2024. április 29. hétfő Péter

A Biomin újragondolta az élesztőt

Agro Napló

A BIOMIN kutatás-fejlesztési részlege, több világszerte elismert kutatóintézettel közösen kifejlesztett egy olyan egyedülálló és speciális élesztő terméket, amely képes a kérődző állatok egészségét és gazdasági teljesítményét javítani.

Ez a Levabon Rumen E névre hallgató termék autolizált formában tartalmazza az élesztő sejteket. Az autolízis vagy „önemésztés” kifejezés annyit tesz, mint az élesztő sejt szétesése saját enzimei hatására (lásd a képet). Ez a standardizált emésztési eljárás olyan funkcionális komponenseket szabadít föl az élesztő sejtből, mint a ribonuklein savak (RNS), nukleotidok, sejtfal szénhidrátok (mannán, glükán), fehérjék és aminosavak. Ezek a bioaktív komponensek tápanyagul szolgálnak a bendő hasznos bélflóráját alkotó baktériumoknak, mint a cellulózbontó, tejsavhasznosító és több szénhidrátbontó baktérium. A hasznos bélflóra mennyiségi növekedése által javulhat a bendőkörnyezet és az elfogyasztott takarmányok emészthetősége, mint például a magas rosttartalmú takarmányoké (Ryan Mass és társai, 2001).

 

Ennek eredményeként nő az elfogyasztott takarmány mennyisége, ami többletenergiát és tápanyagellátást jelent, valamint javul az állatok egészsége és teljesítménye is.

 


Autolizált élesztő sejtek föltárt állapotban-> ebben a formában hasznosíthatóak a bendőbaktériumok számára

A takarmányozási szakemberek régóta vitatkoznak azon, hogy az élő vagy a nem élő élesztő a jobb, hatékonyabb a szarvasmarha-takarmányozás területén. A BIOMIN saját, átfogó kutatási tapasztalatai alapján tette le voksát az autolizált (fagyasztva szárított), tehát nem élő élesztő mellett. Ennek ellenére nem szeretnénk összehasonlításba bocsátkozni az élő élesztőt tartalmazó készítményekkel, csupán a Levabon Rumen E néhány tulajdonságát szeretnénk bemutatni:

A Levabon Rumen E egy rendkívül konzisztens termék, amit nem befolyásol a hőmérséklet (pl. pelletálás), a más adalékanyagokkal való összekeverés, szállítási és raktározási körülmények és nem pusztul el a bendőben.

A Levabon Rumen E-ben levő sejtalkotók nem csak fehérjeellátást biztosítanak az állat számára, hanem tápanyagot is a bendőbaktériumok működéséhez, növekedéséhez.

A Levabon Rumen E nem érzékeny a bendő pH-csökkenésére, ezért szubklinikai és klinikai acidózis állapotában lévő állatoknál is eredményesen alkalmazható.

Kész takarmányba keverése viszonylag egyszerű, mivel bekeverési adagja 10–50 g/állat/nap.

A Levabon Rumen E-ben található sejtfalmolekulák képesek a káros bendőbaktériumokhoz kötődni és ezáltal inaktiválni azokat.

Hatása rendkívül gyorsan jelentkezik „előemésztett” volta miatt.

A Biomin számos kipróbálást végzett az élesztő terméke tulajdonságainak meghatározására.

Az egyik ilyen kipróbálás során az állatok szervezetében lejátszódó folyamatokat fisztulázott teheneken vizsgálták a szakemberek (Tudományos kipróbálás, Lavras Egyetem (UFLA), Minas Gerais, Brazília).

A kipróbálás igazolta, hogy a Levabon Rumen E etetése során a bendőben csökkent a szárazanyag- és a rosttartalmú szénhidrátok emésztési ideje, nőtt az elfogyasztott tápanyagok emészthetősége, valamint nőtt az állatok vizeletében lévő allantoin mennyisége, amely egyenes összefüggésben van a bendőbaktériumok mennyiségével (Tas B.M., Susenbeth A., 2007).

Egy másik telepi kipróbálás során (Ditzingen, Németország, 2012.) a tejtermelés és a tej beltartalmi paramétereinek (fehérje, zsír) növekedése volt tapasztalható.

Egy harmadik telepi kipróbálás alkalmával (Telepi kipróbálás a Levabon Rumen E egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban, Lengyelország 2012.) a tejtermelés növekedése mellett a szomatikus sejtszám és a vér fehérvérsejt szintjének jelentős csökkenését tapasztalták. Kimutatható volt továbbá a vér AST- és GGT-szintjének csökkenése is, amelyek a májfunkciók zavarának egyértelmű markerei.

Összefoglalva elmondható, hogy a Levabon Rumen E etetése pozitív hatással van a bendőflóra mennyiségére és működésére. Ezáltal javul az állat által elfogyasztott takarmányok emészthetősége, nő a metabolikus aktivitás, ezen keresztül erősebbé válik az immunrendszer, javul az egészség és így nő a teljesítmény.

Roszkos Róbert,

kérődző specialista,

BIOMIN Magyarország Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!