A méhészet a magyar agrárium egyik legsikeresebb ágazata

Agro Napló
Húszezer magyar méhész munkájának eredménye, hogy az ország világszerte ismert és elismert kiváló mézeiről, a méhészet hosszú ideje az agrárium egyik legsikeresebb ágazata - jelentette ki a földművelésügyi miniszter Tiszafüreden, a tiszaigari API-GAR Szociális Szövetkezet új mézüzemének átadásán.

Fazekas Sándor kiemelte: a magyar méhészek 1,1 millió méhcsaláddal évente 22-24 ezer tonna mézet állítanak elő. Ennek több mint háromnegyedét exportálják, 95 százalékban a nyugat-európai piacokra. Az unió mézkereskedelmének 40 százaléka Magyarországról származik, a mézexport éves árbevétele 60 millió euró körüli – tette hozzá. Közölte: fontos, hogy a jó minőségű magyar méz közvetlenül jusson a piacokra és a termékek csomagolásában, illetve feldolgozásában is versenyképesek legyünk a nemzetközi piacokon.

Korábban mézes reggeli keretében a tiszaigari arborétumban népszerűsítette Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság nagykövete a mézfogyasztást. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar méz és méhészeti termékek fontosságára  az egészséges életmódra valamint a helyi élelmiszerek készítésére és vásárlására.

Fazekas Sándor elmondta, 10 év alatt meghétszereződött, 0,1 kg-ról 0,7 kg/fő-re emelkedett a hazai mézfogyasztás. A mézes reggeli programban fél év alatt 70 iskola, mintegy 30 ezer gyermek vett már részt. A magyar mézek világszerte ismertek, gyengébb minőségű uniós mézekhez javítómézként is használják.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03