A nyári szünet végéig kiemelten ellenőrzik a táborokat

Agro Napló
Június 15-étől a nyári szünet végéig kiemelten ellenőrzik az országban a táborokat, erdei iskolákat, az eddigi vizsgálatok alapján a táborok kétharmada megfelelően működött, a fennmaradó esetekben is csak kisebb hiányosságokat találtak - közölte az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Zsigó Róbert a Fővárosi Állat- és Növénykertben -, ahol szintén működik nyári gyermektábor - elmondta: a tábor-ellenőrzéssorozat idején a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (NÉBIH) koordinációjával a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei vizsgálták és vizsgálják jelenleg is a gyermek és ifjúsági táborokat, hogy eleget tesznek-e az élelmiszerbiztonsági követelményeknek. Az ellenőrzések első időszakában - június 15-30 között - 155, mintegy 7300 táborozó étkezését biztosító létesítményt vizsgáltak.


Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy az ételek és az étkezési körülmények biztonságának megteremtése és fenntartása, a megfelelő minőségű alapanyagokat kínáló termelők, beszállítók kiválasztása az étkeztetést végző cég felelőssége. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium és NÉBIH a fogyasztók mellett kiemelt partnerként tekint a vállalkozókra is. Az ellenőrzések elsődleges célja nem a büntetés, hanem a megelőzés, a hiányosságok feltárása, a pozitív tapasztalatok bemutatása, széleskörű ismertetése. Mindemellett azonban a szakemberek továbbra is kiemelten kezelik az élelmiszerfogyasztással összefüggő megbetegedéseket, illetve azok gyanúját. Ezért a feltárt hiányosságoktól függően a hatóság korlátozhatja a tábor működését és felfüggesztheti az étkeztetést is - jegyezte meg.

Az államtitkár jelezte: mivel a nyár nagy része még hátravan, indokolt a fokozott figyelem az élelmiszerbiztonság terén, ezért is rendelte el július 1-jétől a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés elindítását. Így a NÉBIH és a megyei élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek augusztus 31-éig az egész országban vizsgálják az előírások betartását az előállítóknál, a forgalmazóknál és a vendéglátó egységeknél. Az akció célterületei között szerepelnek a gyermek és ifjúsági táborokon kívül a strandokon, a fesztiválokon és a kézműves vásárokon árusítók, valamint a fagylaltozók és az utcai büfékocsik is.


Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Pleva György, a NÉBIH élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója elmondta, hogy több vizsgálat volt a kiemelt turisztikai helyeken, például a Balaton és a főváros környékén.  Az eddigi ellenőrzések alapján a táborok 72,3 százaléka biztonságosan működik. További 20 százalékuknál apróbb, könnyen felszámolható hiányosságok voltak,12 esetben azonban korlátozó intézkedéseket hoztak az ellenőrök. Utóbbiaknál figyelmeztettek és csaknem egymillió forint büntetést is kiszabtak - mondta Pleva György.

Forrás: kormány.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!