2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Hatékony segítség a gyomok ellen

Agro Napló
Immár tizedik éve rendezi meg a mostanra hagyománnyá vált Szántóföld Napját a BASF Agrodivízió Magyarország. A négy városban (Szekszárdon, Beleden, Kondoroson és Hajdúböszörményben) zajló esemény szekszárdi helyszínén jártunk.

A  programsorozat évtizedes múltja tulajdonképpen folyamatos fejlődés eredménye, hiszen már jóval azelőtt is szervezett a vállalat ilyen eseményt. Először megyei szintű szántóföldi napokat tartottak, de jött az ötlet: miért ne rendeznék meg „nagyobban”? Hiszen, mint ahogy Kőrös Gyula marketingvezető fogalmazott, a növényvédelem csupán egy a termesztéstechnológia számos eleme közül – de ahhoz, hogy ez az egy részterület jól érvényesüljön, az egész területet ismerni kell. Ezért tartják nagyon fontosnak a már négy helyszínen megtartott kiállítókkal kibővített rendezvénysorozatot, hiszen túl azon, hogy a partnerek, szakemberek megismerkedhetnek a BASF termékeivel, további konzultációra, eszmecserére ad lehetőséget. Ahol mindenki tanulhat valami újat. Itt találkozhatnak ugyanis egy-egy régió termelői, szaktanácsadói – kérdéseket tehetnek fel a kiállító cégek termékeivel kapcsolatban, de meg is vitathatják az elmúlt év vagy szezon eseményeit. A közönség elsősorban abból a gazdálkodói, termelői és vállalkozói rétegből állt össze, aki komolyan is gondolja hivatását, és hasonló szemléletet képviselnek.


Kőrös Gyula

A szekszárdi nap főszereplője a repce és annak növényvédelme volt. A repce pedig nem egyszerű növény – már ami a gondozását illeti. Nagyon körültekintően kell vele bánni ugyanis – a növény védelme a genetikában rejlő lehetőségek kiteljesedésének kulcsa. Mivel a repce magja nagyon pici, szinte „pátyolgatni” kell a növényt, hiszen már a keléskor eldől, milyen lesz az adott év terméshozama. Ezt pedig már a nagyon korai szakaszban meghatározzák a különböző gyomviszonyok. A repce ilyenfajta ellenfeléből pedig akad bőven. Ártanak neki a szikfű-, árvacsalán-, veronika-, gólyaorr- és pipitérfélék (amik nagyon hamar, már kora tavasszal virágoznak), a pipacs, a ragadós galaj, az árvacsalán, az ebszékfű, a tyúkhúr, az ecsetpázsit és a nagy széltippan. Hogy csak párat említsünk a sok közül… A repce pedig érzékeny, a vegetáció időszakától kezdve a betakarításig nagy odafigyelést igényel. Ebben nyújt segítséget az új innovációs herbicid, a Butisan Complete. A növényvédő szer a szintén BASF-innováció, a Butisan Star szer továbbfejlesztése. A hagyományos gyomirtásban használható szert elődjéhez hasonló áron tervezik piacra dobni.

 

Gyakori jelenség, hogy a termelők nagy része dupla sorokban, vagy cukorrépára veti a repcét. Ez még érzékenyebbé teheti a növényt, ezért is van nagyobb szükség a gyomirtásra. Mégpedig viszonylag hamar: a repce vetése után nem sokkal.

 

Nem szabad késlekedni vele, ha tavaszig hanyagoljuk a növényvédelmet, könnyen kicsúszhatunk az időből és előfordulhat, hogy termésveszteséggel kell számolnunk. Az ősszel elvégzett gyomirtással segítjük a növényt, hogy jobban, könnyebben viselje a téli fagyokat és ne ritkuljon ki a következő tavaszra. Kevés idő áll tehát rendelkezésre, hát még, ha az időjárás is közbeszól. Mert, mint ahogy az előadótól – Gazdagné dr. Torma Mária fejlesztőmérnöktől – megtudtuk, esőben nem lehet kiszórni a permetet. Jót tesz viszont a növénynek a csapadék, hatására gyorsabb növekedésbe kezd – mi meg le is maradtunk a gyomirtásról. Viszont ha időben juttatjuk ki a szert, hatékony megoldás a magról kelő kétszikű gyomnövények szik 2–4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1–3 leveles fenológiai stádiumában.

A Butisan Complete megújult, erősebb összetétele sokat segíthet a terméshozam javításában. Három hatóanyag kombinációjából áll össze, ezek a következők: 300 g/l metazaklór, 100 g/l quinmerak, 100 g/l dimetenamid-P. Így ezek együttes hatására már könnyen megbirkózhatunk a gondot okozó gyomnövényekkel. Preemergensen alkalmazva pedig, kellő bemosó csapadék esetén a sebforrasztó zsombor és a vadrepce ellen is hatékony segítséget jelent. Mert bár permetezni esőben nem lehet, a kiszórást követő csapadék kifejezetten jót tesz az irtásnak. Ha megázik is, nincs újragyomosodás, szelektív hatóanyagként pedig nem károsítja a repcét.


Dr. Füzi István (balra)

A Butisan Complete-ben található három hatóanyag különbözőképpen károsítja a gyomnövényeket. A dimetamid-P a hüvelyen, a szikalapú szárrészen és a gyökéren keresztül szívódik fel, a metazaklór szintén a gyökéren keresztül kerül a kiirtandó növénybe.



A quinmerak pedig a gyökéren és a leveleken keresztül az egész hormonháztartást „blokkolja”: egyenesen a talajból gátolja a növekedést. A három szer külön-külön is jól működik, de együttesen még hatékonyabban, olyannyira, hogy aszályos időszakban is megfelelő védelmet tud nyújtani a repce számára. Sőt, akkor a leghatékonyabb, mikor még nem fejlődtek ki teljesen a nem kívánt növények.



A szer ugyanis 2–3 centiméter mélyen ér el a gyomokig. Csapadék hatására pedig már azelőtt működésbe lép, hogy a kéretlen dudvák egyáltalán kicsíráznának. Posztemergens időszakban is alkalmazhatjuk, de mindig figyeljünk a jó időzítésre. Ne várjuk meg míg a repce levelei eltakarhatják az alattuk növekedő gyomokat!. Engedélyezett dózisa 2–2,5 liter hektáronként.

 

A szer egy tenyészidőszakban egyszer alkalmazható, egyazon területen pedig háromévente egyszer ajánlatos kiszórni. Szezononként, egy hektáron legfeljebb 1000 g/ha aktív metazaklór hatóanyag alkalmazható, amibe bőven belefér a BASF által ajánlott 2,5l/hektáros Butisan Complete mennyiség. A szer keverhető: Fendona 10 EC-vel. A kijuttatás finomcseppes formában javallott. Nem kell aggódni a repce miatt sem, hiszen hatása szelektív, nem károsítja magát a termesztett növényt.

A Butisan Complete hatását huszonkét országban vizsgálták, mindenhol hasonló, jó eredményre jutottak: a repce terméshozama nagyobb, a gyomnövények negatív hatása jóval alacsonyabb volt. Különösen jó hatást mértek a sebforrasztó zsombor és a pipacsokkal szemben. És hogy miért alkalmazzuk a Butisan Complete-t? Az előadó csupán hármat emelt ki a számtalan ok közül: többet nyújt, mint elődje, a Butisan Star, hasonló áron szerezhetjük be és innovatív termékkel új fronton nyithatunk harcot a gyomok ellen.

A szekszárdi eseményen azonban – a hagyományokhoz híven – nem csak az új Butisan Complete-tel ismerkedhetett meg a nagyérdemű. Bemutatók, technológiai újdonságokkal való ismerkedés, szakmai eszmecsere színesítette a programot.


 

És hogy hogyan tovább, mi lesz a Szántóföld Napjával? A BASF csapata egyelőre nem terveznek nagyobb eseményt – a négy helyszínes rendezvénysorozat jól bevált, a partnerek szeretik, és szívesen jönnek. Nem engednek az esemény napja színvonalából, amely összetett programsorozattal várja az érdeklődőket. Ilyen méretben, hasonló keretek között folytatják az eseménysort, a tervek szerint jövőre is lesz Szántóföld Napja. Hiszen igény van rá, a sátrak minden alkalommal megtelnek, az átlagosan négyszáz szekszárdi résztvevő között pedig sok a visszatérő vendég. Mert – ahogyan azt az esemény megnyitásaként Kőrösi Gyula is elmondta – a mezőgazdaság olyan, mint a képzőművészet. Két dolog köti össze a különbözőnek tűnő foglalkozásokat: a szenvedély és az alaposság.

 

A BASF mindkettőt kiemelkedően fontosnak tartja munkája során, amiből természetesen kihagyhatatlan a jó partneri kapcsolat. Ennek is köszönhető a cég Agrodivíziójának sikere és elismertsége a magyar termelők körében és a magyar piacon.

Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
InVigor® repcehibridek

InVigor® repcehibridek

A repcehibridek csakúgy, mint az élsportolók minden évben megmérettetik magukat eltérő körülmények között. A BASF-nél, amikor egy hibrid piacra kerül,...

Clearfield® technológia a repcében

Clearfield® technológia a repcében

A Clearfield® gyomirtási technológia 2011 őszén vált elérhetővé a gazdálkodók számára. Az eltelt nyolc év alatt sok tapasztalatot, tanulságot szereztü...

BASF szántóföldi bemutatók

BASF szántóföldi bemutatók

Az idei évben négy különböző helyszínen vártuk termelő partnereinket, hogy együtt áttekintsük az idei év kihívásaira adott válaszainkat a szántóföldi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!