2024. február 22. csütörtök Gerzson

Francia kiállás a KAP-büdzsé szinten tartása és a generációváltás mellett

Agro Napló
Az európai parlamenti (EP) választások előtt Emmanuel Macron francia államfő összefogást és mobilizációt szorgalmazott a közös agrárpolitika megőrzése érdekében, a nagyhatalmak "offenzívájával" és egyes tagállamok "újraállamosítási" kísérleteivel szemben.

"Az európai mezőgazdaság evidencia, de most veszélyben van, egyrészt kívülről, olyan nagyhatalmak által, mint Oroszország, Kína vagy az Egyesült Államok, amelyek nem haboznak offenzív stratégiákat alkalmazni azért, hogy ránk kényszerítsék saját normáikat" - mondta a köztársasági elnök szombaton a az 56. alkalommal megrendezett párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Szakkiállítás és Vásár (Salon de l'Agriculture) megnyitóján tartott közel egyórás beszédében az MTI tudósítása szerint.

"De az európai mezőgazdaságot belülről is veszély fenyegeti, mert azok, akik azzal az ürüggyel, hogy a közös uniós agrárpolitika (KAP) nem tökéletes, és nem jelent számukra prioritást, szeretnének újraállamosítani, és szeretnék a KAP-ot a minimumra korlátozni" - fogalmazott Emmanuel Macron Európa "ipari, környezetvédelmi és élelmiszerellátási szuverenitásának" érdekében szólva mintegy ötszáz fős hallgatóság előtt, akik között ott volt Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos és Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás (Brexit) ügyében felelős főtárgyalója is.

"Néhány héttel az európai választások előtt, és miközben az új KAP-ról folynak az egyeztetések Brüsszelben, egységre és mozgósításra buzdítok" - hangsúlyozta a francia elnök.  "Amennyiben engedünk a széthúzás szellemének, öt, tíz, tizenöt év múlva nem fogjuk többé tudni szavatolni a követhető, minőségi és egészséges élelmiszerellátást. Egyetlen gazda, egyetlen fogyasztó sem szeretne nem európaiak diktátumaitól függeni" - tette hozzá.

A Brexit március végi közeledtével és a KAP-ról folyó egyeztetések miatt a hagyományos párizsi mezőgazdasági szalon - ahova kilenc nap alatt közel 700 ezren látogatnak el - új politikai dimenziót kapott. Az előbbi a határellenőrzés és az egységügyi ellenőrzések visszaállítása miatt komoly aggodalmakat váltott ki a francia agrár-élelmiszeripari szektorban, amelynek Nagy-Britannia a harmadik legjelentősebb vásárlója.

"Tudom, hogy több ágazat is tart a változásoktól, tudom, hogy a halászok félnek a Brexit hatásaitól" - emlékeztetett Emmanuel Macron, jelezve, hogy Franciaország "teljes erejével" meg fog védeni mindenkit "a hirtelen változásoktól".

Azt is leszögezte, hogy Franciaország a KAP elsőszámú haszonélvezőjeként nem fogja engedni az uniós agrárbüdzsé csökkentését. Az új KAP-nak a francia elnök szerint a fiatal gazdák felé tett "három ígéretet" kell teljesítenie: a gazdák és a fogyasztók védelmét, az átállást egy ökologikusabb termelésre, valamint a kutatások támogatását a generációváltás kérdésének megvitatásával.

Ötven ország képviselői tanácskoztak az agrár-nemzedékváltásról

A fiatal gazdák támogatásával a jövőnkbe fektetünk – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkára párizsi agrárkiálláítás keretében több mint ötven ország magas szintű képviselőinek részvételével 2019. február 22-én megtartott szemináriumon. A szakpolitikusok a fiatal gazdák jövőbeni perspektíváiról cseréltek véleményt, megosztva egymással az egyes országokban kialakult legjobb gyakorlatokat. A magyar delegációt vezető Juhász Anikó a tárca közleménye szerint kiemelte, hogy a nemzetközi irányzatnak megfelelően Magyarországon is probléma a gazdatársadalom elöregedése, hiszen a 35 évnél fiatalabb gazdálkodók aránya mindössze 6,1 százalék. A folyamat megállításához és megfordításához elengedhetetlen a fiatalok ágazatba történő belépésének támogatása mind uniós, mind hazai ösztönzők segítségével – fogalmazott.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Közös Agrárpolitika keretében nyújtott közvetlen támogatások megfelelő jövedelem-pótlást jelentenek,ezáltal hozzájárulnak a vidék népességmegtartó erejének megőrzéséhez. A vidékfejlesztési programból nyújtott fiatal gazda támogatás pedig elsősorban az ágazatba újonnan belépők célzott segítésével igyekszik hozzájárulni a generációs megújuláshoz. Juhász Anikó véleménye szerint fontos, hogy a 2020 utáni Közös Agrárpolitika is kiemelten segítse a fiatal gazdálkodókat.

A helyettes államtitkár a magyar mezőgazdaság versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlennek nevezte a modernizációt. Mint fogalmazott, az agrárium digitalizációjának megvalósításában szintén kiemelt szerep jut majd a fiatal gazdáknak, ezért fontos a megfelelő képzési rendszer kialakítása. Alapvető egy olyan oktatási rendszer megvalósítása, amelynek eredményeképpen a XXI. századi gazdálkodás követelményeinek megfelelő tudással rendelkező fiatalok lépnek majd be az ágazatba – vélekedett a helyettes államtitkár.

A párizsi szakkiállítás alkalmával Juhász Anikó a francia agrárminisztérium képviselőivel tárgyalt a Közös Agrárpolitika reformjának folyamatban lévő kérdésköreiről. A kutatás-fejlesztés terén történő jövőbeni együttműködés lehetőségeiről pedig a francia Agreenium (Mezőgazdasági, Állatorvosi és Erdészeti Intézet) igazgatójával, valamint a CIRAD (Agrárkutatási a Fejlesztéspolitikáért) és az INRA (Nemzeti Agrárkutatási Intézet) felelős vezetőjével egyeztetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!