ONFARM SZŐLŐSZEMLE – fókuszban a „dűlőszelektált” szőlészet (Tokaj, 2022.10.07.)

Agro Napló
Tokaj-Hegyaljára, a Kopasz hegy Teleki dűlőjére, a Füleky Pincészet meghívására érkeztünk. A szakmai nap aktualitását az adta, hogy a borvidék hagyományosan a késői szüretek hazája, és ebben az időszakban a szőlő élettani folyamatainak párhuzamossága, a termés érlelése és a raktárkészletek feltöltése jól szemléltethető.

A talaj-növény rendszer egységének bemutatása ismét a dűlő talajának jellemzésével kezdődött. Százmillió évvel utaztunk vissza az időben, és élményszerű előadást hallottunk – gyakorlati bemutatóval fűszerezve – a vulkanikus tevékenység, a kéreglemezek mozgásának, a Pannon tenger és a jégkorszak hatásának következményeiről és a termőtalaj kialakulásáról. A hegy „sziklaszoknyája” csupán fél méter mélységben engedte a talajszelvény feltárását, de így is szemléletes volt a szerkezetesség vagy éppen annak hiányának és a karbonátosságnak a bemutatása.

Az eróziónak erősen kitett lejtőn fontos kérdés a termőréteg káros elmozgásának megállítása, így a talajélet minősége. Az élő gyökerek mellett a mikroorganizmusok szerkezetépítő és talajmegkötő szerepéről hallottunk tartalmas ismertetőt, és ismerkedtünk meg a helyi Szőlészeti Kutató Intézetben beállított, az erózió csökkentésének egy új lehetőségéről szóló vizsgálat eredményeivel.

Nem maradhatott el a szokásos növényélettani tájékoztató sem, amely az aktuálisan zajló folyamatok bemutatásával kezdődött. A szőlő üde-zöld levelekkel, szikrázó napsütésben és kellemes, 22°C-os hőmérsékletben remekül érezte magát, és fotoszintézise révén javában töltötte azokat a – elsősorban szénhidrát – raktárait, amelyek a nyugalmi időszakban és a következő termesztési szezon kedvezőtlen periódusaiban a növény energia-ellátását, alapvető működését biztosítják. A lombozat színeződésekor a zöld színtestek szétesnek, helyüket a sárga, a vörös, a narancs, a bordó színekért felelős xantofil, a különböző karotinoidok és antocianidok veszik át, amelyek már nem képesek a fényenergia megkötésére (tehát a fotoszintézis támogatására), ellenben a leveleket megvédik a fény elnyelése során keletkező káros vegyületek hatásától, az ún. oxidatív stressztől.

A lombozat egészségének biztosításához szükség van a növényi szervezet megfelelő működésére (növénykondicionálás), az ehhez szükséges – elsősorban – mikroelemekkel való ellátásra (lombtrágyázás), és a kórokozók, kártevők távol tartására (növényvédelem). Ez utóbbiról, a szeptemberi esők hatására fellépő gyomosodásról (a magról kelő gyomok magprodukciójáról), a gubacsatkák elleni hatékony védekezés lehetőségéről, illetve a termésszabályozás egy új módszeréről is szó esett a záróblokk előadásában.

A szakmai napot a Füleky Pincészetben, a gyönyörűen felújított kúria épületének és az impozáns pincének a meglátogatásával zártuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!