2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Kedvező villányi szüreti kilátások

Agro Napló
Kiemelkedően jó évjáratra számítanak idén a villányi borvidék termelői. A helyi szőlőfajták szürete augusztustól októberig tart.

Nagy Gergely, a villányi borvidék hegyközségi tanácsának titkára elmondta, a tartósan hideg téli időjárás és a kevés nyári csapadék miatt kevés növényvédelmi beavatkozásra volt csak szükség eddig az ültetvényeken, és a jég sem okozott eddig terméskiesést. Hozzátette, a jelenlegi már-már aszályos időjárásban azonban szükség lenne egy-két csendes áztató esőre. Mindent egybevéve kiemelkedően jó évjáratra számítanak idén a borvidék termelői.

Augusztus 10. környékén kezdődik a korai érésű szőlőfajták szüretelése. Ezek között az Irsai Olivér fehérszőlőt, illetve az első primőr rozék alapanyagát adó – Villányban mintegy 3 hektáron termesztett – Menoire-t említette. Augusztus végén a jellegzetes villányi Portugieser alapanyagát adó, a borvidéken csaknem 400 hektáron termesztett kékoportó betakarítása következik. Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a Merlot termését (293 hektár), a Cabernet Franc-t (330 hektár) és a Sauvignont (437 hektár) pedig októberben.

 (MTI)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló évjárat lesz az idei

Kiváló évjárat lesz az idei

A vártnál kevesebb borszőlőt szüreteltek, de az már látszik, hogy kiemelkedő évjárat lesz az idei – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközség...

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlő-túltermelési válság, ugyanis a vártnál kevesebb szőlő termett az idén hazánkban és más európai országban is –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?