisége nagyrészt a hatóanyagtól, a hatásmechanizmustól és az időjárási feltételek alakulásától függ. A gyomirtó szerek hatóanyagtól függően egy vagy kétszikû növényekre fejtik ki hatásukat. Vannak olyan készítmények is, amelyek mindkét csoport növényeire hatnak.
Különös figyelmet igényelnek azok a területek, ahol tartós hatású (perzisztens) gyomirtó szereket alkalmaztak. Ide sorolhatók az atrazin (Atranex 50SC, Atrazin 500FW)-, a szulfonilkarbamid (Glean 75DF, Logran 75WG)- és imazetapir (Pivot) hatóanyag tartalmú készítmények. Ezért másodvetésbe azok a növények kerüljenek, amelyek nem érzékenyek a példaként megjelölt hatóanyag tartalmú készítményekre. A károsító szervezetek közé tartozó kórokozó-, kártevő- és gyomfajok fejlődési optimumát jelentő ökológiai igény eltérő. Ez az alapvető magyarázata annak, hogy szinte évenként változik a kórokozó és kártevő fajok jelentősége. Hazánk kontinentális éghajlati adottságának következménye, hogy a legtöbb nyarunk száraz. Vannak - ha ritkán is - nedves, csapadékos időjárású nyarak, vagy más esetben öntözéses termesztést megvalósító lokális területek, ahol kedvező, optimális körüli feltételek alakulnak az egyes károsító fajok elszaporodásához. A csapadék vagy az öntözővíz mennyisége és a hőmérséklet nagyban befolyásolja a levegő relatív páratartalmát. A kórokozó és a kártevő szervezetek szaporodása nagyrészt e meteorológiai tényezők alakulásától függ. A növényállományok fölött mérhető szabad levegő hőmérsékleti és páratartalmi adatai eltérnek a növényállományokban érvényesülő értékekhez viszonyítva. Az eltérés mértéke függ a növényállomány sûrûségétől, a fenológiai állapotától, a növények morfológiai jellemzőitől, stb. Mindezen jellemzők együttesen játszanak szerepet a talajfelület fedettségében. Zárt növényállományban, amikor a talajfelületet a növényzet teljesen takarja, kialakul az a sajátos növényállomány-klíma, mely esetben a növényállományban 22-25 °C a hőmérséklet és 65-80% a relatív páratartalom, szemben az állomány fölötti 35 °C-kal és a 45% relatív páratartalommal. Ezért tehát csapadékos és öntözéses viszonyok között, zárt növényállományban számítani lehet a károsítók fellépésére. Az esetleges veszélyek rendszeres előrejelzésre alapozott védekezéssel elháríthatók.
A másodvetésben termesztett növények tenyészideje rövid. Ezt az alapvető tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni akkor, amikor az esedékes növényvédelmi munkák során peszticid használatra kényszerülünk. A kémiai védelembe részesített területeken be kell tartani a munkaegészségügyi várakozási időt, ami azt jelenti, hogy a napokban megadott időtartamon belül, előírt védőfelszerelés használata nélkül, oda nem lehet belépni ill. ott munkát végezni. A takarmányozási céllal termesztett növény esetében szigorúan be kell tartani az élelmezésegészségügyi várakozási időt, ami szintén napokban van meghatározva és kezeléstől betakarításig érvényes. Ebbe az időtartamba nem szabad beszámítani a szénaszárításra és az esetlegesen tárolásra fordított időt. Mindezekre figyelemmel a kémiai növényvédelem során olyan készítményeket kell igénybe venni, amelyek a lehető legrövidebb élelmezésegészségügyi várakozási idővel rendelkeznek. Előfordulhat olyan eset is, amikor virágzó növényállományokban kényszerülünk inszekticid (rovarölőszer) használatra. Ebben az esetben méhkímélő technológiát kell alkalmazni az e célra engedélyezett készítmények használatával. A növényvédelmi munkákról legalább 2 nappal korábban tájékoztatni kell a méhészeket.
A másodvetések sikerét, egyáltalán a lehetőségét az öntözés döntően befolyásolhatja. Mivel az öntözés a másodtermény költségeit jelentősen növeli, különös gonddal járjunk el, végezzünk előzetes számításokat. Csak a szükséges vízadaggal dolgozzunk. Mivel nyáron nagy a párolgási veszteség, lehetőleg napnyugtától-napkeltéig öntözzünk. Az ún. „kelesztő” vízadag ne haladja meg a 8-12 m/m-t és kis intenzitással juttassuk ki. Az öntözési fordulók száma 2-3-nál ne legyen több.
Betakarításra mind a termés mennyiségét, mind pedig a minőségét illetően az áru- és takarmánynövények a legérzékenyebbek, a zöldtárgya növények betakarítási idejét viszonylag szabadon választhatjuk meg.
Tisztelt Olvasóink! A témával kapcsolatos további részletekre is kiterjedő felvilágosításokkal és szaktanácsadással munkatársainkkal együtt állunk szíves rendelkezésükre.
Késmárki I. - Kuroli G.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?