2024. április 28. vasárnap Valéria

Az agrárminiszterek új válságintézkedéseket kérnek az Európai Bizottságtól

Agro Napló
Az uniós agrárminiszterek új válságintézkedések bevezetését kérik az Európai Bizottságtól (EB) a jelenlegi helyzetben, mert minden eddiginél jobban látszik a mezőgazdaság és az arra épülő élelmiszeripar stratégiai jelentősége.

Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint példa nélküli módon egyhangúlag támogatták ugyanis az uniós agrárminiszterek azt a közös nyilatkozatot, amelyben további rendkívüli válságintézkedések bevezetését kérik az Európai Bizottságtól a koronavírus-járvány mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére.

Az április 16-án elfogadott közös agrárminiszteri nyilatkozat – amelyet  megküldtek Janusz Wojciechowsky mezőgazdaságért felelős uniós biztosnak is - további rendkívüli válságintézkedések bevezetését szorgalmazza az EB-nél annak érdekében, hogy az európai gazdák és az élelmiszeripari vállalatok egy elhúzódó válság esetén is el tudják látni elsődleges feladatukat, az emberek biztonságos és egészséges élelmiszerrel történő ellátását.

A magyar agrártárca a járvány kitörése óta azon az állásponton van, hogy uniós szinten két dologra van szükség a koronavírus okozta válsághelyzet kezeléséhez: egyrészt meg kell könnyíteni és rugalmasabbá kell tenni az uniós agrártámogatások kifizetését, másrészt további új uniós források bevonásával kell segíteni a gazdálkodókat annak érdekében, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is biztosítani tudják az élelmiszerellátást. Ezeket az alapvetéseket sikerült tükröztetni a most elfogadott nyilatkozatban – állapítja meg az AM.

Hozzáteszik: a dokumentum ugyanis szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul tegyen javaslatot további piaci intézkedések, elsősorban a magántárolási támogatás bevezetésére a válság által leginkább érintett mezőgazdasági ágazatok megsegítésére. Emellett az állásfoglalás kitér arra is, hogy az Európai Bizottságnak meg kellene fontolnia rendkívüli piactámogatási intézkedések bevezetését, amelyre a közös agrárpolitika (KAP) szabályrendszere válság esetén felhatalmazást ad.

Szintén egyetértettek a tagállamok abban, hogy az agrártámogatások kifizetésének megkönnyítésére eddig meghozott bizottsági intézkedések üdvözlendőek, ám semmiképpen sem elegendők egy ilyen speciális helyzet megfelelő kezelésére. Ennek fényében további könnyítésekre tettek javaslatot a támogatások odaítéléséhez szükséges helyszíni ellenőrzések, valamint a vidékfejlesztés keretében megvalósuló beruházási támogatások esetében – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!