Szemelvények a párizsi SIMA kiállításról – II. rész

Agro Napló
Az Agro Napló és a Villepinte Kft., a Promosalons képviselete közös együttműködésének köszönhetően munkatársunk idén is részt vett az év egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállításán, a SIMA 2013-on. Az ott látott érdekességek, újdonságok rövid ismertetését folytatva, az alábbiakban a Lemken és a HARDI permetezőkről, az ALBUZ fúvókákról a Vredestein legújabb gumiabroncsáról, és legvégül az OROS CORNADO néhány jellemzőjéről adunk számot. 

Az újgenerációs Sirius

A folyamatos fejlesztés és a folytonos tökéletesítés irányelve eredményezte a függesztett Lemken Sirius permetezőgépek 8 és 10 szériájának bemutatását. Első ránézésre megállapítható, hogy a gép magassága csökkent, amit a tartály és a szórókeret között elhelyezett tömlők eredményeztek. A traktorhoz közelebb helyezett súlyponttal kisebb emelőerejű gép is elegendő az üzemeltetéshez. Az új vegyszerbekeverő injektor növeli a bekeverés teljesítményét, megkönnyíti a feltöltést és a hatóanyag-befogadást. Egy kapcsolható keverő szórófej hozzájárul a homogén permetlékeverék-eléréshez és optimalizálja a keverési teljesítményt.

A módosított alumínium szórókeret (SEH) különösen szembetűnő, a Sirius 10 esetében egészen 30 m keretszélességig érhető el. Az öntött ovális profilnak köszönhetően még nagyobb stabilitást és kisebb súlyt értek el. A megnövelt átmérő elegendő helyet és megfelelő védelmet biztosít az öt fúvókával szerelt szórófejtesteknek és az injektorfúvókáknak. Az új keretlengés-szabályozó rendszerrel a jobb- és bal oldal egymástól függetlenül mozgatható.

Minden permetcső a keretbe integrált a sérülések elkerülése végett. Az új Sirius 10 alapfelszereltsége egy körkörös permetlé-keringető rendszer, amely a permetlevet azonnal a szórófejbe juttatja a permetezőgép bekapcsolásakor. A Sirius 10 az első Lemken permetező, ami különálló szórófej-kapcsolással rendelkezik. A fúvókák ki- és bekapcsolása egyenként elektronikus szelepekkel történik minden szórófejen. A szabályzás az Ecospray vezérlőmonitor segítségével történik.


A függesztett gép súlypontját a traktorhoz közelebb helyezték

Széles kínálattal és professzionális megoldásokkal a SIMA-n

Számos újdonságot mutatott be a HARDI csoport a párizsi SIMA kiállításon. Egyebek mellett az új SARITOR 4000 és 5000 önjáró permetezőgépet. A SARITOR elsődlegesen azon gazdálkodókat célozza meg, akiknek az erő és a teljesítmény a mérvadó. A 3–4 m nyomtávú gép jellemzője, hogy munkasebessége elérheti a 35 km/h-t. Erőforrása egy újgenerációs Cumminis motor, amit egy Sauer-Danfoss hidrosztatikus erőátviteli rendszerrel egészítettek ki. A kettő együttesen biztosítja a megfelelő sebességet, nyomatékot, gyorsítást és fékezést. A nagy területek teljes lefedéséről a 36–42 m széles Terra Force szórókeret és az 5000 literes tartály együttesen gondoskodik.

A fülke tágas és kényelmes, ami a hosszú munkanapok esetében igen csak kiemelkedő szereppel bír. Ezek mellett a csendes belső és a kiváló kilátás is biztosított. A szabályozható légrugós ülés minden talajállapot esetében gondoskodik a megfelelő komfortról. Az üléssel együttesen mozgó SprayCenter kartámasz egy hidrosztatikus vezérlésű joystic-kal és a vezérlést és szabályozást elősegítő gombokkal szerelték.


5000 literes tartály a nagy területteljesítményért

A HARDI HC 9500 érintőképernyős vezérlővel a legnagyobb teljesítmény és műveleti precizitás érhető el. A piacvezető eszköz jellemzője egyebek mellett a vezérlés, az adatok rögzítése és naplózása, automata kormányzás, HARDI AutoTerrian keret management rendszer vezérlése.

A HARDI Alpha evo egy új Deutz Tier 3 B motorral szerelve került kiállításra, ami még nagyobb teljesítményt (245 Le) és nyomatékot képvisel. Az Alpha evo kétféle specifikációban készül: 210 Le (Tier 3 A) és 245 Le (Tier 3 B) motorteljesítménnyel. Utóbbi kizárólag az EU-tagállamokban érhető el.

Az új 245 LE-s (180 kW) Tier 3 B normának megfelelő motort egy aktív dízel részecskeszűrővel (DPF) szerelték. Ezzel a motorral szerelt Alpha evo olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint az új ECODrive váltó és a Sauerből ismert színes kijelző.

A kapacitásnövelés volt a cél a megújult Commander szántóföldi permetező vonalon. A 3300–7000 literes tartálykapacitás, a gyorsabb permetszerfeltöltés, az integrált elektronika, a könnyű karbantartás, a 18 és 42 m közötti keretméret, valamint a SIMA Innovációs díjjal kitüntetett DynamicFluid4 csak néhány részét képezik a 37 különálló fejlesztésnek.

Újdonságok sorával ruházta fel a HARDI a Master plus függesztett, traktorra szerelhető permetezőt. Az opcionálisan elérhető AutoSlant rendszer automatikusan szabályozza a keretmagasságot és a dőlést. Ezzel a kezelőnek egyszerűbb a keretet irányítania, és eredményesebb a permetezés. Az AutoSlant két robusztus ultrahangos érzékelővel van ellátva. A kezelő két módozat közül választhat: talaj- vagy állomány-permetezés. Az opcionális BoomPrime egy alacsony nyomású keringtető rendszer, segítségével a permetlé még a munka megkezdése előtt eljut a szórófejekhez.

ALBUZ kerámiabetétes szántóföldi és szőlő-gyümölcs fúvókák


A 46 országban – köztük Magyarországon is – jelenlévő francia fúvókagyártó, az ALBUZ, aki több mint 40 éve gyárt és forgalmaz mezőgazdasági rendeltetésű kerámia permetezőfúvókákat. A gyártó termékeire együttesen jellemző, hogy különleges rózsaszínű, gyémántkeménységű kerámia alapanyagból készülnek a kopásállóság és tartósság végett. A kiállítás alkalmával számos információt osztottak meg termékeikről, amelyek közül a kizárólagos hazai forgalmazást ellátó Farmcenter Kft. a szántóföldi felhasználásra az AVI és CVI TWIN, míg a szőlő-gyümölcs ültetvényekre az AVI 80⁰ és a CVI 80⁰ fúvókákat emelte ki.

Az ALBUZ AVI Twin egy kettős sugarú, lapos, 110⁰ szórásképet biztosító légbeszívásos fúvóka. 3–5 bar nyomástartományban bármelyik típusú kezelésre alkalmazható. A 28 mm hosszú, kompakt kialakításának köszönhetően valamennyi szórókereten és fúvókatartóban használható. E jellemzők megegyeznek a CVI TWIN fúvókáéval. Kivétel ez alól, hogy egy rövidebb, 22 mm hosszú kialakítással bír és alacsonyabb 1,5–3 bar nyomáson üzemeltethető. A katalógusadatoktól függetlenül, a fúvóka akár magasabb nyomás alatt is problémamentesen működik.

Az AVI és CVI 80⁰ légbefúvásos, elsodródásgátló fúvókák jellemzői szinte kivétel nélkül megegyeznek. A gyümölcsösök és szőlőültetvények tulajdonosai számára fejlesztett fúvókák lapos sugarú szórásképpel rendelkeznek, 80⁰-os szórásszöggel. Kialakításukból adódóan akár 8 m magasságig terjedő kezelésekre is használható. A kipermetezett szer jól megtapad a lombozaton, csökken a talajra visszahulló szer miatti veszteség.

Az ALBUZ katalógus letölthető az Agro Napló hírleveléből, illetve ingyenesen igényelhető a Farmcenter Kft.-től.

Vredestein Greentrax: a gyep legmagasabb szintű védelme

A Vredestein a gyep- és földgondozás gépeihez mutatta be a Greentrax gumiabroncsot. Akár a parkok, akár a nyilvános kertek vagy a focipályák pázsitjáról, vagy növényeiről van szó, az új Vredestein Greentrax az ideális abroncsa lehet a pázsit- és kertgondozásban használt gépeknek. Alacsony költségek és kivételes működési hatékonyság mellett biztosítja a tökéletes zöldfelület megőrzését. A Vredestein páratlan hírnevét a talajvédelem és a közúti közlekedés, vontatás során a Flotation és Traxion mezőgazdasági gumiabroncsok alapozták meg a piacon. A mérnöki fejlesztések eredménye egy egyedülálló futófelület, amely kiemelkedőt nyújt mind a gyep megőrzése, mind a vontatás, a stabilitás, a kényelem és a tartósság tekintetében, beleértve az abroncsok védelmét szegélyek és az éles tárgyak okozta sérülésektől. A Greentrax futófelületének kiképzése, a nagy mennyiségű gumi, a talajjal való érintkezési felületén nagyon alacsony talajnyomást eredményez. Ugyanakkor a Greentrax nagyon tartós is, alkalmas arra, hogy a munkagép egyik felhasználási helyéről a másikra akár hosszú-hosszú kilométereket tegyen meg a burkolt utakon.

A diagonál konstrukcióval épített Greentrax kiváló úttartást biztosít a munkagép futóművének. A gumiabroncs középvonalában levő nagy mennyiségű talajjal érintkező gumifelület stabilitást biztosít az úton, a rugalmas karkasz csökkenti a rezgéseket és hozzájárul a stabilitás növeléséhez. A nyitott oldalsó barázdák a vállnál és a futófelületnél, az optimalizált gumikeverékkel együtt, kiváló tapadást biztosítanak a közúton. A Greentrax megerősített oldalfala és megemelt pereme védelmet nyújt a pázsitot körülvevő szegélykövekkel szemben.

A Vredestein Greentrax abroncsok tavasztól elérhetőek az Apollo Vredestein Kft. kínálatában.


Pázsit- és kertgondozásra alkalmas az új abroncs

 Lehetőségkeresés Párizsban

A LINAMAR HUNGARY Zrt. OROS Divíziója több mint 45 éves tapasztalattal rendelkezik a mezgazdasági gépgyártás és fejlesztés területén. A SIMA kiállítás újabb lehetőséget kínált az új nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, és a meglévők ápolására. A cég elsősorban információszerzés céljából 12 négyzetméteren állított ki, fejlesztései szemléltetésére egy forgó törőegység állványt vitt magával, amelyen az OROS CORNADO csőtörő törőegysége volt látható. A törőegység késes törőhengerekkel rendelkezik, amelynek köszönhetően kevesebb szár kerül a kombájnba. Emellett minden késre különleges bordát szereltek a jobb lehúzás érdekében, amely ötvözi a régi bordás típus és az új késes típus előnyeit. A hajtóműházak alumíniumból készülnek autóipari minőségben. Nemzetközi bemutatókon elért eredmények alapján a világ egyik legjobb szárzúzójával rendelkezik, keményfémmel felszórt zúzókésekkel a kopásállóság-növelés érdekében.

A standterület igényes és hatékony berendezésével sok látogatót vonzott, és együttműködési megállapodások is születtek a kiállításnak köszönhetően.


A standon egy OROS CORNADO csőtörő törőegysége volt látható

Ajánló: az Agro Napló júniusi lapszámában a CLAAS, John Deere, New Holland, Valtra erőgépek rövid ismertetésére kerül sor.

-an-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?