Újratervezés…

Agro Napló

A hazai gazdatársadalmat éppoly meglepetéssel érte a hír, mint az annak alapjául szolgáló döntés magát az IKR Zrt.-t. A cég menedzsmentje a váratlan döntéshelyzetet követően közleményt adott ki, amelyben így fogalmaz: „A New Holland forgalmazó váltása okán 100–150 ember veszíti el munkáját, bár a cég vezetése mindent megtesz, hogy munkatársainak elhelyezkedését elősegítse”.

Ugyanakkor azonnali választ ad partnereinek a további konstrukcióra és biztonságos folyamatosságra, amikor kijelenti, hogy a jövőben a Case IH cég gépeit forgalmazó Invest Gépkereskedelmi Kft. az IKR Zrt. szervizzel és alkatrészellátással foglalkozó szakembereinek egy részét alkalmazza – biztosítva ezzel a New Holland gépekkel dolgozó IKR-partnerek számára a szervizt, az alkatrészellátást, és természetesen az átalánydíjas szervizszolgáltatást is.

A Hardi, a Dondi, a Matermacc és a Strom gépek gyártói – korábban az IKR Zrt. munkagép szállítói – a továbbiakban az Invest Gépkereskedelmi Kft.-n keresztül folytatják gépeik magyarországi forgalmazását.

Szaxon Róberttől, az Invest Kft. ügyvezető igazgatójától kértünk rövid interjút az agrárágazatot érintő hírrel kapcsolatban.


Szaxon Róbert

Váratlan helyzettel kellett szembesülniük október elején. Voltak előzményei vagy jelei ennek a meglepő bejelentésnek?

Az egész onnan indult, hogy a New Holland felmondta az IKR Rt. szerződését Magyarországra. Ez a lépés nemhogy várható nem volt, de ugyancsak meglepő fordulat lett az életünkben – és nyilván ettől a döntésüktől kezdődően át kellett szerveznünk az egész forgalmazási struktúrát ahhoz, hogy életképes tudjon maradni a rendszer.

Milyen arányt képviselt a cégben a New Holland, és hogy lehet ennek a kiesését – humán vonalon is – kezelni?

Az IKR Zrt. forgalmának hatvan százalékát hozta a New Holland értékesítés, ebből egyértelműen adódik, hogy egy ilyen nagymértékű tevékenység apadás jelentős munkaerőbázist is érint. A korábbi adatok szerint mintegy százfőnyi szakember esetében állt fenn az, hogy a jövőben nem tudunk a számukra megfelelő munkát adni. Szerencsére azonban a munkatársak visszajelzéseiből arra következtethetünk, hogy a végeredmény nem lesz ilyen siralmas, mert sokan el tudnak helyezkedni a környéken, illetve más cégeknél azok, akiknek nem tudunk magunk munkahelyet biztosítani.

Miként épül fel az Invest Kft. jövőbeni működése, illetve milyen módon kapcsolódik az továbbra is az IKR-hez?

A kialakult helyzet eredményeként bekövetkezett a tevékenység nagyarányú szűkülése. A vállalásainkat tematikusan, kisebb önálló kft.-kben folytatjuk tovább, amelyek laza szövetséget alkotva végzik a feladatukat a piacon. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy azok a tevékenységek – tehát munkagép-forgalmazások –, amelyeket eddig az IKR Zrt. végzett, továbbra is biztos kezekben vannak, és biztonságos körülmények között folytatódnak.

Partnereink számára megnyugtatásul szolgálhat, hogy a továbbiakban is igényeik szerint a rendelkezésükre állunk az Invest Kft.,-n, a Hagie-Magyarország Kft.-n, és az IKR–Gépker Kft.-n keresztül. Azon munkagépgyártók, akik az országban piacvezetők az adott szegmensben – mint például a Hardi permetezők gyártója –, termékeit továbbra is fogjuk forgalmazni az Invest Kft.-n keresztül. Mindössze persze egyetlen példát emeltem ki, de természetesen minden olyan gyártó gépeit, amelynek komoly reputációja van Magyarországon, tovább folytatjuk egy másik cégen keresztül, és megfelelő hátteret biztosítunk neki.

Megnyugtathatjuk hát a jövőre nézve mindazokat, akik korábban az IKR partnereiként kaptak komplex kiszolgálást?

Teljes mértékben! Azokat a partnereinket, akiknek eddig gépet adtunk, a csökkentett létszám ellenére is el fogjuk látni a jövőben, kiszolgáljuk az alkatrész- és a szervizszolgáltatás igényüket. Nem lesz gond e tekintetben az eddig eladott gépekkel – továbbra is a legjobb szolgáltatásra törekszünk. Az alkatrészellátást szinte fennakadás nélkül tudjuk folyamatosan biztosítani, s ha a szerviznél átmenetileg olykor talán lassabbak vagyunk most a tőlünk megszokottnál, mindenkit ellátunk, és rövidesen visszaáll a régi ritmus is. Kisebb átalakítás kérdése mindössze, hogy a kialakult helyzethez igazodva feleljünk meg azon elvárásoknak, amelyek a saját magunkkal szemben megfogalmazott követelmények – amelynek köszönhetően partnereink a múltban hozzánk kapcsolódtak, és amelyre alapozva a jövőben is teljes bizalommal számíthatnak ránk.

-Keresztes-

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!