2025. december 5. péntek Vilma
Vajon melyik volt Magyarország harmadik legtöbbet termesztett zöldségféléje tavaly?

Vajon melyik volt Magyarország harmadik legtöbbet termesztett zöldségféléje tavaly?

Agro Napló
Az édeskömény volt Magyarország harmadik legjelentősebb zöldségféléje 2023-ban.

A latinul Foeniculum vulgare néven jegyzett növény ánizskaporként, a Balaton déli részén vezérkaporként is ismert. Nemcsak ételek alapanyaga, fűszer- és gyógynövény is egyben az édeskömény. Olyan lágyszárú, meleg- és napfénykedvelő, többéves növekedésű növény, amely az ernyősök családjába tartozik.

A KSH legutóbbi adatai szerint a csemegekukorica és a zöldborsó adja a zöldségterület 63 százalékát, míg

az édeskömény 7,5 ezer hektáros területével továbbra is a harmadik legjelentősebb növény.

A zöldségfélék vetésterületi megoszlása az elmúlt években lényegében nem változott, 2023-ban is csemegekukoricát (31,9 ezer hektár) és zöldborsót (18,4 ezer hektár) vetettek a legnagyobb területen – értesült a Telex cikkéből az Agro Napló.

Az édeskömény „olyan jó vízgazdálkodású vályog- vagy homokos vályogtalajon jól termeszthető, amely tápanyagban gazdag. Csírázáskor, valamint a szárba indulástól a virágzásig a legnagyobb a vízigénye. Emellett virágzás alatt a hűvös és az esős időt nem kedveli, ekkor ugyanis nem megfelelő a terméskötés” – írta termesztéséről közleményében Kerekes Balázs, a Vitafer Hungária Kft. munkatársa.

„Az édeskömény ültetvényeknél a gazdák számolnak azzal, hogy nem minden évben jelentős a termés, nagyban időjárási anomáliák miatt.

2023-ban például a csapadékos idő nem kedvezett a növény számára, ezért alapvetően rossz termést könyveltek el a gazdák”

– tette hozzá Kerekes. 2023-ban az ökológiai gazdálkodásban az édesköményt a gombabetegségek is erősen fertőzték. Emellett a nagyobb szél, illetve a kedvezőtlen időjárás a virágzásban sem segített, rosszul kötöttek a növények, illetve hamar kiperegtek.

Előkelő harmadik hely ide vagy oda, „Magyarországon támogatások nélkül még nem túl kifizetődő édesköményt termeszteni” – áll a közleményben. A technológiák fejlődése a mezőgazdaságot is nagyban befolyásolja, így e téren akár pozitív előmozdulás sem kizárt belátható időn belül. Az elvetett édeskömény kelése utáni gyomszabályozása ökogazdálkodásban gyomfésűzéssel azonban már ma is rendkívül célravezető.

A köménymagnak egyébként gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló és görcsoldó hatása is ismert. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is.

Az édeskömény eddig mindössze a Telex négy cikkében fordult elő, ezeket itt tudja elolvasni.

(Forrás: Telex)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?