Hírvilág Október

Agro Napló
Újabb génmódosított növényeket találtakAz algák nyújtotta lehetőségekÉlesztőgombákkal történő javítása a kérődző takarmányoknakKína-  A takarmánykeverők amerikai cirkot használnak a kukoricahiány miatt


Újabb génmódosított növényeket találtak

A hónap elején elutasítottak egy Washington államból érkező lucernaszállítmányt, mert kiderült, hogy genetikailag módosított (GM) – gyomirtó-ellenálló – lucernafajtából származott.Ez már a második eset volt GM-fertőzésre az USA növényeinél. Idén nyáron egy oregoni farmer GM-fertőzött búzát talált a földjén. Ez azt eredményezte, hogy Japán és Dél-Korea felfüggesztette importját az országból. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) kivizsgálta az esetet és azt publikálták, hogy ez egy egyszeri eset volt.

Az újabb esetnek nagy hatása lehet az USA exportpiacaira, ami több mint 1,25 milliárd dollárt ért el 2012-ben. Annak ellenére, hogy az USA-szabályzat zöld utat adott a GM lucernának, sok külföldi vásárló nem fogadja el egészségügyi és környezetvédelmi okok miatt. A probléma túlmutat a lucernaexporton. Mivel ez egy széles körben elterjedt takarmány, a hazai termelők azt mondták, ha fertőzött szénával etetik az állatokat, az árthat az értékesítésnek.

Az USDA 2011-ben jóváhagyta a GM lucerna („Roundup Ready”) korlátlan vetését, többéves pereskedés és panaszok után. Az ellenzők figyelmeztettek arra, hogy mivel ez egy évelő növény, tehát 3–6 évig a talajban marad, és széles körben elterjed vad vagy elvadult formában, egész Amerikában. Hozzátették, hogy a lucernát méhek porozzák be, amelyek keresztbeporzást végeznek elvadult és termelt lucerna között és a GE lucerna valószínűleg helyrehozhatatlanul szennyezi a természetes lucernafajtákat is.

2013. szeptember 20.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Az algák nyújtotta lehetőségek

Az algák felhasználási területe egyre növekszik. A heterotróf algákon keresztül találtunk egy természetesebb, tiszta, fenntartható DHA forrást és jó minőségű zsírsavakat, amelyek nem csak a szükséges tápanyagokat biztosítják, hanem nagy előrelépést jelent a haszonállatok takarmányozásában is.

www.agronaplo.hu/hirek/az-algak-nyujtotta-lehetosegek/

Élesztőgombákkal történő javítása a kérődző takarmányoknak

Az emelkedő takarmány árak, különböző piaci árak, bizonytalan farm bevételek mellett egyre nagyobb az igény a biztonságos, jó minőségű marhahúsra és tejtermékekre. Ezért a mai termelők felismerték, hogy sürgősen szükség van hatékonyabb takarmányozásra. Ez a cikk bemutatja, hogy az élő élesztőgombák hogyan javítják az emésztést, rost-emésztést és ez által az általános takarmányozási hatékonyságot.

www.agronaplo.hu/hirek/elesztogombakkal-torteno-javitasa-a-kerodzo-takarmanyoknak/

Kína-  A takarmánykeverők amerikai cirkot használnak a kukoricahiány miatt

Kína nagy magán takarmánykeverői egyre inkább az USA-ból hozott cirok felé fordulnak, miután felhasználták az éves import takarmánygabona és -kukorica mennyiségeiket, a Reuters szerint.


A növekvő kínai import valószínűleg meg fogja emelni a cirok árát a következő néhány hónapban az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb termelője lévén, melynek eredményeképpen élvezhetik az idei rekordtermést.

Az USA-beli cirokárak körülbelül 20 dollárral nagyobbak

lehetnek tonnánként, mint a kukoricaárak, egyes kínai vásárlók és a kereskedők szerint. A magán takarmánykeverők Kínában felhasználták az idei 2,88 millió tonnás kukoricaimport kvótájukat és nem valószínű, hogy több kukorica érkezik az év végéig, amikor is Peking meghatározza a 2014-es kvótát. A hazai kukorica nem járható út, mert drágább, mint az amerikai cirok. Egy alternatívaként a keverők vettek 800 000 tonna amerikai cirkot a 2013/14-es idény kezdetétől, szeptembertől, és a teljes megrendelés valószínűleg egymillió tonna lesz, melynek ára még mindig kecsegtető a kereskedők szerint.

„A nagy privát keverőknek nincs több keretük kukorica behozatalára és nagyon okosak, hogy megtalálták ezt az olcsó lehetőséget, a cirkot”, mondta egy iparági forrás, aki kérte, hogy ne mondjuk a nevét. Kína kiad egy fix 7,2 millió tonnás alacsony vámtarifájú kukorica behozatali kvótát évente a WTO-nak tett kötelezettségvállalások alapján, melynek 60%-a állami tulajdonban lévő cégekhez kerül. A cirokimportot az teszi lehetővé, hogy tápanyagértéke a kukoricáéhoz hasonló, valamint nem vonatkoznak rá kvótakorlátozások és a vásárlóknak mindössze 2%-os behozatali és 13%-os értéknövelt adót kell fizetniük utána. Míg a keverőknek 65%-os import-

adót kellene fizetnie, ha a kvótán felül hoznak be kukoricát.

Az amerikai cirok 20%-kal, 400 jen (65,35 dollár) tonnánként, olcsóbb, mint a hazai kukorica, ami drága maradt a pekingi raktározási politika miatt, ami azért volt, hogy támogassák az árakat és a termelőket. Az Egyesült Államokban

kihasználják az elmúlt négy év legnagyobb ciroktermését, amely körülbelül 10 millió tonna, aminek 30-40%-a importra megy. A takarmánykeverők, mint például a New Hope Liuhe és Guangdong Haid csoport, gabonából készít takarmányokat, hogy fedezzék a kínai városi népesség növekvő húsfogyasztását. Amennyiben Kína továbbra is felhalmozza a kukoricát, az árrés tovább fog növekedni. „Ha a kormány továbbra is raktározza a kukoricát jövőre és azután is, a kvóta nélküli kukoricaimport meghaladhatja a teljes adókulcs 65%-át, ami valószínűnek tűnik manapság,” mondta Shi Yan, a Xinhu Futures fő elemzője.

 

Forrás: AllAboutFeed, 2013. szeptember 11.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!