Érik az újabb konfliktus a növényvédő szerek piacán

Agro Napló
Hasonló botrány van kialakulóban az Egyesült Államokban, mint korábban a glifozát hatóanyag esetében – írja az agrárszektor.hu. Most az organofoszfát típusú vegyületekkel kapcsolatban állítja az amerikai környezetvédelmi hivatal, hogy súlyosan károsítják az élővilágot, különösen a kiskorúak, illetve a szerekkel dolgozó gazdálkodók szervezetét. A Dow Chemical szerint nem megbízhatóak a tanulmányok, ezért megpróbálják elérni a Trump-kormányzatnál, hogy ne törődjön velük.

Három hatóanyagról (klórpirifosz, diazinon és malathion), illetve igen széles körben használt rovarirtókról van szó, amelyek egyes vélemények szerint károsak az élővilágra. Az olcsó és hatékony szerek a kártevők idegrendszerét támadják meg, így ölik meg őket. Amerikában az epertől a szójáig szinte mindent kezelnek velük, ám egyes egyetemi és szövetségi kormányzati tanulmányok szerint csecsemőkre és gyerekekre különösen veszélyesek lehetnek, akárcsak a vegyszerekkel dolgozó farmerekre.

Az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) legfrissebb értékelése szerint a klórpirifosz „valószínűleg hátrányosan érint” 1778 állat- és növényfajt, köztük veszélyeztetettnek számító emlősöket, madarakat, halakat és békákat. A diazinon és malathion esetében hasonló eredményre jutottak.

Az EPA új vezetője, Scott Pruitt viszont – szembemenve saját szervezete álláspontjával – már a múlt hónapban kijelentette, hogy nem támogatja a Dow klórpirifosz hatóanyagú növényvédő szereinek betiltását, hiába mutatnak rá itt is a tanulmányok, hogy károsan hatnak a gyermekek agyi fejlődésére. Scott Pruitt volt egyébként az is, aki szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak.

A Dow Chemical szerint a tanulmányok nem megbízható tudományos alappal rendelkeznek, ezért a saját maguk által felkért szakemberekkel próbálja bizonyítani igazukat. A konszern nem mulasztotta el kinyilatkoztatni azt sem, hogy a magasabb terméseredmények elérése mellett az emberi egészség és a környezet védelmét is mindig szem előtt tartják. Az EPA nyilatkozata szerint egyelőre nem találkoztak a Dow hivatalos képviselőivel, de körültekintően fognak eljárni az ügyben.

A Dow Chemical az 1960-as évek óta forgalmaz klórpirifosz hatóanyagú szereket alma, cseresznye, citrusfélék és más növények kezeléséhez. Egyedül az USA-ban évente mintegy 2300 tonnát értékesítenek belőlük. Egy 2012-es tanulmány azt állította, hogy e vegyszerek a talajvizet is beszennyezhették fél évszázad alatt.

A malathion alapú szereket előállító FMC Corporation szerint a hatóanyag fontos eszköz a rovarkártevők elleni harcban, az EPA-tanulmány visszavonása pedig elegendő időt adna a megalapozottabb vizsgálatok elvégzéséhez. A diazinonnal dolgozó Adama nem válaszolt az AP megkeresésére.

A Bush-kormányzat már 2005-ben betiltotta a diazinon hatóanyagú szerek házi használatát (hangyák és más kártevők ellen), de zöldségeknél és gyümölcsöknél továbbra is szívesen alkalmazzák a farmerek. A malathion elsősorban szúnyogok és gyümölcslegyek ellen való, de a tetűirtó gyereksamponokban is megtalálható.

Az AP felhívta a figyelmet arra, hogy a Dow Chemical 1 millió dollárral támogatta Donald Trump elnök beiktatási ceremóniáját, és további jelentős összegekkel a kampányát, ráadásul Andrew Liveris elnök-vezérigazgató fontos megbízást is kapott, belkereskedelmi ügyekben ad tanácsokat a kabinetnek. Hivatalos adatok szerint a Dow 13,6 millió dollárt költött tavaly lobbizásra.

A Dow Chemical jelenleg éppen „házasságra készül” a szintén amerikai DuPont vegyipari konszernnel. Március végén az Európai Bizottság jóváhagyta a két cég egyesülését. Ezzel elhárult a legnagyobb akadály, vagyis az ügylettel létrejöhet a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata.

Úgy tűnik, az organofoszfát típusú vegyületek kapcsán hasonló globális vita van kialakulóban, mint a glifozát növényvédőszer-hatóanyag esetében. Miután az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) úgy nyilatkozott, hogy a glifozát rákkeltő hatása a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem bizonyítható, Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos máris felvetette, hogy a szer használatát további tíz évre engedélyezni kellene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!