Axiál és CLAAS együtt...

Agro Napló
„A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség, a nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye.” Henry Ford gondolatait választotta mottóul a Harsányi család 1991-ben, amikor megalapította bajai központtal az Axiál Bt.-t, majd '96-tól új szervezeti formában, kft.-ként dolgoztak tovább.

Ha végigkísérjük a cég tíz éves történetét kitûnik, hogy azóta is e gondolat jegyében mûködnek. Tevékenységük a gépeladás, az alkatrészellátás és a szerviz, tehát egy helyen, kiváló minőségben és elérhető áron kívánják szolgálni vásárlóikat. Ennek szellemében kötöttek együttmûködési szerződést a Dor- Ker Kft.-vel, az általuk forgalmazott alkatrészeket minden telephelyükön árusítják. A bajai központon kívül telephelyük mûködik Budapesten, Csornán, Dombóváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon és Zalaegerszegen. Jelen vannak az ország minden pontján és igyekeznek az európai normáknak megfelelően dolgozni, jól képzett munkatársakkal. Az Axiál Kft.-nél jelenleg 170-en tevékenykednek, akik közül mintegy 30 % felsőfokú végzettséggel rendelkezik, többségük mezőgazdasági gépészmérnök.

A cég fejlődése folyamatos, töretlen, mindig igyekeznek megújulni, ennek köszönhető, hogy míg 1991-ben 13 millió forinttal zárták az évet, addig 1999-ben már 5,7 milliárdos forgalmat könyvelhettek el. Az Axiál Kft. a mezőgazdasági géppiac 5 %-át látja el géppel, több géptípusból piacvezetők, választékukat használt gépek kínálatával is növelték. Újdonságaik között említhetők a Landini Traktorgyár Rex, Ghibli, Mythos típusú traktorai, a Berthoud aktív kerékfelfüggesztéses szántóföldi permetezői. Ennek révén folyamatosan gyarapszik a szőlő- gyümölcsösökben gazdálkodó partnereik száma is. A kft.-t gépüzletágában – melyet 1994- ben egy új üzletpolitika során kezdtek el – ma már Magyarországon, a munkagépek piacán specialistaként tartják számon. Kiváló értékesítési tevékenységüket, szakértelmüket külföldi partnereik is elismerik. A hazai partnerek legnagyobb örömére az utóbbi években a gépvásárlásokat hitelkonstrukciókkal is segítik.

A társaság úgy tartja, hogy munkájukban a jó szervizrendszer biztosítása ugyanolyan fontos feladat, mint a magyar mezőgazdaság jó gépekkel való ellátása. Másik elvük, hogy “az első gépet a kereskedő adja el, a következőket a megbízható szervizháttér.” Ezért a bolthálózat fejlesztésével egyidőben hozzáláttak a szervizhálózat fejlesztéséhez is. Valamennyi telephelyükön mûködik non-stop szervizmûhely, de az igényeknek megfelelően a helyszínen is végeznek javítást. A szerelők folyamatos szakmai képzéséről a külföldi partnerek gondoskodnak.

2000-ben elnyerték a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett pályázatot, ennek segítségével elkezdhették a használt gépek felújítására irányuló tevékenységüket is. A pályázatnak köszönhető, hogy a felújítást igénylő gazdáknak az APEH a javítási költségek felét (de max. 400 ezer forintot) visszatéríti.

A hazai alkatrészpiacon az Axiál Kft. a Dor-Ker Kft.-vel együtt 1999-ben a 4 milliárd forinttal részesült, ez az előző gazdasági évhez képest 15 %-os forgalombővülés. Évről-évre sikerül megvalósítaniuk azt a célt, hogy a társaság által értékesített gépek alkatrészeinek biztosítása mellett, a hazánkban megtalálható valamennyi géptípushoz tudjanak jó minőségû alkatrészt adni.

Ezek napi kiszállítással jutnak el a bajai központból az ország telephelyeire, de a telephelyek is folyamatosan kisegítik egymást, ha arra szükség van. Baja és a telephelyek, valamint a telephelyek egymással is számítógépes on-line kapcsolatban vannak, így a megrendelt alkatrészek az ország legtávolabbi részére is 24 órán belül odaérhetnek. Az ügyintézések gyorsaságát, megbízhatóságát segíti az Axiál Kft. saját vámudvara.

2000. november 1. Jelentős dátum. A Claas és Axiál együtt dolgoznak, együttmûködési megállapodás született arról, hogy az Axiál Kft. a Claas gépek kizárólagos forgalmazója Magyarországon és a vevőszolgálatot valamint az alkatrészellátást is végzik.

A Claas 1913 óta erős magánvállalkozás, a világ minden táján privát cégekkel szerződik, mert az a tapasztalatuk, hogy ezek gyorsabb döntési mechanizmussal rendelkeznek, mint egyéb más vállalkozások.

Magyarországon nem hoztak létre saját leányvállalatot, a Harsányi családdal kötöttek megállapodást, mert az is sok éves tapasztalatunk, hogy a saját országukban otthonos vállalkozások nagyobb helyismerettel, kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, jobban fel tudják térképezni és biztosabb kézben tudják tartani a piacot. A családi vállalkozásokban a szakma öröklődik, nagyobb az érdekeltség.

A Claas monumentalitása csupán néhány példa. Az ő gépeik takarítják be a búzát Franciaországban és Ukrajnában, zöld növényeket dolgoznak fel Chilében és az USA-ban. Cukornádat vágnak Zimbabwében és Brazíliában, de megtalálhatók India és Tajvan rizsföldjein is. Minden harmadik eladott kombájn Európában a Claas cégtől származik, a világpiacon vezető helyet foglalnak el az önmûködő silókombájnokkal.

A Claas – mely 5 német vállalatnál és 4 külföldi üzemben termel – jelenti az agrártechnika csúcsát a mezőgazdasági présgépekkel, valamint a zöldterületi betakarítógépekkel. Termékpalettájukhoz tartoznak még a modern szállító- és vontatójármûvek.

A Claas mintegy hatezer munkást foglalkoztat az egész világon és körülbelül 70 %-os külföldi részesedése van. Áruforgalmuk a ´90-es évek kezdeti 1 milliárd alattiról 2 milliárd DM-ra emelkedett. Az elmúlt üzleti évben Magyarországon 30 millió márka volt a piaci részesedésük. Az Axiál a Claas-szal való szerződés alapján a mezőgazdasági gépek teljes szortimentjét tudja kínálni.

2000. november 7.-én az együttmûködési szerződés aláírása alkalmából Budapesten megtartott sajtótájékoztatón a Claas vezetői elmondták, hogy a saját lehetőségeikhez mérten támogatják Magyarországot az Európai Unióhoz való csatlakozásban. Ezt az Axiál-lal kötött megállapodást pedig igen sokra tartják, olyannyira, hogy az okmányok aláírásának időpontjától a Claas hazánkat már az EU közösség tagjának tekinti.

(PR)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?