2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Fókuszban a szarvasmarha-ágazat gépesítése - Axiál Gyakorlati Akadémia

Agro Napló
Az Axiál Kft. szervezésében gyakorlati gépbemutatóra került sor május 16-án, Beleden, ahol a forgalmazó a rendezvény középpontjába a tejelő szarvasmarhatartáshoz köthető gépeket, eszközöket ismertette az érintett gazdáknak.

Felismerve azt a tényt, hogy egy-egy gépet kizárólag gyakorlatban lehet megmutatni és bemutatni, mintegy két évtizede folyamatosan szántóföldi körülmények között népszerűsíti a termékkínálatában fellelhető erő- és munkagépeket a hazai gép- és alkatrész-kereskedelmet, valamint szervizszolgáltatást ellátó vállalkozás. Ezek tudatában 2012-ben hívták életre az Axiál Gyakorlati Akadémiát. A mára második alkalommal megrendezett bemutató receptje: valós üzemi körülmények között, gyakorlott és képzett kezelők segítségével szemléltetni az ágazat munkájába illeszthető gépeket.

A rendezvény helyszínéül a beledi Kalász Kft. területe, valamint az Előre Mezőgazdasági Szövetkezet szarvasmarhatelepe szolgált. Pintér Zsolt, Az Axiál Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, hogy a cégcsoport mintegy 2550 ha-on gazdálkodik és mintegy 720 egyedet számláló tejelő szarvasmarha állománnyal bír. Az elmondottak alapján kiderült, hogy a területi adottságok megfeleltek egy ilyen kizárólag Claas, Fendt és Landini traktorokkal üzemeltetett, 18 gépkapcsolatból és összesen 31 gépből álló bemutató megszervezésére.

A délelőtti program keretében a forgatás nélküli talajművelés takarmánytermelésben jól használható gépeire és gépkapcsolataira, majd a szálastakarmány-betakarítás gépesítésére, a GPS-vezérelt erő- és munkagépekre fektették a hangsúlyt.

A csökkentett menetszámú talajmunkagépek közül a hazai gazdálkodói körökben már jól ismert Framest gyár termékei, egy Framest Reptill 3000, valamint egy Condisc 4000 lazítóval, tárcsával és lezáró hengerrel kombinált munkaeszköze mutatta meg tudását, amelyeket egy Horsch Tiger 4 AS kultivátor követett.

A gabonavetőgépek közül a szántásba, kultivátorozás után vagy közvetlenül a tarlón alkalmazható Horsc Pronto 6 DC G+F, és a Tume Nova Combi működését láthatták az érdeklődők.

A növények tápanyag-utánpótlásához a Sulky X40 ECONOV műtrágyaszórót, valamint az Annaburger HTS 9.04 típusjelű szervestrágya-szóró pótkocsiját preferálta a forgalmazó. A német Annaburger gyártóról tudni kell, hogy nem csak a szerves és hígtrágya kijuttatásában jeleskednek, de termékeik között megtalálhatók a cserefelépítményes kocsik is, amelyek kialakításukból adódóan jól illeszthetőek a szemes termények, trágya vagy a szálastakarmányok szállításába – utóbbi felépítmény mellesleg a bemutató részét is képezte.

Az elvetett állomány védelmének érdekében a 3200 literes tartálykapacitású Berthoud DPA szántóföldi-, valamint a tekintélyes 36 m szórókeret-szélességgel bíró Agrifac Condor önjáró permetezőgép vonult fel.

A zöldtakarmány-betakarítógépek sorát a Claas Disco 3100 FRC + 3500 RC kaszakombináció nyitotta meg, amelyet egy Claas Variant 360 Rc Pro változókamrás körbálázó munkája követett. A sort legvégül silózással zárták, amelyben egy önjáró Claas Jaguar segédkezett.


Az Axiál Gyakorlati Akadémián felvonult gépek rövid műszaki tartalma, illetve a rendezvényen készült képgaléria elérhető a

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/axial-gyakorlati-akademia-2013-2

www.agronaplo.hu/szemfules/axial-gyakorlati-akademia-kepekben-2

www.axial.hu/hirek/axial/axial-gyakorlati-akademia-2013

 

A gépekről további információk:

CLAAS: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/claas/hu

Fendt: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/fendt/hu

Landini: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/landini/hu

Framest Reptill 3000: www.axial.hu/hirek/framest/framest-reptill-3000

Framest Condisc 4000: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/framest/condisc

Horsch Tiger 4 AS: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/horsch/tiger-as-optipack-dd

Horsch Pronto 6 DC G+F:  www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/horsch/pronto-dc

Tume Nova Combi: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/tume/nova-combi

Sulky X40 ECONOV: www.axial.hu/hirek/sulky/csomoderben-az-elso-sulky-econov-mutragyaszoro

Annaburger HTS 9.04: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/annaburger/annaburger-hts

Berthoud DPA: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/berthoud/hu

Agrifac Condor: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/agrifac/condor/hu

Claas Disco 3100 FRC + 3500 RC: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/claas/disco/hu

Claas Variant 360 Rc Pro: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/claas/variant-385-360

Claas Jaguar: www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/claas/jaguar

 

Várjuk hívását: 06-79/526-495

 

Délután, a telepi technológiákra támaszkodó bemutatón egy látványos Manitou párharcra került sor, ahol egy bálarakodás versenyében Manitou MLT 840 137 PS teleszkópos rakodógép került ki győztesen. A motoros gépek közül nem maradhatott ki a Gehl SL 5240 SXT 2 Speed Power 2 csúszókormányzású kompakt rakodógép sem, ami fordulékonyságával, gyorsaságával hívta fel magára a figyelmet.

 

Utolsó állomásként a takarmányozáshoz kapcsolódó eszközök működését ismertették. Egy Supertino ABS-15 bálacsomagoló és egy TBO 15 bálaszeletelő munkájának megismerése után a Supertino SD 4E bálabontó és -kiosztó kocsi almozási feladatot látott el. A felsorakozó gépek zárószáma az izraeli gyártású RMH Mixellent 20 m3-es takarmánykeverő-kiosztó kocsi volt. A függőleges, kétcsigás keverőszerkezettel,

2 méteres munkaszélességű silómaróval szerelt önjáró gép az előkészített TRM takarmányt egyenletesen helyezte az etetőasztalra.

A szarvasmarhatelepen bemutatott eszközök után a szervezők lehetőséget biztosítottak az állattenyésztési telep legújabb beruházásainak, azon belül is a tavalyi évben átadott, a Dairy Service Kft. által telepített 50 állásos BouMatic karusszel rendszerű fejőház megtekintésére is.

-an-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!