Tovább folyik a harc fertőzés ellen több borvidéken is

Agro Napló
Idén csak kismértékben terjedt tovább a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fertőzés a Pécsi és a Zalai borvidéken, de újabb fertőző gócra eddig nem bukkantak a Nébih laboratóriumai. A hatóság megtette a szükséges karantén intézkedéseket.

A Nébih szakmai irányításával idén is folyamatos felderítést végeznek az illetékes megyei kormányhivatalok a rendkívül veszélyes szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség jelenlétének felmérésére. Az eddigi felderítő munka tapasztalatai szerint a betegség elterjedési területe csak kis mértékben haladta meg a tavalyit, új fertőzési gócot a vizsgálatok nem tártak fel.

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség szőlőből történő laboratóriumi kimutatására a késő nyári-őszi időszak a legmegfelelőbb, mert ilyenkor a legnagyobb a kórokozó koncentrációja a levelekben. Az idei vizsgálatok eredményeként a Nébih referencia-laboratóriuma Zala megyei és a Pécsi borvidékről begyűjtött levélmintákból mutatott ki fertőzést. Az újabb beteg tőkék a korábbi években azonosított fertőzött területek pufferzónájában találhatók.

Az illetékes megyei kormányhivatalok a betegség felszámolására hatósági intézkedéseket rendelnek el, ideértve a növény-egészségügyi zárlat elrendelését a fertőzött tőkéktől számított 1 kilométeres körben, továbbá az összesen 4 kilométeres sugarú, fertőzés miatt körülhatárolt terület meghatározását.

A Nébih számít a szőlőtermesztők tudatos és aktív közreműködésére a tünetek megjelenésének folyamatos figyelésében, hatósági bejelentésében, a kabócák elleni növényvédő szeres védekezésben és az elhanyagolt ültetvények felszámolásában - közölte a hatóság. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!