Földkeverékek készítés a palántaneveléshez

Agro Napló
A zöldségtermesztés legnehezebb és legtöbb kockázattal járó része a palántanevelés, ezen belül is az egyik legtöbbet vitatott és legtöbb bizonytalanságot a földkeverékek megválasztása és használata jelenti. Ugyanakkor az elmúlt években lényeges változás volt tapasztalható, egyre több termesztõ tért át a gyenge minõségû kertiföldekrõl és gyepkockákról a tõzegalapú tápkockák használatára. Talán most a palántanevelési idény kezdetén nem árt néhány szót errõl szólni, hisz még meglehetõsen sok ezen a téren a bizonytalanság, és van néhány kertész, akinek szüksége van ilyen téren néhány tanácsra.

Vegyük először számba, hogy milyen előnyökkel is jár a tőzegen történő palántanevelés, a hagyományosnak számító kertiföldekkel szemben?

A tőzeg megközelítően ideális levegő - víz - szilárdfázis arányt biztosít a gyökerek számára. A nedvességet sokáig megtartja, így nem kell tartani attól, hogy a palánták gyorsan kiszáradnak. Hasonlóan a vízhez, a tápanyagokat is megköti, nem mosódnak ki az öntözések alkalmával a cserépből vagy a tápkockából. Mentes minden kórokozótól és kártevőtől, továbbá a növényre nézve minden toxikus anyagtól, amelyek más földkeverékekben előfordulhatnak.

Mivel a tőzegek tápanyagokat gyakorlatilag nem tartalmaznak, legalábbis annyit nem amennyi a növények számára meghatározó lenne, dúsításukról valamilyen módon gondoskodni kell. Ez lehetséges lassított hatású mûtrágyák bekeverésével, folyamatos tápoldatozással, vagy a kétféle módszer kombinálásával. Nem lehetséges viszont a kistömegû gyökérrögzítő közeg miatt olyan mennyiségû, könnyen felvehető mûtrágyával bekeveréskor úgy feltölteni, hogy az a palántaneveléshez szükséges teljes tápanyag-szükségletet fedezze, mert a gyökereket megégetné.

Elterjedtebb és egyszerûbb módszer az ún. lassított hatású mûtrágyák használata. A kereskedelemben kapható, ilyen célra kifejlesztett tartós hatású vagy retardált mûtrágyákat 1 1,5 kg/ma mennyiségben bekeverik a tőzegbe, és szükség szerint más mûtrágyákkal is feltöltik. Kiegészítéshez elsősorban szuperfoszfát mûtrágyát kell használni, mert a tőzeg a foszfort erősen megköti, ugyanakkor a palántáknak nagy a foszforigénye. Ezért a lassított mûtrágyákon kívül további 2 - 4 kg/m3 szuperfoszfátot is célszerû kiegészítésként adni. A palántanevelésben jól bevált, és kereskedelemben is kapható lassított hatású mûtrágyák a következők:

Buviplant A / 20 : 10 : 15 /,

Plantosan 4D / 20 : 10 : 15 /,

Peat - Mix / 13 : 15 : 17 /,

PG - Mix / 14 : 16 : 18 :/,

Osmocote Plus Mini / 8 : 6 : 12 /

A külföldi kertészetekben gyakrabban alkalmazott, technikailag sokkal nagyobb felkészültséget és sokkal pontosabb adagolást igényel a folyamatos tápoldatozás. Ennek során - napjában többször is - híg tápoldattal / 0,1 - 0,2 % / öntözik a növényeket a tûzdeléstől a kiültetésig. Ilyen célra a magas foszfortartalmú tápoldat trágyák a jók, amelyek vízben gyorsan oldódnak és a növények számára könnyen felvehetőek. Ezek a következők:

AgrosofO -151 / 10 : 50 : 10 /,

Universol - sárga / 12 : 30 : 12 /,

Ferticare S / 15 : 30 : 15 /,

Poly-feed komplex Starter / 8 : 52 : 17 /,

Kristalon sárga / 13 : 40 : 13 /

A kombinált módszer azt jelenti, hogy a lassított hatású mûtrágyákból kevesebbet kevernek a tőzeghez, és a hiányzó tápanyagokat tápoldat formájában adják. Főleg a tenyészidő végén adnak több tápoldatot, amikor a palánták tápanyagigénye jelentősen megnő.

Szaporítóföldek esetében – a jobb csírázás érdekében – célszerû egészen alacsony tápanyagszintet tartani, és csak a kelés után tápoldatozni. Csírázást követően a tápoldatot - a vízhez hasonlóan - a mindenkori fény- és hőviszonyoknak megfelelően adagoljuk.

A kiültetést megelőző napokban előfordul, hogy tápanyag kiegészítésre van szüksége a növényeknek még azokban a tápkockákban is, amelyeket induláskor lassított hatású mûtrágyával az előírás szerint feltöltöttünk. Ilyenkor, a növény fejlettsége és a tápkocka méretétől függően, napos időben 3 - 5 liter/m², borús időben 1 - 3 liter/m² mennyiségû tápoldatot adjunk. Esetleg napos időben a tápoldatot ne egyszerre, hanem két - három alkalomra megosztva juttassuk ki, szükség szerint vízzel is öntözzünk. Míg télen a tápoldatot töményebbre készítsük / 0,2% / - nem nyúlnak meg annyira a palánták, addig késő tavasszal hígabb oldatot használjunk / 0,1% /. A palánták közül a paradicsom és a káposztafélék jobban tûrik a magasabb tápanyag koncentrációt, az uborka, a paprika és a saláta érzékenyebb rá.

Az alacsony kémhatású rostos tőzegek esetében, mindig keverjünk valamilyen meszet is a tápkockaföldhöz. Ez lehetőleg apró szemcséjû (1-2 mm) égetett mész vagy mészkőpor legyen, amelyből 2 - 3 kg/m³ is adható attól függően, hogy mennyi a tőzeg kémhatása.

A zöldségfélék palántanevelése során javasolt hőmérsékleti értékek:

Dr. Terbe István



A zöldségfélék palántanevelése során javasolt hőmérsékleti értékek
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!