Örülhetnek a kistermelők: végre itt a kisüzemi bortermelői nyilvántartás

Agro Napló
Elkészült a kisüzemi bortermelői nyilvántartás első változata, amelyet a mai napon mutatott be Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár vezetésével a Földművelésügyi Minisztérium a hatóságok, a szakmaközi szervezet és a termelői szervezetek részére – közölte az agrártárca.

A termelői kezdeményezésre és a mindennapi tapasztalatok alapján előkészített dokumentum célja, hogy a jelenleg alkalmazandó pincekönyv-vezetési szabályok mellé egy könnyebb adminisztrációt jelentő alternatívát kínáljon a kistermelők részére.

A kisüzemi bortermelői nyilvántartás előnyei:

  • a borok nyilvántartásához csak a legszükségesebb dokumentumok beszerzésére és vezetésére van szükség
  • a borkészítés és értékesítés teljes folyamatának adminisztrációja könnyebben áttekinthető
  • igazodik a kistermelői borkészítés gyakorlatához (jellemzően kicsi, kevés számú bortétel, arányaiban jelentősebb veszteségek)
  • az adminisztrációra fordítandó idő jelentősen csökkenthető

A bemutatót követően megkezdődik a dokumentum termelők általi tesztelése.

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. július 1-től - egy európai uniós derogációt alkalmazva - vezeti be a kisüzemi bortermelő fogalmát a borászok 12 pontjával összhangban. Ennek értelmében a jövedéki szabályok nagy részének végrehajtása alól (pl. jövedéki nyilvántartások vezetése) mentesülnek a kisüzemi bortermelők. E rendelkezésnek, valamint a bortörvény idén januárban hatályba lépő módosításának köszönhetően lehetőség nyílik a kistermelői mérethez és sajátosságokhoz jól igazodó, a jelenleginél könnyebben vezethető szakmai nyilvántartás bevezetésére.

Kisüzemi bortermelő lehet az a borászat, amely együttesen teljesíti a következő követelményeket:

  • az utolsó három borpiaci év átlagában kevesebb mint évi 1000 hl csendes bort állít elő,
  • szőlőt, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmustsűrítmény kivételével borászati terméket másik tagállamból vagy harmadik országból nem szerez be, és
  • csendes bort – a bérpalackozásra átadott saját előállítású csendes bor visszaszállítását kivéve – nem szerez be,
  • csendes boron kívül, valamint a saját előállítású csendes borból évente legfeljebb 10 000 liter palackos erjesztésű kistermelői pezsgő előállításán, tárolásán kívül más jövedéki terméket nem állít elő, nem tárol, és nem hoz forgalomba.
  • A kisüzemi bortermelői státuszt feltételeinek megfelelő  és választó termelő kikerül a jövedéki körből. Ezzel együtt e termelők számára továbbra is nyitott marad a borok értékesítése a hazai mellett más EU-tagállamok és harmadik országok piacain is.

    A kisüzemi bortermelői státusz jókora adminisztrációs könnyítést jelent a borászok túlnyomó többségének, mivel megszűnik a jövedéki nyilvántartás vezetési kötelezettség.

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Őszre elkészülhet az új bortörvény

    Őszre elkészülhet az új bortörvény

    Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a f...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!