Hiába a sok csapadék, a 108 éves időjárási rekord nem dőlt meg

Agro Napló
Rengeteg esőt hoztak az erre haladó mediterrán ciklonok.

Az átlagos havi csapadékmennyiség januárban nagyjából 33 milliméter Magyarországon, idén azonban ennél már most jóval több hullott le országosan. Jó pár helyen háromszor annyi – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely térképre vitte az adatokat.

Az eddigi rekord azonban még nem dőlt meg: január 23-ig országos átlagban ez a hónap a második, ennél csak 1915-ben hullott nagyobb mennyiségű csapadék – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Budapesten legutóbb 1886 januárjában esett a mostaninál pár tizedmilliméterrel több csapadék (115,6), de 100 milliméter feletti összeget is nagyon régen, 1905-ben mértek. Tavaly januárban mindössze 2,9 milliméter esett a fővárosban.

A meteorológusok szerint a mostani csapadékos időjárás oka az, hogy sok mediterrán ciklon keresztezte, vagy legalább érintette az országot az elmúlt időszakban.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lassú lehűlés jön további esőkkel

Lassú lehűlés jön további esőkkel

A folytatásban is többször számíthatunk esőkre, és bár november közepéhez képest enyhe marad az idő, de éjszakánként egyre többfelé hűl már fagypont a...

Meleg, nyár végi idő jön

Meleg, nyár végi idő jön

A hét végéig még szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok, majd a jövő hét nagyobb részében többnyire napos, meleg, száraz idő segíti majd nyári...

Záporok zavarják az aratást

Záporok zavarják az aratást

Az elsőként érő árpa betakarítása többfelé már a múlt héten megkezdődött, de az időjárás záporokkal, zivatarokkal többször közbeszólt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!