Heti fókusz: Genetikai és technológiai előrelépés kontra termésmennyiség napraforgóban

Agro Napló
Az elmúlt időszakban a napraforgó termesztése új alapokra került a növénynemesítők és a növényvédelem fejlesztőinek összehangolt munkájának köszönhetően. Ez nemcsak termésmennyiségben, hanem a termesztés biztonságának növekedésében is megnyilvánul. Szakértőink rávilágítanak, hogy a genetikai és technológiai előrehaladás hogyan befolyásolja a termésmennyiséget.

Genetikai és technológiai előrelépés kontra termésmennyiség napraforgóban

A hozzászólásokért kattintson!

Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

Kerülném a túlzásokat, de ez nehéz feladat a napraforgóval kapcsolatban. Előrelépés szó helyett a fejlődés mértékét tekintve sokkal inkább a magas ugrás, annak is az olimpiai változata villan be a napraforgó elmúlt 15 évben megtett útját látva. Az első észak-amerikai, darából készült indián napraforgó pogácsától, a XVI. század európai dísznövényéből lendületes fejlődést követően, a kontinens jelentős, hazánk első számú kapásnövényévé nőtte ki magát. A genetikai sokszínűségét, és a nemesítők szorgalmát mutatja, hogy az élelmiszeripari, ipari felhasználás célja, tenyészidő hossza szerint, gyomirtás szempontjából a tulajdonságok kombinálásával a napraforgó harmincnál több genetikai változata közül választhatunk. Tovább bővül a kör, ha számításba vesszük e változatokat a főbb napraforgó károsítókkal (Sclerotinia, Phoma, Plasmopara, Verticilium, szádor) szemben toleráns vagy rezisztens hibridjeit is. Nincs mit tagadni a fejlesztések elsődleges ösztönzője mindig a termésmennyiség szántóföldi körülmények közötti maximalizálásának elérése volt. Számos publikáció tartalmazta, hogy milyen jelentős utat tett meg a napraforgónemesítés területén. Az 1990-es évek 2 t/ha alatti terméseivel ma már egy hibrid sem kerülhetne be a köztermesztésbe, bár kérdés, hogy a jelenkor technológiája mellett vagy éppen precíziós gazdálkodással mire lennének képesek ugyanazon hibridek... Napjainkban, a genetikai potenciált mutató csúcseredmények már túlszárnyalják a 6 t/ha kaszattermés hozamot. A közel 15 éve bevezetett HO hibridek olajsav tartalma kiemelkedő, termésmennyiségük egy szinten van a legjobb LO napraforgók eredményével, utóbbiak olajtartalma is bőven 50% feletti értékre kúszhat. S ha ezt kimondjuk, nem csodálkozhatunk, ha ebből a potenciálból a termelők üzemi szinten és világszerte minél többet szeretnének realizálni.

A hozamok növekedéséhez a szár-, gyökér-, tányérbetegségekkel, a parazita szádorral szembeni tolerancia / rezisztencia, a korábbiaknál egészségesebb állományok jelentősen hozzájárultak. A környezeti tényezők és a termesztés színvonala azonban továbbra is befolyásolják egy- egy év köztermesztésének eredményeit. Fórián Zoltán, vezető agrárszakértőt idézve: A szélsőséges időjárás is állandó piaci szereplő.

A klíma és termőterület hasznosítás módjának változása a technológia specializálódása Európa napraforgó termesztő térségeiben eltérő mértékben, de szinte mindenhol a gyomflóra átalakulását hozta. Miközben a ”technológiai hibridek” korában élünk, a termelői elvárások a hibridekkel szemben és maga a technológia jóval gyorsabban alakulnak, mint ahogyan követni lehetne azokat a hagyományos nemesítési módszerekkel.

Az európai napraforgómag mennyiségének 51%-át technológiai hibridekkel adják. Magyarországon 36%-os lefedettséget ér el a Clearfield, 29%-ot a Clearfield Plus, 15% Express és 5% hagyományos. Forrás: Caussade Semences Fr.

Az akár 10 évet is igénylő nemesítési folyamatokat ma már a variabilitás kialakítását gyorsító technikák alkalmazásával kombinálják a nemesítők. Talán a legpörgőbb terület a herbicid rezisztencia különböző formáinak kialakítása a növényben. Ezeknek a legújabb gyomirtószer toleráns hibrideknek az előállításához a szelekció számos hagyományosnak tekinthető válfaja mellett a molekuláris genetikai módszereket- DNS markerekkel végzett szelekciót is alkalmazzák a vetőmagházak nemesítői. Az elmúlt 10 év során a Caussade napraforgók magyarországi szortimentje is együtt haladt a termelői piaci igények alakulásával.

Míg 2010-ben a hagyományos technológiával kezelhető hibridek túlsúlyban voltak, addig az idei évben már öt technológiai csoport hibridjei (hagyományos HO, CL, CLHO, CLP, Express toleránsak) közül választhatnak a termelők. Egy újabb lehetőségként a KLARIKA HO CL napraforgónk csávázás nélkül is rendelhető, így a biotermesztésbe bevont területeken is vethető. Az új generációs, legösszetettebb genetika (pl.: betegség tolerancia+ HO jelleg +CL jelleg) mellett is magas terméspotenciállal bíró napraforgók termesztésekor mind többen tartják szem előtt, hogy a modern hibrideket a hozzájuk illő, némelykor feszes technológia mentén kell termeszteni. Ebben az esetben a 15-20 évvel ezelőtti hozamokhoz képest ma már realitás az üzemi szinten is a 4t/ha feletti termés elérése.

Egy találós kérdés mindig marad. Mi az?:

Hosszú száron aranytál, benne jó falat. Szereti ezt Péter, Pál s a madarak.

További információ:
www.caussade-semences.hu/

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a hazai napraforgó-termesztésben az elmúlt három évben feljegyzett 3 t/ha körüli országos termésátlagok alapján már biztonsággal és kiszámítható jövedelmezőséggel foglalkoznak a magyar gazdák ezzel a kultúrával.

A sikerekhez a SAATEN-UNION minden évben új, korszerű hibridekkel igyekszik hozzájárulni, törekedve arra, hogy olyan génkombinációkat hozzon létre, amelyeknek köszönhetően hibridjeink a szélsőséges hazai időjárási körülmények között is képesek a magas termésmennyiséget ötvözni a termésstabilitással. Erre jó példa az extenzív körülmények között is kimagasló eredményeket produkáló újdonságunk, a DRIVER CL. Ezenfelül fontos, hogy a rendszeresen megjelenő új betegségeknek ellenálló típusokat hozzunk létre, melyeket használva kisebb növényvédőszer-terheléssel egészséges marad az állomány, és javul a stressztűrő képessége is. A herbicidrezisztenciára szelektált hibridekben – például a szintén idén bevezetett, szulfonil-urea-rezisztens MIRANDA SU-ban – pedig a megfelelő technológiával sokkal nagyobb hatékonysággal végezhető a gyomirtás. A speciális piacokra szánt hibridek esetében a magas olaj-, illetve olajsavtartalom szintén a nemesítési célok között szerepel.

Ehhez hozzájárulnak továbbá átfogó kísérleteink és üzemi tapasztalataink, melyek alapján termék- és hibridspecifikus technológiai javaslatokkal, a megfelelő vetőmagnorma-, tőszámhasználatban és a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segítjük a termelőket abban, hogy nagy mennyiségű és kiváló minőségű termést tudjanak betakarítani.

A linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgóhibrid-kínálatunk már jól ismert tagjai a középérésű LUCIA CLP, a középkorai PARAISO 1000 CLP és a kifejezetten korai SURPRISE CLP, amelyek mellett újdonságként kínáljuk a CARRERA CLP és a MARGARET CLP hibrideket. Hazai környezetben mindkét napraforgó remek eredményekkel áll helyt, ráadásul kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik.

A CARRERA CLP középérésű, középmagas, közepesen bókoló, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős, vegetatív jellegű napraforgóhibrid, mely a legtöbb termesztési körülménnyel megbirkózik és attól függetlenül kimagaslóan teljesít. Jó a betegség-ellenállósága, és oro5 szádorrezisztenciája is védi (A–E rasszok ellen), aminek köszönhetően a CLP-szegmensben 2016-ban és 2017-ben is kiemelkedően szerepelt az IKR Agrár Kft. országos kísérleteiben.

A MARGARET CLP középkései, bókoló jellegű, magasabb típusú új napraforgóhibridünk, melynek szintén nem okoznak gondot az eltérő környezeti feltételek, így nagy biztonsággal termeszthető az ország minden területén. Tőszámkísérleteink alapján a hibrid vetéssűrűségét nagyon jó kompenzációs képességének köszönhetően érdemes a megszokotthoz képest 10 százalékkal mérsékelni. A napraforgó-betegségekkel szemben kimagasló ellenállósággal és oro5 szádorrezisztenciával (A–E) rendelkezik.

A már szinte hagyományosnak mondható rendkívüli szárszilárdság mellett kiemelkedő olajtartalommal rendelkező Clearfield-napraforgóhibridek – PARAISO 102 CL, MARQUESA CL, SURIMI CL – mellé érkezik a DRIVER CL, mely új tagja kínálatunk ezen szegmensének.

A DRIVER CL középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú új Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. Kifejezetten egészséges típus, amelynek használatát bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények között.

A mai magas szintű elvárásoknak megfelelően a SAATEN-UNION a magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára két hibridet is kínál, a DUET CL (HO) korai és SUNTEC CL (HO) középkorai napraforgóinkat.

Az idei évben bevezetett MIRANDA SU nevű, szulfonil-urea-rezisztens, középkorai érésű, oro5 szádorrezisztenciával (A–E) rendelkező portfóliótagunk pedig még jobban tükrözi cégünk elkötelezettségét a modern, herbicidrezisztens napraforgóhibridek mellett. A MIRANDA SU remekül teljesít szerényebb körülmények között is, azonban tőszámkísérleteink alapján a vetéssűrűségét javasoljuk 5–10 százalékkal csökkenteni a megszokotthoz képest.

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni, és bízunk benne, hogy kapcsolódó ajánlatainknak, melyek egy gazdaság teljes vetésforgóját lefedhetik, ugyanúgy hasznát veszik, mint a napraforgó-portfóliónknak.

További információ:
www.saaten-union.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!