A Magyar Kukorica Klub Hírlevele 18. szám

Agro Napló
Április 17.-i vetésbemutatónkról  készült video itt látható! A Farm Industry News a gabonaszárítás és raktározási technológiában új trendről számol be, mégpedig a távérzékelés területén - akár a TV mellől is ellenőrizni lehet a gabona sorsát a szárítóban, és be is lehet avatkozni.

Képes beszámolók:

Galériában és a Facebook-on.

--------------------------------------------------------------------------------

Neonikotinoid-hír

USDA jelentés - 2014. május

(Megjegyzés, SzD: Az USA idei várható betakarított kukorica vetésterülete nem tér el lényegesen a szokásos 36 millió hektártól és az utóbbi években meghonosodni látszó 10 t/ha termésátlagtól. A Világ összes kukoricatermésében mintegy 3,5 millió tonnás készletnövekedést várnak.)

NAK hír: Megint lesznek államilag elismert növényfajták fajtakísérleti bemutatói

 

Mire ügyelj az idei kukoricatermésed érdekében?

  • Ha hiányos a kelés, még nem biztos, hogy a vetőmag minősége volt gyenge - kapard ki a hiányhelyen a magot, lehet, hogy megtalálod a kártevőt!
  • A hiányos kelést szabad szemmel nem látható kártevő is okozhatja - kérd ki szakértő véleményét, vagy küldj mintát vizsgálatra!
  • A későbbi vetések hiányos kelésének is oka lehet, hogy a lehűlés miatt nem képesek kijönni a gyengébb kelési erélyű magok.
  • A sok csapadék kimoshatja a nitrogént a gyökérzónából, ezt tápkultivátorozással pótolni kell!
  • A lehűlés átmenetileg gátolhatja a foszforfelvételt - foszfort is tartalmazó levéltrágya használata csökkentheti a hiányt a növényben!
  • A tápanyaghiánytól, hidegtől, levegőtlenségtől és szélveréstől gyötört kukorica meghálálja a szakszerű többlet gondozást - kérd szakértő segítségét a a megfelelő intézkedéshez!
  • A már kikelt kukorica torz, rendellenes, satnya fejlődését ne fogd egyértelműen az időjárásra - fritlégy és más kártevők is közrejátszhatnak a tünetek kialakulásában, tetemes veszteségeket okozva! Ha meggyőződtél a valódi okról, további károkat előzhetsz meg!
  • A hideg, csapadékos időjárásban károsító hatásúak lehetnek a hormonbázisú hatóanyagot is tartalmazó gyomirtó szerek - használatuk előtt kérd ki szakértő véleményét!
  • A csapadékos időjárás hatására elgyomosodnak a posztemergens permetezére tervezett vetések, lehetőséget adva a vetési bagolylepke betelepülésének - adj rovarölő szert is a permetléhez! A szer helyes megválasztásához kérd ki szakértő véleményét - a  kukoricatáblán, ne az irodájában!
  • Ne taposd feleslegesen a sorközöket -csak akkor végezz növényápolást, ha a talaj is megfelelő állapotban van! 
  • A kukoricamoly és a gombaspóra az el nem bomló szármaradványban telel! Ha sok a lebomlatlan szármaradvány a területen - ide értve a kukorica elővetemányű más kultúrákat is - vizsgáltasd meg laboratóriumban a várható fetőzés mértékének becsléséhez!
  • Ha bálázottan tároltad a kukoricaszárat, mielőbb szabadulj meg tőle, vagy vizsgáltasd meg kukoricamoly fertőzöttségét és az alapján dönts a felhasználásáról! 
  • Mindig figyeld a különböző vetőmag tételek, hibridek és elővetemények reakcióját/hatását az állomány fejlődésére - fontos következtetéseket vonhatsz le az operatív beavatkozásokra, és a jövőbeni döntésekre is!
  • Még nem esett túl sok eső! Ha megfelelő a kukorica talajának állapota, ezt a vizet is a termés kialakítsához fogja felhasználni, vigyázz rá! Ne feledd: az a hasznos víz, amely a növényen keresztül távozik a talajból!
  • Ha bel- vagy árvíz borítja el a kukoricát, mielőbb vezesd el, vagy szivattyúzd le, mert a kukorica a zuhanyozni szeret, de a fürödni nem!
  • Az ezután (május 10-15) vetett kukorica már a vetésidő miatt is veszíthet termőképességéből - kompenzálni akkor tud, ha még nagyobb gonddal zárod ki a korlátozó tényezőket!
  • Ne adj esélyt a kártevőknek! A rágott, beteg növény sínylődik, pazarolja a vizet, tápanyagot!
  • Ne adj esélyt a gyomoknak - minden dkg gyom/m2 100 kg termést visz el hektáronként!
  • A gyomirtó szert az arra vonatkozó előírásoknak megfelelően használd - a kukoricának is árthatsz!
  • Tarts határszemléket! Hívd meg a szomszédot és távolabbi gazdatársaidat is - ne feledd: az irígység a legjobb szemorvos!

Átgondoltad már? Ugyanakkora ráfordítással akkor éred el a legnagyobb termést, ha minden elvetett kukoricaszemből termő növény fejlődik! Hatvanezer tövön 12 tonna terem, ha mindegyik cső 20 dekás. Ehhez elegendő, ha 6-700 szem fejlődik egy csövön. A jó terméshez nem kell csoda - elég, ha odafigyelsz!

--------------------------------------------------------------------------------

Cikk, kép, hozzászólás küldése: magyarkukoricaklub@me.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István. Az áprilisi és május eleji időjárás lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?