900 munkahely: elkészült Közép-Európa legnagyobb baromfifeldolgozója (x)

Agro Napló
Megújította, kapacitásában bővítette és korszerűsítette kisvárdai üzemét a Master Good cégcsoport, amely a baromfitenyésztés, -vágás és -feldolgozás legnagyobb hazai szereplője. Az 1,6 milliárd forintos beruházás következtében a kisvárdai üzem vált Közép-Európa legnagyobb kapacitású üzemévé, amely a hazai termelés 25 százalékát adja. A bővítésnek köszönhetően a vállalat foglalkoztatottjainak száma megközelíti az ezer főt. A kibővített és korszerűsített üzemet Bárány László, a Baromfi Terméktanács Elnöke, a Master Good csoport tulajdonosa partnerek, termelők jelenlétében adta át.

 

A Master Good cégcsoport Északkelet-Magyarország területén működik, integrált takarmánytermeltetéssel, baromfitenyésztéssel, -keltetéssel, brojlerhízlalással és feldolgozással foglalkozik. A cégcsoport 100 százalékban a Bárány család tulajdonában van. A család egy évszázada, négy generációra visszamenőleg foglalkozik baromfitenyésztéssel, ezáltal Magyarország legrégibb baromfitenyésztő családja.



A Master Good vállalkozás 1994-ben 5 fővel indult. 1998-ban jelentős léptékű és összegű beruházásokkal és létszámbővüléssel intenzív fejlődésnek indult. Ebben az időben létesült több baromfitenyésztő- és brojlertelep, takarmánykeverő üzem, és elindult a mezőgazdasági növénytermesztés is. A fokozódó verseny és a folyamatos piaci kihívások szükségessé tették a cég tevékenységi körének bővítését, egy teljes körű baromfi integráció megteremtését. Ez a folyamat a 2000-2001-es évekre teljesedett ki.



Az elmúlt néhány évben a Master Good menedzsmentjének sikerült új piacok felé nyitnia. Korábbi exportjai (Svájc, Németország, Ausztria, Anglia, Románia, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) mellett a Master Good cégcsoport ma már exportál Dél-Koreába, Kínába, továbbá a meglévő partnereknél is növekedett az értékesítés mennyisége. Mindezek együttesen tették szükségessé a kapacitás bővítését, hogy a heti 280.000 csirkéről heti több mint félmillió darabra növeljék a Master Good üzemeiben a termelést.



A most befejeződött beruházás során a teljes vágóvonal lecserélésére sor került. Így a kisvárdai vágóüzem kapacitását 6.000 db/óráról, 10.000 db/órára növelték, ezzel szinkronban pedig a daraboló üzem kapacitását is megnövelték. A korszerűsítés részeként új gépek és berendezések beépítésével tették lehetővé a jobb minőségű termékek hatékonyabb előállítását.





A kisvárdai üzem korszerűsítésére 1,6 milliárd forintot fordított a Master Good. A finanszírozás saját erőből és bankhitelből történt, állami és uniós támogatást nem vett igénybe a vállalat. A nagyobb kapacitás eléréséhez a munkavállalók számának növelésére is szükség volt: a cégcsoport több mint 900 főre emelte foglalkoztatottjainak számát.



A kisvárdai üzem látja el a hazai és külföldi üzletláncok mellett a cseh, szlovák és az angol Tesco üzleteit, valamint ez az üzem a közép-kelet-európai McDonald’s legnagyobb alapanyag-beszállítója.



A Master Good még idén ősszel újabb agrárfejlesztésekbe kezd. A 4,5 milliárd forintos beruházás forrása az önerő mellett Európai Uniós támogatás és bankhitel. A fejlesztés keretében egy új keltető üzem, szülőpár és brojler hizlaló istállók épülnek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?