2024. április 28. vasárnap Valéria

Kukorica vetőmag és növényvédőszer-piaci áttekintés 2005–2013 között

Agro Napló
Szerkesztőségünk felkérésére a Kleffmann piackutató cég elkészítette összefoglaló értékelését a magyarországi kukoricapiacra vonatkozóan, fókuszálva a vetőmag- és a növényvédő szer használat közel egy évtizedet felölelő változásaira. A 25 éves múltra visszatekintő Kleffmann Group független piackutató cégcsoport nemzetközi szinten egyedülálló módon kifejezetten mezőgazdasági piackutatással foglalkozik. A magyarországi Kleffmann iroda 1994-ben jött létre, Amis® panelkutatásai révén a kezdetektől évről évre felméri a növényvédőszer-, vetőmag-, illetve 2010 óta a műtrágyapiac helyzetét az ország legjelentősebb mezőgazdasági kultúráiban, így a kukoricában is. 

Területnövekedés

Az elmúlt években jelentős változások jellemezték a magyar mezőgazdaság vetésterületének szerkezetét. Míg egyes hagyományos kultúrák (pl. szőlő) területe – ismert okokból kifolyólag – jelentősen csökkent, addig a szántóföldi kultúrák közül az utóbbi három évben a kukorica jelentősége emelkedett ki.

A legnagyobb változást a 2011-es év jelentette, amikor – elsősorban a megnövekedett terményáraknak köszönhetően – a korábbi évhez képest a vetésterület 14%-kal, 160 ezer hektárral nőtt (1. ábra). Ezt a szintet 2012-ben túl is tudta szárnyalni, elérve 1366 ezer hektárt, ami rekordot jelentett. Idén némi visszaesés volt tapasztalható, de továbbra is a korábbi éveket meghaladó szinten volt a kukoricaterület.


1. ábra: Magyarország kukoricaterületének alakulása 2005–2013 között

 

Vetőmagpiaci áttekintés

A vetőmag-választási szokások terén is változásokat tapasztalhattunk az elmúlt években. Egyrészt évekkel ezelőtt gyakorlatilag eltűntek a piacról a fajták, ezek helyét teljesen átvették a hibridek, ezzel párhuzamosan nőtt a piacon elérhető kukoricahibridek száma. Ugyanakkor a gazdák részéről is tapasztalható volt egyfajta elmozdulás a hosszabb tenyészidejű hibridek felé (2-3. ábra).


2. ábra: vetett hibridek FAO-csoport szerinti területalapú megoszlása 2006–2013 között

3. ábra: vetett kukoricahibridek átlagos FAO-számának alakulása 2006–2013 között

 

Az elmúlt években a Pioneer és a Monsanto (Dekalb) a két piacvezető kukoricanemesítő Magyarországon. Területarányú részesedésük évről évre 30% felett alakul, évek óta ennek a két cégnek a hibridjeit vetik Magyarország kukoricaterületének kb. kétharmadán. Mellettük a Syngenta jelentős szereplő még a piacon stabil 12–15%-os részesedéssel, valamint a Limagrain tartósan 5–6% körüli területarányú piacszelettel. Ugyanakkor az utóbbi években dinamikusan növekedett a KWS, az RAGT és a Dow piaci szerepe is.

Érdemes külön kiemelni a magyar nemesítők (Martonvásár, GKI, Kiskun stb.) vetőmagjait. A magyar nemesítésű hibridek részaránya stabilan 6-7% körül alakult 2010-ig, amikor jelentős visszaesés volt tapasztalható (5% alatt). Ugyanakkor 2011-ben újra nagyobb arányban fordultak a gazdák magyar nemesítésű hibridek felé, így 2013-ban a területalapú részarányuk elérte a 8,5%-ot, ami az elmúlt évek legmagasabb arányát jelenti (4. ábra).


4. ábra: magyar nemesítők területalapú piaci részesedése a kukorica vetőmagpiacon

 

A piacvezető hibridek esetében is elsősorban a Monsanto és a Pioneer termékei vetekszenek. A hibrid piacon a listavezetők a 2011-et megelőző években a Monsanto ma is jelentős területen vetett DK 440/EXP 744 és a DKC 3511/Adamo voltak. 2013-ban a legnagyobb területen – közel 120 ezer hektáron – vetett hibrid a PR37N01 volt, amely az ezt megelőző két évben is a legnépszerűbb kukorica vetőmagnak bizonyult Magyarországon. Az idei képzeletbeli dobogóra még a DKC 4590 és a DKC 4795 fért fel. Mellettük még a P0017, DK 440/EXP 744, P9578, valamint a Syngenta NK Lucius nevű hibridjét vetették több mint 35 ezer hektáron. A legnagyobb területen vetett magyar nemesítésű hibridek 2013-ban: MV 277, Gazda, MV 350 (egyenként 10 ezer hektár körüli vetett területtel).

Növényvédőszer-piaci áttekintés

A kukorica az elmúlt években a legnagyobb értékű növényvédőszer-piac a magyar mezőgazdaságban. 2005-ről 2013-ra a piac értéke gyakorlatilag megduplázódott: 2013-ban több mint 30 milliárd forintot költöttek a magyarországi gazdálkodók növényvédő szerre (5. ábra). Ebből 25 milliárdot a gyomirtók tettek ki, míg a többit zömében a talajfertőtlenítőkre fordított összeg jelenti.


5. ábra: kukorica növényvédő szerek piacának forgalma 2005–2013 között (millió forint)1

 

Az utóbbi években némileg megváltozott a herbicidkezelések időzítése. Egyrészt a kezelések összességében egyre későbbre tolódtak, másrészt látható tendencia, hogy a korábbi egy preemergens2 és egy kései posztemergens kezelés helyett a gazdák egyre inkább igyekeztek egy jól célzott korai posztemergens kezeléssel megoldani a gyomproblémát (6. ábra).


6. ábra: herbicidkezelések időzítésének megoszlása területalapon kukoricában 2005–2013 között

A herbicidkezelések esetében a preemergens kezelés „hívőit” a legnagyobb sokk az atrazin hatóanyagú szerek használatának betiltásakor érte (2008), majd még egy lökést adott a posztemergens kezelések előtérbe kerülésének az acetoklór szerek kivonása (2013. június 23. után nem lehet használni). Ezzel párhuzamosan a gazdák termékpreferenciája is megváltozott: egyre nagyobb arányban kezeltek posztemergens gyomirtókkal preemergens helyett, valamint az egy hektáron használt termékek száma is csökkent. Míg 2008-ban 1,58 herbicid terméket használtak áltagosan egy hektárnyi kukoricaterületen, idén ez az arány már csak 1,48.

Ezzel szemben a kései posztemergens szegmens aránya továbbra is jelentős, de tekintettel a csökkenő kezelésszámra, abszolút értékben nagyon lassan, de szűkülni látszik. Mindez mutatja az egy, lehetőleg korai poszt-

emergens herbicidkezelés felé való fordulást, amit a gazdák igyekeznek akár drágább, de jó minőségűnek tartott, több hatóanyagot tartalmazó, fenológiában rugalmasan felhasználható szerrel megoldani.

Az idei évben a herbicidek piacán a Bayer termékeit használták a legnagyobb területen. A Bayer ebben a piaci szegmensben 2008 óta piacvezető, 2010 óta stabilan a herbiciddel kezelt kukoricaterület harmadán Bayer termékeket használtak. Mellettük a BASF és a Syngenta terület-

alapú részesedése is kiemelkedő volt, de DuPont termékeket is kb. a kezelt terület 10%-án alkalmazták idén.

2013-ban – a korábbi évekhez hasonlóan – a Laudis volt a legnagyobb területen használt kukorica herbicid szer. Ezek mellett az Adengo, Ordax Super és a Lumax voltak a legnépszerűbb szerek – korai posztemergens fázisban történt kezeléseknél is ezeket használták a legnagyobb arányban. Preemergens fázisban az Adengo mellett a Merlin Flexxet és a Lumaxot, míg kései posztemergens stádiumban a Laudis mellett a Jumbo Turbót, az Ordax Supert és a Principal Plus Goldot használták a legnagyobb területen.

Talajfertőtlenítés terén a Force 1,5 G-t használták a legnagyobb területen 2013-ban, de a Santana is jelentős piaci részesedéssel bírt. Új termékként a Cheyenne 1 G-t is jelentős arányban használták a gazdák: a talajfertőtlenítővel kezelt kukoricaterület több mint 10%-án juttatták ki.

Összegzés

Az utóbbi években a kukoricapiac jelentős változásokon ment keresztül. Sok irányból érték behatások, amik jelentősen befolyásolták és fogják is befolyásolni a magyar gazdák kukoricatermesztési és -kezelési szokásait. Egyik oldalról a kukorica terményárak jelentős emelkedése az utóbbi években arra ösztönözte a gazdákat, hogy egyre nagyobb területen vessenek egyre több ráfordítással, egyre „komolyabban” viszonyuljanak a kukoricához a minél nagyobb terméshozam érdekében, másrészt pedig a szabályozási környezet is arra sarkallta a gazdákat, hogy egyre drágább szereket vásároljanak és racionalizálják a kezeléseket.

A kukoricának Magyarországon 2012-ben volt a csúcséve, míg 2013 már stagnálást hozott. A jelenlegi helyzetben nehéz jóslatokba bocsátkozni a jövővel kapcsolatban, azonban a csökkenő terményárak, valamint az EU-s szabályozások hatása (acetoklór és neonikotinoid hatóanyagú szerek használatának tiltása, illetve felfüggesztése) várhatóan nem a további növekedés pályájára terelik a magyarországi kukoricapiacot: ceteris paribus azt valószínűsíthetjük, hogy a kukoricaterület, illetve a kukoricatermesztéshez használt inputanyagokra fordított összeg is csökkenni fog, ami más kultúrákat ismét előtérbe helyezhet.

1 A kimutatás a csávázószereket nem tartalmazza.

2 Korai poszt-emergensnek a kultúrnövény 1–4 leveles állapotában történt gyomirtó kezeléseket tekintettük, míg az 5 vagy több leveles állapotban véghezvitt kezeléseket kései poszt-emergensnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

Új hibridek – erős innováció!

Új hibridek – erős innováció!

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!