Újabb hungarikummal gazdagodott a gyűjtemény- Videóval

Agro Napló
Első ülését tartotta az új összetételű Hungarikum Bizottság, amelyen újabb hungarikummá minősítésről döntött: a tárogató került be kiválóságaink gyűjteményébe.

A tárogatót magyar hangszerként tartják nyilván az egész világon. Külföldön is a magyar helyesírás szerint, ékezetekkel írják. Nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, népzenei és klasszikus hangversenyeken is örömmel hallgatja minden magyar ember. Egyedi hangzása, különleges hangszíne miatt a magyar lélek hangjaként emlegetik. 



Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke, az ülést követően elmondta: döntés született a hungarikumok, nemzeti értékek gyűjtésére, dokumentálására, népszerűsítésére és megismerésére fordítható pályázati kiírásról is, annak köszönhetően, hogy a Földművelésügyi Minisztérium félmilliárd forint többletforrást csoportosított át erre a célra.. A pályázat kiírásának az alapkoncepciója a nemzeti értékpiramis rendszer alapjának megerősítése, ellentétben az előző kiírásokkal, amelyek a piramis csúcsán elhelyezkedő nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítését célozták. A rendelkezésre álló forrásból támogatják a megyei és a külhoni értéktár munkáját is.



Magyarországon eddig 368 települési önkormányzat alakította meg saját értéktárát. A Hungarikum Bizottság célja, hogy ez a szám bővüljön, határon túli értékekkel is. 



A miniszter arról is beszámolt, hogy tervezik egy Hungarikum Archívum létrehozását, amelybe a hungarikumokkal kapcsolatos kiadványokat és könyveket gyűjtenék.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pistázd meg!

Pistázd meg!

Magyarország egyik lenépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetén...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!