Jakab István: az öntözés fejlesztésével jelentősen növelhető a mezőgazdasági termelés

Agro Napló
Az öntözés fejlesztésével jelentősen növelhető a mezőgazdasági termelés – jelentette ki Jakab István, az országgyűlés alelnöke hétfőn Mindszenten.

A következő négy évben elérendő cél, hogy a táblák szélére eljuttatott öntözővíz gyakorlatilag ingyenes legyen a gazdák számára – mondta sajtótájékoztatóján a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének(MAGOSZ) elnöki posztját is betöltő politikus a Csongrád megyei városban.

    A lehetőségek adottak, arra hogy a teljes, 5 millió hektáros termőterület öntözhetővé váljon. A cél az, hogy egységes irányítás alatt megvalósuló komplex fejlesztési program keretében, uniós források felhasználásával az öntözött területek nagysága a jelenlegi 100 ezer hektárról legalább másfél millió hektárra bővüljön – hangsúlyozta a honatya.

    Jakab István kifejtette, a magyar mezőgazdaság igen jó teljesítményt ért el tavaly, az export nagysága 8,3 milliárd euró körül alakult, túlszárnyalva ezzel a 2012-es rekordot. Pozitív fejlemény, hogy nem elsősorban az értékesített mennyiség bővülése eredményezte a növekedést, hanem az, hogy egyre több magasabb feldolgozottságú terméket exportálnak.

    A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban jelentős források állnak rendelkezésre a termelésbővítésre, a feldolgozókapacitások növelésére, az export javítására – mondta a MAGOSZ elnöke.

    Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságának elnöke közölte, jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a zöldség-gyümölcs ágazatban. Ezzel a termés éves szinten egymillió tonnával, 3,8 millió tonnára növekedhet.

    Hozzátette: ez a foglalkoztatás javításához is hozzájárulhat, legalább százezer új munkahelyet teremtve.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eső helyett árhullám jön

Eső helyett árhullám jön

Még a vártnál is kevesebb csapadék hullott az elmúlt napokban. A zöldség-gyümölcs árak emelkedése mellett már a hústermékek is drágulnak a Népszava sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?