A PortfoLion Zöld Alapja sikeres tranzakciót zárt le a NAGISZ Csoporttal

Agro Napló
A PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ Csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta az üzletet: a cégcsoport eredményes működtetését a jövőben is a jelenlegi operatív menedzsment látja el – közölte a PortfoLion lapunkkal.

A tájékoztatás szerint az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alap ez év október 20-án sikeresen zárta a tranzakciót, aminek révén 97,91 százalékos közvetett irányítást szerzett a NAGISZ Csoport fölött. A NAGISZ Csoport meghatározó tulajdonosának, a Csillag Csemege Kft-nek a magánszemély tulajdonosai 100 százalékban eladták üzletrészeiket, ezzel egyidejűleg pedig a NAGISZ Zrt. kisrészvényeseinek döntő többsége is értékesítette a részvényeit. A tranzakció során a kisrészvényesek a többségi irányítással bíró tulajdonosokkal azonos feltételekkel értékesíthették részvényeiket.

Az ügyletet előzetesen a GVH is vizsgálta és – az OTP Bank önkéntes kötelezettségvállalására is figyelemmel – jóváhagyta.

Fontos kiemelni – tartalmazza a tájékoztatás –, hogy a NAGISZ Csoport eredményes működtetésének feladata a jövőben is a jelenlegi menedzsmentre hárul majd.  Ennek során a PortfoLion Zöld Alap irányítása alá tartozó társaságok tevékenységével összehangoltan, a társaságok gazdasági érdekeit és a fellelhető szinergiákat is figyelembe véve önállóan tervezhetik meg és hajthatják majd végre a Zöld Alap által jóváhagyott üzleti stratégiájukat.

„A PortfoLion Zöld Alap aktív szerepet vállal a magyar mezőgazdaságban zajló generációváltásban. A portfóliónkba kerülő társaságok esetében a cégeken belül meglévő képzett, tapasztalt, a vezetői feladatokat hosszútávon ellátni képes menedzsmentekre külön értékként tekintünk és megtartásukra is nagy hangsúlyt fektetünk. Az általuk létrehozott szakmai alapokon egy új, ambiciózus csapattal és plusz fejlesztési források bevonásával képesek leszünk tovább építkezni. Hiszünk abban, hogy a NAGISZ kibővült vezetése biztos kézzel fogja átvezetni a cégcsoportot növekedésének következő szakaszain. Ebben segítenek a régió kiváló mezőgazdasági adottságai és az elmúlt évek technológiai beruházásai. A PortfoLion maximálisan törekszik majd a NAGISZ Csoport beszállító és vevő partnereivel kialakított kiváló üzleti kapcsolatokra is. Ezek fenntartása és továbbfejlesztése iránt messzemenően elkötelezett az új tulajdonos” – jelentette ki Molnár András, a PortfoLion Zrt. vezérigazgatója.

„Minden vállalat növekedése során eljön az a pont, amikor külön kell választani a tulajdonosi és a menedzsment funkciókat. A NAGISZ Csoportnál közel egy évtizede kezdődött meg az erre való tudatos felkészülés, amely során modernizáltuk a vezetési struktúrát és a kulcspozíciókban dolgozó munkatársak körébe fiatal, jólképzett kollégákat vontunk be. A fenti munkát siker koronázta, hiszen az új tulajdonos az általunk megfiatalított menedzsment csapatot változatlanul hagyva folytatja a munkát. A cégvezetés és a NAGISZ üzletpolitikája tehát a tranzakciót követően sem változik, ez pedig segít a folytonosság fenntartásában, illetve abban, hogy a cégcsoport tovább erősíthesse kölcsönös bizalmon és korrektségen alapuló piaci kapcsolatait” – tette hozzá Kovács Lajos, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának leköszönő elnöke.

„A NAGISZ-ban rejlő érték, amelyet az előző generációk hoztak létre, egyszerre jelenti számunka a múlt sikerei iránt érzett felelősséget és a stabil bázist a további fejlődéshez. Vállalatvezetőként ennek csak úgy lehet megfelelni, ha a menedzsmentnek a tulajdonos érdekeinek figyelembevételével meghozott szakmai döntésekben és azok végrehajtásában megmarad a függetlensége, de adott az a szilárd üzletfejlesztési és finanszírozási háttér is, amelynek révén tovább tudjuk folytatni növekedési és terjeszkedési stratégiánkat. A PortfoLion mint új tulajdonos mind a kettőt biztosítja számunkra” – mondta el Kovács Herman, a NAGISZ Zrt. igazgatója, aki a tranzakciót követően is a vállalatcsoport első számú vezetője marad.

„Az OTP Bank jövőbeni stratégiájának súlyponti eleme – összhangban az Európai Unió törekvéseivel – a zöld gazdaság erősítése. Véleményem szerint ez nem valósítható meg a hatékony, a környezetet kímélő agrárgazdaság nélkül, ennek kulcsa pedig a folyamatos fejlesztés. A PortfoLion Zöld Alap befektetési stratégiája is ezt a trendet kívánja támogatni. A befektetésre alkalmas társaságokban fent kívánjuk tartani a korábban elért magas szakmai színvonalat és egyben friss forrásokkal segítjük a fejlődést a társaságokban. A generációváltás számunkra az értékek megőrzését és új értékek teremtését egyidejűleg jelenti, a cégcsoportot most elhagyó, Kovács Lajos és az általa irányított csapat sikeres munkájának folytatásaként.” – mondta Benedek Fülöp, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóság ügyvezető igazgatója, a NAGISZ Zrt. új igazgatósági elnöke.

A tájékoztatás emlékeztet: a NAGISZ Csoport 1950 óta a kelet-magyarországi régió és Magyarország egyik jelentős mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalata. Fő termékei egyebek között a hízott élősertés, a pulyka tenyésztojás és napospulyka, illetve tyúk tenyésztojás és naposcsibe. A társaság „Nádudvari” márkanév alatt gyárt feldolgozott hús- és tejtermékeket. A cégcsoport a fentieken túl saját állattartó ágazatai és külső partnerei számára kiemelkedő minőségű takarmányokat gyárt. A NAGISZ Csoport 2019-ben több mint 1400 dolgozójával, 38 milliárd forintot (310 millió eurót) meghaladó konszolidált árbevétel mellett, mintegy 3,3 milliárd forint (10 millió euró) adózott eredményt ért el.

Az ismertetés azt is felidézi, hogy a PortfoLion Magyarország egyik legaktívabb, budapesti központú regionális kockázati tőkebefektetője, amely a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb bankcsoportja, az OTP Csoport részeként fektet be mind korai fázisú, mind érett szakaszban lévő vállalkozásokba. A PortfoLion kizárólagos kezelése alatt álló Zöld Alap 2018 év vége óta keres és hajt végre elsősorban többségi részesedést biztosító befektetéseket mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozó és más, az agráriumhoz kapcsolódó társaságokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!