– Einstein még 1924-ben azt mondta, ha a méhek kihalnak, az embernek legfeljebb négy éve lesz még hátra a Földön – hökkentette meg egy régi, ámde kevéssé ismert bölcsességgel a hallgatóságot Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a hazai mézfogyasztás növelését elősegítő kampány november 9-i, gödöllői nyitórendezvényén, egyben utalt arra is, hogy a méhek milyen fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában. A méhek ugyanis nemcsak mézet állítanak elő, de virágbeporzó tevékenységükkel kulcsszerepet játszanak az élelmiszer-alapanyagot termelő mezőgazdaságban is – csak Európában közel négyezer zöldség léte függ a virágbeporzók munkájától.
Kevesen esznek sokat
A hivatalosan november elsején elindult és három hónapon át tartó „Mézzel, lélekkel” elnevezésű kampánnyal – amelynek az előkészítésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vett – az OMME elsősorban azt igyekszik sulykolni, hogy a magyar vásárlók a megkülönböztető jelzésekkel ellátott magyar termelői mézet keressék, másodsorban pedig azt, hogy a magyarok még több mézet egyenek, hiszen sajnálatosan keveset fogyasztanak. Mint Bross Péter, az OMME elnöke a nak.hu-nak elmondta, idehaza évente átlag 80 dkg-t mézet esznek az emberek, ám ez úgy jön össze, hogy „kevesen esznek sokat”. Ezzel szemben – tette hozzá – a görögök, a németek és a skandináv országokban élők ennek majd' dupláját, 1,5-2 kg-ot is elfogyasztják egy esztendő alatt.
– A hosszú távú cél persze az, hogy ezt a közel két kilogramm/fő/év mennyiséget mi magyarok is elérjük, hiszen az azt is jelentené, hogy a hazai méhészek által megtermelt közel évi 20-30 ezer tonna mézből viszonylag keveset kellene exportálni, a nagyobb része elkelne belföldön – jegyezte meg az elnök a nak.hu számára – Kemény munka lesz ezt elérni, a kampány talán segíthet ebben is…
Mézátalakítás
Jelenleg ugyanis inkább az exportra megy el 15-20 ezer tonna közötti mennyiség főleg az Európai Unió más országaiba, hordókban, alapanyagként kerül a felvásárlókhoz, akik aztán továbbértékesítik. A rendezvényen részt vevő Szandai József, a NAK Nógrád megyei elnöke, gyakorló méhész el is árulta a folyamatot: a magyar termelőtől megveszi a felvásárló, aki a többi megvásárolt mézzel együtt „egalizálja”, hőkezeli, majd ezt kiszállítja külföldre a megrendelőhöz, aki a máshonnan beszerzett mézekkel ezt ugyancsak „egalizálja”, hőkezeli, majd üvegekbe teszi és teríti az adott ország boltjaiban. Mint mondta, mivel a kétszeri melegítés során a méz nagyon sok értékes és az emberi egészséget megőrző/javító tulajdonságát is elveszti, a külföldi vásárló méz helyett mézre emlékeztető cukoroldatot kap. És adott esetben akár előfordulhat, hogy ez a tönkre tett méz visszakerül a magyar áruházakba…
Így aztán Bross Péter szerint aki termelői mézet vásárol, egyszerre három jó dolgot is cselekszik: bevételhez juttatja a magyar méhészt, elfogyasztásával a saját egészségének fenntartásához is hozzájárul, valamint a méhek életben maradásával segíti az ökoszisztéma egyensúlyát.
Egyedi jelzések
De a laikus vásárló nem minden mézzel teli üvegről tudja megállapítani, hogy abban hazai termelői méz, esetleg nem túl jó minőségű ázsiai méz vagy éppen az előbb említett cukoroldat van-e. Ezért az egyesület az azonosíthatóság érdekében – a rendezvényen is bemutatott – dombornyomott OMME-emblémával ellátott üvegeket és az ezeket még pluszban hitelesítő zárszalagot vezetett be, kezdeményezését a NAK is támogatta.
– A magyar, termelői méz ismertetőjegyei a könnyen beazonosítható termelőimézes-üveg és a zárszalag. E két elem együttes megléte garantálja a vásárlók számára a kifogástalan minőséget. Bevezetésük és alkalmazásuk mellett döntöttünk, hiszen előzetes felméréseink alapján két dolog érdekli a fogyasztót: a mézben van-e idegen anyag illetve hazánkban termelték-e – emelte ki a nak.hu számára Bross Péter. – Mindenképp érdemes tudni, hogy az import (jellemzően Ázsiából származó) termékekkel ellentétben a tiszta eredetű, ismert termelőtől származó magyar méz a hipermarketek polcain nem fellelhető, azt csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni. A legegyszerűbb a termelői piacokon felkeresni őket. Ugyanakkor, ha nem emblémás és zárszalagos üvegben árul valaki mézet, az attól még lehet jó minőségű méz, de mi csak az azonosítható termékekért tudunk garanciát vállalni.
| Beazonosítható üvegek |
Eltérő viszonyok
Ha már méhészek: idehaza körülbelül 20 ezer méhész termel mézet, és Nyugat-Magyarországon működnek az ország nagyobb méhészetei. Amíg keleten 100-120 méhcsalád hozamából sokan kénytelenek megélni, addig a Dunántúlon ennyi méhcsaláddal munka mellett, hétvégi kikapcsolódásként foglalkoznak. A korszerűbb eszközöket, termelési technológiákat is nyugaton alkalmazzák. Keleten a hagyományos, közel száz éve kialakult, nagy élőmunka-szükségletű módszerekkel termelnek. Ennek többek között a csak az akácra koncentrálódott körülmények is az okai. A hazai méhállomány közel negyede Bács-Kiskun és Somogy megyékben van, és Budapesten is már több mint száz méhészet létezik, amelyekben több mint 6000 méhcsalád szorgoskodik.
Méz tehát bőven van, csak vásárolni kell, hogy az ember, a méh és az ökoszisztéma is meg- és fennmaradjon.
Forrás: nak.hu


