Megkezdődik a vaj rögzített áron történő felvásárlása

Agro Napló
Megkezdődik a vaj rögzített áron történő felvásárlása, így már benyújthatóak a kérelmek a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) – tette közzé az információt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A felvásárlási kérelem csak az Európai Unió területéről származó közvetlenül és kizárólag olyan pasztőrözött tejszínből készülő, közvetlenül és kizárólag tehéntejből nyert, az Európai Unió területén lévő olyan vállalkozás által előállított vajra vonatkozhat, amely vállalkozást az adott tagállam illetékes kifizető ügynöksége előzetesen jóváhagyott. Állami intervenció keretében az a vaj kerülhet felvásárlásra, amelynek minimális vajzsírtartalma 82 tömegszázalék, maximális víztartalma pedig 16 tömegszázalék, és amely közvetlenül és kizárólag olyan pasztőrözött tejszínből készült, amelyet közvetlenül és kizárólag tehéntejből nyertek.

A veszélyhelyzetre tekintettel a papíralapú nyomtatványok postai úton vagy személyesen történő benyújtásán kívül a kérelmek e-Papír szolgáltatás használatával elektronikusan is benyújthatóak ez év március 1. és szeptember 30. között. Elektronikus benyújtás esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a benyújtott dokumentumok az eredetivel mindenben megegyeznek.

A felajánlható legkisebb mennyiség 30 tonna, a vajat legalább nettó 25 kilogrammos tömbökbe kell csomagolni és szállítani. A felvásárlási kérelem benyújtásakor tonnánként 50 eurós összegű biztosítékot kell letétbe helyezni. A vaj rögzített áron történő felvásárlása a referencia ár (ami mázsánként 246,39 euró) 90 százalékán, azaz métermázsánként 221,751 euró áron történik. Az ár a nettó tömegre vonatkozik.

Mivel jelen pillanatban a vonatkozó közlemény 4. számú melléklete alapján nem áll a MÁK rendelkezésre intervenciós vaj tárolására szabad raktárkapacitás, így a felvásárlás csak akkor valósul meg, ha a kérelmező legalább a felajánlott mennyiség erejéig biztosítja azt a kincstár részére. A mellékletet esetleges változásai miatt érdemes folyamatosan figyelni. További részletes információ a Magyar Államkincstár 35/2020. (V. 04.) számú közleményében található – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!