A repcének kell a hely, hogy a legtöbbet hozza ki magából

Agro Napló

A csökkentett menetszámú talajműveléssel repcében hektáronként akár 50 Euro költséget is megtakaríthatunk, továbbá a termésátlag is növelhető – állítják a Valkon szakemberei. Egy biztos, már a tavalyi kísérlet is bizonyította, hogy ezzel a talajművelési technológiával a költség- és menetszám-csökkentés mellett talajszerkezet-javulás, időjárásálló talajfelszín, nedvességmegtartás, valamint csökkenő tápanyagszükséglet realizálható.

 


2013. május 10., Somogyvár: a repce gyökere megfelelő kiterjedésben és megfelelő mélységig nyúlik le

 

Látványosan reprezentálta a jelenlegi állapotot a Great Plains export igazgatója, Simon Revell. A kiásott földben jól látható, hogy megfelelő a talaj szerkezete, a gyökér megfelelő kiterjedésben és megfelelő mélységig nyúlik le, ezáltal képes csapadékszegény időszakban is a nedvesség felvételére. E kísérleti táblában a Symba DTX-szel egy menetben végezték el a magágykészítést és a vetést. 250 ezer mag/hektár mennyiségben vetettek Hybrirock repcét 53 cm-es sortávban. A KWS repceportfólió zászlóshajójának is nevezett Hybrirock népszerűsége töretlen a 2011. évi bevezetése óta, becslések szerint hazánkban az összes repce vetésterület már több mint 10%-án termesztik.


Pletzer Imre, a KWS dél-dunántúli régióvezetője

Innovatív cég lévén a KWS nem csak a genetikai újdonságokat produkáló kutatás-fejlesztés területén elismert vállalat, hanem a genetikai alapokban rejlő lehetőségeket leginkább előhívó termesztéstechnológiai fejlesztések kipróbálásában is élen jár. Ezt támasztja alá Pletzer Imre tájékoztatása is, miszerint 2011-ben, Bácsbokodon, Hegedűs József gazdaságában indították el a különböző sortávba vetett repce technológiai kísérletüket, melynek célja megmutatni azt, hogy a KWS hibrid repcék hogyan reagálnak a különböző vetési technológiákra. Normál, dupla gabona-, illetve cukorrépa sortávban vetették el a repcét. A szakember képes prezentációja során láthattuk az eredményt, miszerint a normál gabona sortávnál heterogén volt az állomány, dupla gabonánál már egységesebb képet mutatott, cukorrépa sortáv esetében pedig homogén, egyöntetű állomány mutatkozott az egész tenyészidőszak során. A repcének kell a hely, hogy a legtöbbet kihozza magából! A dupla-, vagy cukorrépa sortávra vetett repce robosztusabb, masszívabb, könnyebben átvészeli a tél okozta károkat, akár 15%-kal magasabb hozam elérése is lehetővé válik.

A KWS szerint a repcében a jövő a szükséges vetőmagnorma csökkentésén alapul. De mekkora az a tőtáv, mellyel a maximális termésmennyiség még biztonsággal elérhető? Erre keresik a választ a KWS szakemberei a 2012-es évben a szintén Bácsbokodon beállított tőtávkísérleteik által. A cukorrépa sortávban elvetett 8–12–16–20 cm-es tőtávú repcék eredményeit a cég júliusban megrendezésre kerülő bemutatóján tekinthetik meg az érdeklődők, melynek részleteiről a www.kws.hu oldalon tájékozódhatnak.

-g.a.-

A cikk szerzője: repce

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!