Program indult a kiváló minőségű sertéshúsok gasztronómiai elterjesztésére

Agro Napló
Kiváló minőségű sertéshúsok és mangalica termékek kóstolója program indult az éttermek és szállodák bevonásával. A kezdeményezés célja, hogy minél több hazai étterem és szálloda kínáljon kiváló minőségű magyar sertéshúsból készített ételeket vendégeinek.

Az agrárpolitikában hangsúlyváltás történt a kis- és középvállalkozások, valamint a fogyasztók felé, a tárca támogatja a minőségi magyar élelmiszerek előállítását – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a programot beharangozó sajtótájékoztatón.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a magyar szakértelem képes a kiváló minőségű, piacképes élelmiszerek előállítására, a sertéságazatban pedig program indult a prémium termékek termelésére. Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár a hazai húsipari és a vendéglátók közötti kapcsolat kialakítását, mert szerinte hozzáadott értéket jelent a gasztronómiában a jó minőségű alapanyagok használata.

Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a sertéságazat stratégiai kérdés. Megismételte, hogy húsz évvel ezelőtt 10 millió sertést tartottak az országban, 2012-re ez a szám 3 millió alá csökkent, a következő időszakban 6-7 millió sertés tartására szeretnék felfuttatni az ágazatot.

A miniszteri biztos úgy vélte, a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy rendszer működtetése elősegíti, hogy az ágazat megfelelő minőségű terméket állítson elő. A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre állnak majd azok a források, amelyek az élelmiszer-feldolgozóipart, a minőségi élelmiszerek előállítását támogatják - tette hozzá.

Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke hangsúlyozta, hogy az általuk működtetett Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy szigorú feltételek mentén biztosítja a kiváló minőséget az ellenőrzött termékpályán.

Kérdésre válaszolva Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke elmondta, hogy 50 szálloda és vendéglátóhely jelezte részvételi szándékát a 15 millió forintból megvalósuló programban.

A program az FM támogatásával a kormány sertésstratégiai intézkedései keretén belül valósul meg.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkent tavaly a sertéslétszám

Csökkent tavaly a sertéslétszám

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 2,634 millió sertést tartottak tavaly december 1-jén, így az állomány 8 százalékka...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?