2024. július 22. hétfő Magdolna

Az unió tagjainak többsége elutasította a KAP forrásainak csökkentését

Agro Napló
Magyarországgal együtt összesen húsz uniós tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely az EU Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban; ez a döntés a Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 14-i ülésén született Luxemburgban.

Az Agrárminisztérium (AM) közlése szerint Magyarország annál nagyobb csökkenést nem tud elfogadni, mint amennyit az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése indokol. Ezért a KAP források jelenlegi EU 27-es szinten történő megtartása minimum elvárás – mondta a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért felelős államtitkára Luxemburgban.

A kelet-európai tagállamok mellett például Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Írország, Luxemburg, Portugália és Spanyolország is támogatta azt a közös agrárminiszteri nyilatkozatot, amely a KAP források jelenlegi EU 27-es szinten történő megtartására tesz javaslatot. Az egyik legnagyobb befizető, az Egyesült Királyság kiválásával nincs realitása a jelenlegi 382 milliárd eurós KAP költségvetés megtartásának, azonban Magyarország maximum a brit kilépéssel indokolható csökkenést tud elfogadni – hangsúlyozta a magyar delegációvezető.   

Az államtitkár emlékeztetett: az Európai Bizottság javaslata szerint Magyarország esetében a jelenlegi programozási időszakhoz képest összehasonlító áron közel 17 százalékkal csökkennének a KAP források a 2021-2027 közötti időszakban. A vidékfejlesztés szenvedné el a legnagyobb forrásvesztést, itt 26 százalékkal kevesebb uniós forrás jutna hazánknak. Elfogadhatatlan a támogatások ilyen mértékű csökkentése, miközben a javasolt szabályozás lényegesen nagyobb terhet róna a termelőkre. „Nem kérhetünk többet a gazdáktól úgy, hogy közben csökkennek a források” – mondta Feldman Zsolt.

A következő hét éves uniós költségvetésről, benne a KAP-ra fordítható források nagyságáról az állam és kormányfők hoznak majd döntést, azonban a húsz agrárminiszter mostani kiállása mindenképpen fontos politikai üzenetként tekinthető a jövőbeni tárgyalásokra nézve. A kezdeményezés súlyát növeli, hogy a támogatók között egyaránt megtalálhatóak régi és új, valamint nettó befizető és kedvezményezett tagállamok is – tartalmazza a tájékoztatás. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26