Vita a foszforról és a fitáz enzimről
A foszfor és a fitáz enzim használatát gyakran vitatták 2010-ben, ezért indította kutatásait ezen a területen a Sertés Kutatóközpont.
Új foszfor emészthetőségek
2010 áprilisában, a foszfor emészthetőségét csökkentették, a következő, alapanyagok esetében, amennyiben a fitáz enzimet emelték:
• Extrahált szójadara és szójafehérje koncentrátum
• Repce pogácsa/dara és a repcemag
• Napraforgó dara/pogácsa
Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a biztonsági eltérés növekedett a magas fitáz felvétel alatt.
Új foszfor szabvány a befejező szakaszban
A legutóbbi vizsgálatban, amit a foszforral végeztek a befejező időszakra, kimutatták, hogy a napi súlygyarapodás és a takarmány-felhasználás is jobb, ha az emészthető foszfor régi szabványát meghaladja a bevitt mennyiség, 2,4-ről, 2,5 gramm/takarmány egységre.
Foszfor és cink-oxid
Külföldi vizsgálatok igazolták, hogy a magas cink tartalom a sertés takarmányban csökkenti a fitáz hatását. Éppen ezért azt javasolták, hogy növeljék az emészthető foszfor szabvány-mennyiségét 10 százalékkal az elválasztott malacok takarmányában, amely magában foglalja a cink-oxidot, már állatorvos által előírt mennyiségben.
Választott malacok takarmányozása
Valin az utónevelt malacok számára
Növelték a valin felvételi arányát az utónevelés időszakának takarmányában (10 és 30 kg között) annak vizsgálatára, hogy a szabvány által megadott valin érték helyes-e?
A maximális termelési szintet 10 és 20 kg élősúly között, akkor érték el az állatok, ha a valin, a lizin 67 százalékát tette ki, 10 és 30 kg között pedig 65 %-ot. Az új valin szabványt a következőkben határozták meg: ha a malacok súlya 6-9 kg, 7.4, ha az utónevelt malacok súlya 9-30kg, 7.0 szabvány emészthető valin egy takarmány-egységre.
Repce termékek az utónevelésben
Széles körű kutatási projekt részeként vizsgálták az olajrepce termékeket. Három különböző típusú dán repce-pogácsát, és kétféle repcedarát (lengyel és német eredetű) vizsgálták utónevelt malacok esetében, 11-30 kg élősúly között. A termékeket Dániában vásárolták, minden esetben a kontroll adagok, szója alapúak voltak.
A repce termékek különböző mennyiségben tartalmaznak glukozinolátot: repce pogácsákban magasabb volt ez az érték, mint a repce-darákban. Repce pogácsák közül az Emmelev, a darák közül a lengyel és német tartalmazott alacsonyabb 4-hidroxi-glucobrassicin értékeket. Ez azt jelenti, hogy erős hőkezeléssel csökkenthető a glükozinolátok szintje, azonban, káros bontástermékek is képződnek. A hőkezelés károsítja, vagy tönkre teheti az aminosavakat, különösen a lizint, és általában csökkenti a hatékonyságuk szintjét. A tápanyag tartalma az olajrepce termékeknek igen változó volt, és ezt figyelembe kell venni a formulázásnál - egyszerűen csak szabványos/irodalmi értékekkel nem elég számolni.
Enzimek hőstabilitása
A hőstabilitását a következő enzimeknek vizsgálták, egy külön erre a célra kialakított eszközzel: phytázok; Ronozyme NP és Phyzyme XP, xylanázok; Ronozyme WX, Econase XT 25, Porzyme 9302 és a Danisco Xylanáz 8000 G. A termékeket 80 és 100 °C fok között tesztelték.
Mindkét phytáz és a xylanázok közül a Ronozyme WX, az Econase XT25 és a Danisco Xylanáz 8000G, az enzimaktivitását több mint 80 százalékban megőrizte, akár 95 °C-on is. Ezen termékek esetén összehasonlítható a hőstabilitás. Porzyme 9302 kevésbé hőstabil, 90 °C-on a xylanáz aktivitása a felére csökkent, ezért regisztrációja is 80 °C-ra szól. Pelletálási és kondicionálási hőmérsékletek a takarmánykeverőkben, általában nem haladja meg a 95 °C-t, ezért nem okozhat problémát az enzim aktivitások csökkenése. Ez alól csak a Porzyme 9302 kivétel. Ebben a vizsgálatban, enzimeknek csak a hőstabilitását vizsgálták, és nem a sertésekre gyakorolt hatásukat.
Cink-glükanát nem csökkenti farokrágások gyakoriságát
Farokrágás gyakori probléma sok sertéstelepen. Számos termék jelent meg a piacon a probléma csökkentésére. 500 gramm/tonna takarmány cink-glükonát hatását vizsgálták, sertés befejező keveréktakarmányba keverve, egy sertéstelepen, ahol magas gyakorisággal fordult elő farokrágás. A kontrol csoport, nem kapta a cink kiegészítést. A keverék 110 mg cinket tartalmazott takarmány kilogrammonként. A kísérletben 1439 sertés vett részt, 40 fülkében elhelyezve. A kutatók nem találtak kimutatható eltérést a kísérleti és kontroll csoportok között, a cink-glukanátnak nincs hatása a farokrágások gyakoriságára.
ThePigSite News Desk, 2011 Szeptember
A farmerek termelésük növelését tervezik a jövőben
Egyesült Királyság - A gazdák termelésük és beruházásaik növelését tervezik a jövőben a National Farmers Unió (NFÜ) által nyilvánosságra hozott új felmérés alapján.
A mezőgazdasági termelők többsége bízik abban, hogy az elkövetkező 5 évben növelni tudja termelését. A vállalkozások 20 %-a nyereségének növekedésére számít, ez az arány tavaly 13 %-volt.
Tejágazat az egyik legsúlyosabban érintett ágazat a mezőgazdasági szektorban. 42 % (a tavalyi 25 %-kal szemben) e szegmensben arról számolt be a jelentés, hogy csökkent nyereségük, „lecsúszásuk” folytatódott és nem bíznak a hosszútávú túlélésben.
Martin Haworth az NFU igazgatója szerint, "Az eredmények a tejágazatban nem meglepőek, és igazolja az NFU korábbi felhívását, hogy a tej árát meg kell osztani az ellátási lánc mentén. Jelenleg a tejtermelők mindössze 9,6 %-a lát pozitív jövőképet."
„Sok tejtermelő szerint a Brit farmerek az EU-ban az ár-tábla alján foglalnak helyet, megszenvedve ennek káros hatását. Ezért meg kell kettőzni a szándékot, hogy létrejöjjön a szektorban egy önkéntes magatartási kódex, amely garantálja a résztvevők biztonságát.”
"Minden szektorban az árak egyértelműen erős hatással vannak a gazdák bizalom indexére. Egy olyan ágazatban azonban, ahol a jövedelmezőség történelmileg alacsony, mint az egész húsmarha és juh ágazatban, a felmérés, növekvő bizalmat jelez, de kétségtelenül a kiemelt ár és nyereség elvárások továbbra is sérülékeny bizalmat mutatnak."
"Biztató látni, hogy az összes gazdálkodó 50 %-a termelésének növelésére számít a következő 5 évben. Ez egyértelműen jelzi, hogy a gazdák szeretnének hosszú távú befektetéseket véghez vinni."
"A befektetési szándékok között mintegy 62 % azonos vagy nagyobb épületek létrehozását szeretné, és több mint 70 % elismeri, hogy többet kell fordítani a tudásuk, kézségeik gyarapítására."
"Kulcs tényező, hogy a többség optimistán néz a jövőbe. Látni kell, a növekvő népesség további élelmiszer igénnyel lép fel, miközben a környezetünket is védenünk kell. Mindez a brit gazdákat jó helyzetbe hozhatja."- mondta Martin Haworth az NFU igazgatója.
TheCattleSite News Desk, 2011. Augusztus 25.
Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

