Korai előrejelző rendszerek a biztonságos élelmiszerekért

Agro Napló
2015. június 1., Budapest – A nem biztonságos élelmiszerek fogyasztása világszerte gyakori okozója különböző betegségeknek, még akár halálos kimenetelű is lehet. Miközben a globalizációval, a nemzetközi élelmiszer- és állati takarmány-kereskedelem intenzívebbé válásával az élelmiszer-biztonsági kockázatok könnyebben lépnek át határokat, sőt akár kontinenseket is.
Ennek jelentőségét felismerve egy négynapos regionális workshop kezdődik ma Budapesten az élelmiszerbiztonság különböző területeiről érkező szakértők részvételével.
 
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett találkozó kiemelt célja, hogy a már jelenleg is elérhető élelmiszer-biztonságot elősegítő módszerekre felhívja a figyelmet, felkészítse a régió országait egy esetleges élelmiszerbiztonsági vészhelyzetre és támogassa a kockázatkezelést elősegítő döntéshozatalt.
 
Élelmiszerbiztonsági szakértők érkeznek Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Georgiából, Macedóniából, Moldovából, Montenegróból, Romániából, Oroszországból, Szerbiából, Törökországból, Ukrajnából és természetesen hazánkból, hogy a FAO munkatársaival és szakértőivel, továbbá három Európai uniós intézmény (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, Élelmiszerekre és Takarmányokra vonatkozó Gyorsvészjelző Rendszer és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) képviselőivel együtt fókuszáljanak az előbb említett területekre.
 
A továbbképzés során egy a FAO élelmiszer-biztonsági vészhelyzet megelőző rendszere (EMPRES for Food Safety) által kidolgozott kézikönyvet is tesztelésnek vetnek alá a megjelenés előtt, és esetlegesen további kommentekkel látják el a résztvevők. Az „Élelmiszerbiztonságot érintő korai előrejelző képességek és kapacitások fejlesztése” című kézikönyv azzal a céllal született, hogy segítse az országokat egy a korai előrejelző rendszerük javítását célzó stratégia kidolgozásában, a gyorsabb és hatékonyabb reagálásban és a nemzeti rendszerek regionális és globális kommunikációs hálózatokkal való összekapcsolásában.
 
Mind a workshop, mind a kézikönyv a FAO élelmiszer-biztonsági korai előrejelző rendszerek kialakítását támogató törekvésének része. A nemzeti korai előrejelző rendszerek feladata az élelmiszer-biztonsági veszélyek idejekorán történő felderítése és a szükséges lépések megtétele, mielőtt azok kezelhetetlenné válnának.
 
„A kézikönyv és a tréning bevezeti – és egyúttal el is magyarázza – a legfontosabb tudnivalókat a figyelmeztető jelek időbeni felismeréséhez az élelmiszerlánc felügyeletén keresztül,” emelte ki a FAO élelmezés-biztonsági és fogyasztóvédelmi tisztviselője, Eleonora Dupouy, aki Andrijana Rajic élelmiszerbiztonsági szakértővel közösen vezette a workshopot. „Ez egy remek alkalom a párbeszéd elindítására tagállami szintű korai előrejelző rendszerek kialakításáról és megerősítéséről.”
 
„Az élelmiszer-biztonsági korai előrejelzés mint olyan, a mezőgazdasági élelmiszertermelés és a közegészségügy határmezsgyéjén található,” tette hozzá Dupouy, hangsúlyozva, hogy „a képességek javítása az érintettek magas szintű együttműködését feltételezi, legyen szó hatóságokról, a privát szektorról vagy épp a fogyasztókról.”
 
Forrás: FAO
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?