A Gabonakutató bemutatóin láttuk, hallottuk

Agro Napló
RepcebemutatókKalászos bemutatókÖntözőrendszer-átadás búzaszenteléssel

Repcebemutatók

A repcetermesztés jövedelmezősége az olajos magvak árnövekedésének köszönhetően folyamatosan biztosított, ami a termelőket is a ráfordítások növelésére sarkalja – hangzott el a Gabonakutató táplánszentkereszti repcebemutatóján. Az új, korszerű technológiai elemek ma már beépültek a termesztésbe. Ezért egyre nagyobb jelentőségre tettek szert a hibrid vetőmagok, ami egyre nagyobb kihívások elé állítja a nemesítőket is. De a gazdálkodóknak is meg kell találniuk az összhangot a technológia, a területi adottságaik és a választott fajták között.

Virágné Pintér Gabriella a repcebemutató kapcsán elmondta, hogy a Gabonakutató által kínált hibridek és fajta biztosítékot jelentenek a maximális termés elérésére, ezáltal a jövedelmező termesztésre. 2013-ban két hibridet, köztük egy új, kiváló korai repcét kínálnak. Ebben az évben ismerték el a Nicola hibridet, mely a korai csoport végén érik, a minősítés éveiben 105%-kal teljesített a kísérleti átlaghoz viszonyítva. A Nicola kimagasló termése mellett az egyik legnagyobb olajtartalommal is rendelkezik. Terméspotenciálja intenzív években elérte az 5 t/ha-t, de kedvezőtlenebb viszonyok között is 4 t/ha felett teljesített. Növénymagassága 160 cm, télállósága és szárazságtűrése is jó. Gombabetegségekkel szemben kiváló ellenállósággal rendelkezik, különösen a phoma és sclerotinia toleranciája kiemelkedő. Koraisága miatt betakarításával termelője az első bevételekhez juthat.

A sokak által keresett és szívesen termesztett Finesse középérésű hibridet továbbra is elsősorban az intenzív technológiát alkalmazó partnereinknek ajánlják. Potenciális termőképessége jóval 5 tonna felett van. Kiváló regenerálódó képességgel rendelkező, gombabetegségeknek ellenálló repce. A 2012. évi aszályos időjárásban termése több helyen is meghaladta a 4 t/ha-t. Aki a maximális termés elérésére törekszik, annak a legjobb választás.

A fajtarepcék mindenki által jól ismert és évek óta sikeresen termesztett fajtája, a GK Gabriella továbbra is megtalálható kínálatukban. Télálló és regenerálódó képessége kiváló, termése intenzív technológia mellett meghaladja a 4 tonnát. Az ár-érték aránya igen kedvező.       

Kalászos bemutatók

Mint minden évben, idén is több tucat kalászos fajtabemutatóra került sor, az ország minden régiójában. A GK Kft. lehetőségei szerint, szintén képviseltette magát fajtáival és képviselőin keresztül. A tapasztalatokat Dr. Beke Béla összegezte. Ezeknek a nyári fajtabemutatóknak az a célja, hogy a résztvevők tájékoztatást kapjanak a fajtakínálatról, és személyesen is győződjenek meg a bemutatott, kísérletbe állított fajtákról, amelyek száma helytől függően akár a 70 darabot is elérte.

Az idei évben úgy tűnt, az érdeklődés nagyobb volt, mint az elmúlt években, ami talán annak is köszönhető, hogy nagyon nagy a fajtakínálat (NÉBIH adatai alapján 159 őszi búza van szaporításban országosan) és jók a terméskilátások, így sokan személyesen szeretnék megismerni az új fajtákat, illetve megerősítést kapni a bevált, jó fajták további termesztéséről. Ezeken a bemutatókon sok információ hangzik el, ami nem csak a terméskilátásokról, az aktuális növényvédelemről szólnak, hanem a várható árakról is. Összességében régióktól függetlenül a látottak és a termelők információiból úgy tűnik, hogy ebben az évben lényegesen kedvezőbbek a kilátások, mint a 2012-es évben. Tény és való, hogy az idei tenyészidőszakban a búzák jobban bokrosodtak, szalmájuk fajtára jellemző magasságúak, tehát vegetatíve átlagosan jól fejlettek. Az időjárás tekintetében azonban idén is voltak szélsőségek (kimondottan hideg március, fényszegény tavasz, korai nyár [április], csapadékos, hűvös május vége–június első fele, ami nem egy esetben komoly gombafertőzéseket, megtermékenyülési gondokat okozott, és optimális volt a kalászbetegségekre is). 

A látottak és a hallottak alapján a 2012. évi 3,7 t/ha átlagterméssel szemben, úgy tűnik, hogy idén a hozamaink országosan 4 tonna felett lesznek, ami nem egy régióban és gazdaságban 7–8 t/ha termést is magában foglalhat, a minőséggel pedig nem lesznek olyan gondok, mint 2010-ben. Sok év tapasztalata azt mondatja velem, hogy a 15–20%-os terméstöbblet általában 25–30%-os árcsökkenést is generálhat. Bár ne legyen igazam.

Mire ezeket a sorokat olvassák, már sok helyen aratnak és konkrét eredményekről hallhatnak, én pedig bízom abban, hogy a „GK” fajták ebben az évben is bizonyítják a koraiságukkal, kiszámíthatóságukkal, hozamaikkal és minőségükkel azt, hogy nem véletlen az a trend, hogy vetésterületük évről évre nő és jelenlétük meghatározó az országos vetésterületen.  

Öntözőrendszer-átadás búzaszenteléssel

A Gabonakutató Kft. látványos bemutatóval egybekötött öntözőrendszer-átadó és búzaszentelő ünnepséget tartott június 14-én a kiszombori Dénes majorban.

Azt kellett felismernünk – mondta köszöntőjében Szilágyi László ügyvezető igazgató –, hogy a kutatás támogatottságának megszűntével a növénynemesítés költségeit a társaságnak önmagának kell finanszíroznia.

A Gabonakutatóban ez a ráfordítás napjainkban évi 1 milliárd forintot tesz ki, melyet vetőmagtermesztésből és értékesítésből, a fajták licencdíjából és pályázati forrásokból kell kigazdálkodni. A versenyképes működést megalapozó beruházások sora valósult meg 2011 óta, több mint 500 millió forint értékben, ebből 280 millió a most átadott Lineár-telep.

 

A KITE Zrt. fővállalkozásában kivitelezett beruházás egyrészt a Gabonakutató önerejéből, másrészt a megnyert öntözésfejlesztési támogatásból valósult meg. A környezeti adottságok 12 hektár erejéig lehetővé tették több szomszédos magántermelő bevonását is ebbe a programba.

A kiszombori Dénes majorban mintegy ezer hektáron gazdálkodik a Gabonakutató, a korábbi öntözésfejlesztési munkálatok alapot adnak arra, hogy az új öntözőrendszer elkészültével a teljes terület öntözhetővé vált. Eddig egy egykarú lineár volt használatban, más táblákon még a költségesebb üzemeltetésű dobos öntözőberendezéseket is bevetették. A termésbiztonság alapfeltételét jelentő jó vízellátottság itt különösen fontos, hiszen a terület 90%-án nagy értékű vetőmagok előállítása, termesztése folyik. A most átadott egy- és kétkarú, energiatakarékos Lineár öntözőberendezés lehetővé teszi naponta 5–6 mm víz területre juttatását, amely folyamatosan pótolja az elpárologtatott mennyiséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58