2024. április 28. vasárnap Valéria

Idén még nagyobb összeget kaptak a hungarikum-pályázat nyertesei

Agro Napló
A nagy érdeklődésre való tekintettel az Agrárminisztérium többletforrást biztosít az idei hungarikum-pályázatra. Így a 325 nyertes pályázó 677 millió forintban részesült a 2023-as kiírásnak köszönhetően.

A Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár igazi sikertörténet, hiszen mozgalommá nőtte ki magát az értékek összegyűjtése, és a Nemzeti Értékpiramis rendszerében való elhelyezése is. Országszerte és határon túl megmozgatta az idősebbeket és a fiatalabbakat is, hogy felkutassák a szűkebb környezetükben fellelhető unikális értékeket. Így azok bekerülhetnek a helyi, a vármegyei-, a külhoni nemzetrész- vagy ágazati értéktárba, majd pedig a hungarikumok közé. Ma már 12.000 települési értéket, 150 kiemelkedő nemzeti értéket és 87 hungarikumot tartunk nyilván.

Az Agrárminisztérium a hungarikum-törvény 2012-es elfogadását követően minden évben pályázatot ír ki a nemzeti értékeink gyűjtésével és széleskörű megismertetésével kapcsolatban. Az idei nagy érdeklődésre való tekintettel a tárca 227 millió forintos többletforrást biztosít a 2023-as pályázat tartaléklistáján szereplő 112 pályázó számára. Ennek köszönhetően a rendezvények szervezésére, elektronikus kiadványok, honlapok, fényképsorozatok és filmek készítésének támogatására 305 db nyertes pályázó, több mint 634 millió forint támogatási összeget nyert el. A magyar kultúra értékeinek megismertetését célzó vetélkedők szervezésére a 14 db nyertes pályázó csaknem 40 millió forint forrásban részesül. Az öltözködéskultúrát támogató III-as célterületen pedig 6 db nyertes pályázó, 2,5 millió forint támogatási összeget kapott. A tartaléklistán szereplő pályázókkal együtt így összesen 325 nyertes pályázó 677 millió forint forrásban részesül az idei kiírásnak köszönhetően – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!