Kiemelkedő magyar jelenlét az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron

Agro Napló
A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjához kapcsolódóan Magyarország kiemelt számú kiállítóval van jelen az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron, mintegy ötven kiállító képviseli az anyaországot – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Újvidéken, miután megnyitotta a magyar pavilont.

Az élelmiszeripari termékektől kezdve egészen a mezőgazdasági gépekig, a magyar élelmiszer-gazdaság szinte valamennyi területe képviselteti magát a szerbiai seregszemlén - tette hozzá a tárcavezető.

Fazekas Sándor kiemelte: az a cél, hogy "a vajdasági magyar, illetve a szerbiai termelők a magyar mezőgazdaság technológiai termelési hátteréhez tudjanak kapcsolódni, hogy azokat a gépeket, megoldásokat át tudják venni, amelyek az Európai Unión belül is bizonyítottak, és amelyeknek köszönhetően a magyar gazdaság is versenyképes".

Molnár Edvárd/MTI

Magyarország számára Szerbia nagyon fontos partner, a Vajdaság, a vajdasági magyarok pedig elsőrendűen fontos kapcsolatot jelentenek - szögezte le a tárcavezető. Hozzátette, hogy a magyar kormány a gazdaságfejlesztési programján keresztül azt szeretné elérni, hogy a vajdasági magyar termelők jövedelmezőbben és sikeresebben tudjanak boldogulni.

"Nemcsak a Szerbiába irányuló magyar export ér el jelentős mértéket, hanem Magyarország is fogadókész a szerbiai termékekre" - hangsúlyozta Fazekas Sándor, majd reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom a jövőben tovább erősödik.

A kétoldalú együttműködésekről szólva rámutatott, hogy Budapest kiemelten érdeklődik aziránt, hogy Szerbia a szójatermelésen keresztül a takarmányozáshoz szükséges fehérje szempontjából önellátó, ezt ugyanis kevés európai ország mondhatja el magáról. Mint mondta, Magyarországnak is van egy GMO-mentes szójaprogramja, és ezen a területen megoszthatók lennének a tapasztalatok. Emellett további ígéretes együttműködési területnek nevezte a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fafajták feltérképezését és átvételét, ez az ügy ugyanis mindkét országot egyaránt érinti - mondta.

A magyar stand megnyitásán Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 84. alkalommal megrendezett vásár évről évre bővül, és idén 60 országból 1500 kiállító érkezett. Emellett rámutatott, hogy a magyar kiállítók száma is növekvő tendenciát mutat. Hozzátette azonban, hogy nemcsak a Magyarországról érkező kiállítók száma növekszik, hanem azoké is, akik már a Vajdaságban tevékenykednek, és azt tervezik, hogy folyamatosan jelen lesznek ezen a piacon.

Pásztor István felhívta a figyelmet arra, hogy a vásár keretében magyar-szerb befektetői fórumot tartanak, ugyanis folyamatos és jelentős az érdeklődés a cégalapítás, a piaci megjelenés iránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?