BIOMIN Magyarország Kft. a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon (x)

Agro Napló
A Biomin újragondolta az élesztőtAz élesztőket minden bizonnyal a legkorábban „háziasított” élőlények között tarthatjuk számon. Az ember már régóta használja őket erjesztési, sütési és egészségügyi célzattal egyaránt. Legismertebb képviselőjük a Saccharomyces cerevisiae, amely a sarjadzó- vagy élesztőgombák egyik fajtája, és amit élesztőgomba vagy sörélesztő néven ismerünk.

 

 

Az élesztők alkalmazása tejtermelő állatoknál is jelentős múlttal rendelkezik, közel egy évszázada használjuk őket. A gazdasági haszonállatokkal többféle élesztő tartalmú takarmányt is etethetünk. Ilyenek a telepeken előállított erjesztett takarmányok, az erjesztett élelmiszeripari melléktermékek és a különböző élesztőt tartalmazó takarmány-kiegészítők. Az élesztők képesek javítani a bendő mikrobiális aktivitását, a takarmányok hasznosulását és az állatok teljesítményét.

 

 

A BIOMIN kutatás-fejlesztési részlege, több világszerte elismert kutatóintézettel közösen kifejlesztett egy olyan egyedülálló és speciális élesztő terméket, amely képes a kérődző állatok egészségét és gazdasági teljesítményét javítani.

Ez a Levabon Rumen E névre hallgató termék autolizált formában tartalmazza az élesztő sejteket. Az autolízis vagy „önemésztés” kifejezés annyit tesz, mint az élesztő sejt szétesése saját enzimei hatására (lásd a képet). Ez a standardizált emésztési eljárás olyan funkcionális komponenseket szabadít föl az élesztő sejtből, mint a ribonuklein savak (RNS), nukleotidok, sejtfal szénhidrátok (mannán, glükán), fehérjék és aminosavak. Ezek a bioaktív komponensek tápanyagul szolgálnak a bendő hasznos bélflóráját alkotó baktériumoknak, mint a cellulózbontó, tejsavhasznosító és több szénhidrátbontó baktérium. A hasznos bélflóra mennyiségi növekedése által javulhat a bendőkörnyezet és az elfogyasztott takarmányok emészthetősége, mint például a magas rosttartalmú takarmányoké (Ryan Mass és társai, 2001). Ennek eredményeként nő az elfogyasztott takarmány mennyisége, ami többletenergiát és tápanyagellátást jelent, valamint javul az állatok egészsége és teljesítménye is. 

 

 


 

 

A takarmányozási szakemberek régóta vitatkoznak azon, hogy az élő vagy a nem élő élesztő a jobb, hatékonyabb a szarvasmarha-takarmányozás területén. A BIOMIN saját, átfogó kutatási tapasztalatai alapján tette le voksát az autolizált (fagyasztva szárított), tehát nem élő élesztő mellett. Ennek ellenére nem szeretnénk összehasonlításba bocsátkozni az élő élesztőt tartalmazó készítményekkel, csupán aLevabon Rumen E néhány tulajdonságát szeretnénk bemutatni:

- A Levabon Rumen E egy rendkívül konzisztens termék, amit nem befolyásol a hőmérséklet (pl. pelletálás), a más adalékanyagokkal való összekeverés, szállítási és raktározási körülmények és nem pusztul el a bendőben. 

- A Levabon Rumen E-ben levő sejtalkotók nem csak fehérjeellátást biztosítanak az állat számára, hanem tápanyagot is a bendőbaktériumok működéséhez, növekedéséhez. 

- A Levabon Rumen E nem érzékeny a bendő pH-csökkenésére, ezért szubklinikai és klinikai acidózis állapotában lévő állatoknál is eredményesen alkalmazható. 

- Kész takarmányba keverése viszonylag egyszerű, mivel bekeverési adagja 10–50 g/állat/nap. 

- A Levabon Rumen E-ben található sejtfalmolekulák képesek a káros bendőbaktériumokhoz kötődni és ezáltal inaktiválni azokat. 

- Hatása rendkívül gyorsan jelentkezik „előemésztett” volta miatt.

 

A Biomin számos kipróbálást végzett az élesztő terméke tulajdonságainak meghatározására. Az egyik ilyen kipróbálás során az állatok szervezetében lejátszódó folyamatokat fisztulázott teheneken vizsgálták a szakemberek (Tudományos kipróbálás, Lavras Egyetem (UFLA), Minas Gerais, Brazília). 

A kipróbálás igazolta, hogy a Levabon Rumen E etetése során a bendőben csökkent a szárazanyag- és a rosttartalmú szénhidrátok emésztési ideje, nőtt az elfogyasztott tápanyagok emészthetősége, valamint nőtt az állatok vizeletében lévő allantoin mennyisége, amely egyenes összefüggésben van a bendőbaktériumok mennyiségével (Tas B.M., Susenbeth A., 2007).

Egy másik telepi kipróbálás során (Ditzingen, Németország, 2012.) a tejtermelés és a tej beltartalmi paramétereinek (fehérje, zsír) növekedése volt tapasztalható.

Egy harmadik telepi kipróbálás alkalmával (Telepi kipróbálás a Levabon Rumen E egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban, Lengyelország 2012.) a tejtermelés növekedése mellett a szomatikus sejtszám és a vér fehérvérsejt szintjének jelentős csökkenését tapasztalták. Kimutatható volt továbbá a vér AST- és GGT-szintjének csökkenése is, amelyek a májfunkciók zavarának egyértelmű markerei.

Összefoglalva elmondható, hogy a Levabon Rumen E etetése pozitív hatással van a bendőflóra mennyiségére és működésére. Ezáltal javul az állat által elfogyasztott takarmányok emészthetősége, nő a metabolikus aktivitás, ezen keresztül erősebbé válik az immunrendszer, javul az egészség és így nő a teljesítmény.

 

Roszkos Róbert 

kérődző specialista 

BIOMIN Magyarország Kft.


 

Találkozzon velünk a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a III.-as csarnok fejstandján, 2013. április 26–28. között!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A BIOMIN egy olyan ügyfél orientált cég, amely elkötelezett azon innovatív és trendteremtő megoldások mellett, amelyek lehetővé teszik ügyfelei számára, hogy megfeleljenek a jelenlegi és jövőbeli kihívásoknak a takarmányozás és az élelmiszerbiztonság területén - természetes módon.

Digestarom® - Spóroljon pénzt a takarmányokon

A különböző stressz faktorok - mint az étrend, a környezeti feltételek, vagy a tartás megváltozása - csökkent takarmányfelvételt, optimálistól eltérő emésztést és a tápanyagok rossz hasznosítását okozhatják. Mindezek a tényezők befolyásolják a bél egészségi állapotát. Ez nem csak a tápanyagok felszívódását és hasznosulását befolyásolja, de jelentős hatást gyakorol az állatok immunrendszerére is.

A Digestarom® természetes alapú, gyorsan növekvő termékcsalád, amely különböző esszenciális olajok, gyógynövények, fűszerek és növényi kivonatok keveréke és a bél egészségének megőrzésével a haszonállatok megbízható termelésére fókuszál. A molekuláris-biológia szintjén zajló jelenlegi kutatások kimutatták, hogy a Digestarom® leszabályozza a bélben lévő gyulladásos folyamatokat indukáló és a takarmányfelvételt csökkentő faktorokat, ugyanakkor erősíti a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásért felelős faktorokat.

Világszerte számos kísérletet folytattak le, hogy különböző körülmények között bizonyítsák a termék hatékonyságát, így a tudományos vizsgálatok során kapott eredményeket megerősítették normál gazdálkodási körülmények között is.

 

 

 

 

Baromfiállományoknál

A késztermék minősége nagyban függ az állatoknak tápanyagokkal való optimális ellátásától. A Digestarom® esetében tudományosan bizonyított, hogy növeli az emészthetőséget, ennek következtében javítja a tömeggyarapodást és a takarmányhasznosulást. Ennek eredménye a rövidebb nevelési időszak és a homogénebb végső élőtömeg. Mivel jobb a tápanyagok hasznosítása, használatával akár csökkenthetjük a takarmány beltartalmát is.

A tojástermelés kritikus időszakában, a tyúk nagy mennyiségű tápanyagot igényel, különösen fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat. A Digestarom® használata a takarmányban fokozza a tápanyagok hasznosulását és hozzájárul az immunrendszer állapotának stabilizálásához. Az állatok gyorsabban elérik a tojástermelési csúcsot és képesek ezt a szintet hosszabb ideig is fenntartani.

 

 

 

 

Sertéseknél

A kocák takarmányfelvétele a sikeres malactermelés kulcsa. A Digestarom® nem csak a takarmány-összetevők emészthetőségét javítja, de növeli a szoptató kocák takarmányfelvételét. Jobb lesz az alom nevelése (kisebb elhullás, nagyobb növekedési erély, jobb homogenitás), a koca kevesebbet veszít a súlyából, így kocák jobb kondícióban kerülnek a következő szaporodási ciklusukba. A vemhesség és a szoptatás alatt növeli a termékenységet és a termelékenységet (fogamzási ráta, választott malac/koca/év)

Az egészséges és gyorsan gyarapodó malacok elengedhetetlenek a sikeres sertéstermeléshez, ezért a legfontosabb a fiatal állatok igényeihez alkalmazott optimalizált takarmány. A Digestarom® segíti a malacok korai szilárd takarmány felvételét a kiegyensúlyozott íz által, valamint javítja a takarmány emészthetőségét. A Digestarom® takarmányhoz történő adagolása szignifikánsan javítja a fehérjék hasznosítását különös tekintettel az aminosavak ileális emésztésére, amely nem csak a jobb növekedési erélyben és takarmányhasznosításban mutatkozik meg, hanem a jobb fehérje beépülésben is. A Digestarom® segítségével javulás érhető el a hasított fél minőségi paramétereinek tekintetében, különösen az izomtömeg arányában.

 

 

 

 

Ammónia kibocsátás

A fehérjék jobb hasznosítása egyidejűleg csökkenti a szerves és szervetlen nitrogén vegyületek kibocsátását. A termék kipróbálása során a széklettel történő nitrogén veszteség több mint 14%-al csökkent a kísérleti állatok csoportjában. Az így elért jobb minőségű levegő minimalizálja a következményes légzőszervi betegségek kockázatát. Az emésztetlen tápanyagok és metabolitok kisebb kibocsátása csökkenti a környezeti szennyeződést és hozzájárul a fenntartható termeléshez, valamint a kilogrammonkénti energia- és takarmányköltség lecsökkenthető.

A Digestarom® arra lett kifejlesztve, hogy több oldalról támogassa az emésztést, így javítsa a takarmányozás hatékonyságát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?